Ken je het programma PowLitie? Ik kende het niet, tot ik onlangs een uitspraak van de rechtbank Amsterdam las. PowNed mocht niet onbegrensd haar gang gaan en deed toen huilie huilie. Om maar in hun eigen taalgebruik te blijven. Wat mocht het stoutste jongetje van de klas dit keer weer niet doen?

Powlitie

“Powlitie laat zien hoe met het gebruik van moderne technologie iedereen boeven kan vangen. En boeven vangen, dat deden we.” Dat Powned het niet zo nauw neemt met de rechtsstaat en het bestaan ervan eigenlijk maar onzin vindt, is natuurlijk niets nieuws. Dus gingen ze voor een oud staaltje eigenrichting: zelf boeven vangen. Uiteraard filmen ze dat en wilden ze dit zonder enig gevoel voor privacy uitzenden. In dit geval hadden de programmamakers scooters neergezet met een trackingsysteem en camera, zodat de ‘boeven’ eenvoudig opgespoord konden worden. In het promofilmpje was al te zien dat de boef ‘door burgers werd achtervolgd, tegen de grond gewerkt en vastgehouden in afwachting van de komst van de politie’.

Privacy

De opnames waren twee weken voor uitzending gemaakt. Dat wist de boef dus wel. Maar tegen uitzending kun je niet al te veel doen als je verder onherkenbaar in beeld bent. Kennelijk is boef ervan uitgegaan PowNed wel discreet zou handelen en het programma in het maatschappelijk belang gemaakt zou worden en niet enkel in het belang van PowNed. Hij was even vergeten over welke omroep het ging, denk ik. Op een gegeven moment doken er promofilmpjes op voor het programma. Niet gek natuurlijk, maar daar bleek boef herkenbaar in beeld te zijn. Dit filmpje was in elk geval te vinden op de website van PowNed/Powlitie en op YouTube.

Rechtszaak

Uiteindelijk werd er een kort geding aangespannen dat plaatsvond op de dag van uitzending van de betreffende aflevering. Boef eiste dat hij onherkenbaar in beeld zou worden gebracht. PowNed gooit daartegen natuurlijk op tafel dat ze het publiek wil informeren en met de beelden een maatschappelijk belang wordt gediend. En hé, het is een boef, moet kunnen toch? De rechtbank zag dat maatschappelijk belang ook wel in, maar vond het niet nodig dat de boef herkenbaar in beeld zou komen. Het doel kon ook zonder herkenning bereikt worden. Voor het overbrengen van de boodschap is niet nodig te weten wie het gedaan heeft.

Beetje Vreemd

Volgens PowNed was nog niet duidelijk in welke context de beelden gebracht zouden worden die avond. Nu al ingrijpen mocht daarom niet, want dat zou censuur zijn. Dat valt wel mee denk ik, want het verhaal mogen ze nog steeds vertellen. Maar goed. Wat daarna volgde leek mij wat tegenstrijdig met het voorgaande. De tijd was te kort om de boef nog onherkenbaar te maken. Eh, maar je wist toch nog niet in welke context dit geplaatst zou worden? Dan is de uitzending toch kennelijk nog niet af? In dat geval kun je toch ook de boef nog onherkenbaar maken? Of zie ik nu iets over het hoofd? Ach, ik ben geen video-editing expert natuurlijk.

Moraal van dit verhaal: Als je nou toch weet dat je je doel ook kunt bereiken zonder er een ander mee te schaden, doe dat dan gewoon zonder gezeur.

0 Shares:
Dit artikel is 4.060 keer gelezen