Vandaag ben ik ontvolgd. Nou gebeurt dat wel vaker, maar deze keer raakt het me meer dan voorheen. Wellicht vooral omdat het iemand was waar ik relatief lang op twitter een interactie mee had. Niet constant, maar ik reageerde op wat die persoon schreef en andersom. Tot vanochtend.

Een avond ervoor

Een avond ervoor hebben we in Eindhoven een geweldige Social Media Club 040 gehad met de schrijvers van Veilig Facebook voor Iedereen, Jan Willem Alphenaar en Peter Minkjan. Peter heeft een presentatie gehouden over het zakelijk gebruik van facebook. Hierin kwamen vooral zaken aan de orde die wel bij iedereen leven, maar lang niet bij iedereen worden nageleefd.

Zoals altijd staat de interactie bij Social Media hoog, en zeker op een platform als Facebook is het mogelijk deze interactie goed bij te houden. Prijzen weggeven is tegenwoordig bijna not done, want de binding is dan slechts tijdelijk. Na de actie zijn je fans weer weg. Ook zou je niet teveel tijd aan je fanpage moeten spenderen, maar juist meer aan de content die je verspreidt. Een heel handig hulpmiddel hierbij is de zeer bekende agenda voor een jaar waarin alle belangrijke data genoemd staan waaromheen je content deelt.

Exclusieve content werkt

Exclusieve content voor je fanbase is helemaal een pluspunt. Hiermee creëer je binding en affiniteit met je merk. Zo zie je de voorbeelden terug bij bijvoorbeeld bekende chipsmerken waar de fans de smaken mogen verzinnen.

Peter is een geweldig snelle spreker. Het was dan ook een uitdaging zijn presentatie in bijna livestream op Twitter te plaatsen. Maar op de één of andere manier (het onderwerp was gewoon te interessant) lukte het met slechts een Galaxy S en Swype (thank God for that).

De avond restulteerde in een twitterjail van anderhalf uur, van Twitter mocht ik geen nieuwe updates meer plaatsen. Was dat mijn doel? Integendeel, ik was juist bezig om een ieder die deze geweldige avond niet bij kon wonen mee te nemen in het enthousiasme dat overkwam door Peter.

De ontvolging

Vanochtend zag ik een tweet van de ontvolger waarop ik via DM wilde reageren, maar dat kon niet meer. Na door te klikken op onze status bleek dat onze “vriendschap” nog maar éénzijdig was. Ik heb getracht mijn excuses aan te bieden voor de “TL vervuiling” maar tot nog toe nog geen reactie hierop ontvangen. Ook ben ik verder gaan kijken in de timeline van de ontvolger en tot mijn verbazing zag ik een tweet met de volgende strekking: “Veel mensen ontvolgd vandaag. Je moet maar denken het ligt aan mij, niet aan jou”.  De ontvolging komt op hetzelfde moment dat Twitter erkent dat er een ontvolgbug aanwezig is, en dat ze bezig zijn met het oplossen hiervan. Het komt op een moment dat ik persoonlijk een keer niet lekker in mijn vel zit. En het wordt je, in tegenstelling tot een volger per abuis/verrassing/per ongeluk ontvolgen, duidelijk dat iemand éénzijdig heeft bepaald dat jij niet meer interessant genoeg bent.

Velen zeggen: trek het je niet persoonlijk aan.  Maar zeg nou zelf: ALS HET DAN GODVERDOMME NIET AAN MIJ LIGT, WAAROM ONTVOLG JE DAN.


Geschreven door