Vandaag ben ik ontvolgd. Nou gebeurt dat wel vaker, maar deze keer raakt het me meer dan voorheen. Wellicht vooral omdat het iemand was waar ik relatief lang op twitter een interactie mee had. Niet constant, maar ik reageerde op wat die persoon schreef en andersom. Tot vanochtend.

Een avond ervoor

Een avond ervoor hebben we in Eindhoven een geweldige Social Media Club 040 gehad met de schrijvers van Veilig Facebook voor Iedereen, Jan Willem Alphenaar en Peter Minkjan. Peter heeft een presentatie gehouden over het zakelijk gebruik van facebook. Hierin kwamen vooral zaken aan de orde die wel bij iedereen leven, maar lang niet bij iedereen worden nageleefd.

Zoals altijd staat de interactie bij Social Media hoog, en zeker op een platform als Facebook is het mogelijk deze interactie goed bij te houden. Prijzen weggeven is tegenwoordig bijna not done, want de binding is dan slechts tijdelijk. Na de actie zijn je fans weer weg. Ook zou je niet teveel tijd aan je fanpage moeten spenderen, maar juist meer aan de content die je verspreidt. Een heel handig hulpmiddel hierbij is de zeer bekende agenda voor een jaar waarin alle belangrijke data genoemd staan waaromheen je content deelt.

Exclusieve content werkt

Exclusieve content voor je fanbase is helemaal een pluspunt. Hiermee creëer je binding en affiniteit met je merk. Zo zie je de voorbeelden terug bij bijvoorbeeld bekende chipsmerken waar de fans de smaken mogen verzinnen.

Peter is een geweldig snelle spreker. Het was dan ook een uitdaging zijn presentatie in bijna livestream op Twitter te plaatsen. Maar op de één of andere manier (het onderwerp was gewoon te interessant) lukte het met slechts een Galaxy S en Swype (thank God for that).

De avond restulteerde in een twitterjail van anderhalf uur, van Twitter mocht ik geen nieuwe updates meer plaatsen. Was dat mijn doel? Integendeel, ik was juist bezig om een ieder die deze geweldige avond niet bij kon wonen mee te nemen in het enthousiasme dat overkwam door Peter.

De ontvolging

Vanochtend zag ik een tweet van de ontvolger waarop ik via DM wilde reageren, maar dat kon niet meer. Na door te klikken op onze status bleek dat onze “vriendschap” nog maar éénzijdig was. Ik heb getracht mijn excuses aan te bieden voor de “TL vervuiling” maar tot nog toe nog geen reactie hierop ontvangen. Ook ben ik verder gaan kijken in de timeline van de ontvolger en tot mijn verbazing zag ik een tweet met de volgende strekking: “Veel mensen ontvolgd vandaag. Je moet maar denken het ligt aan mij, niet aan jou”.  De ontvolging komt op hetzelfde moment dat Twitter erkent dat er een ontvolgbug aanwezig is, en dat ze bezig zijn met het oplossen hiervan. Het komt op een moment dat ik persoonlijk een keer niet lekker in mijn vel zit. En het wordt je, in tegenstelling tot een volger per abuis/verrassing/per ongeluk ontvolgen, duidelijk dat iemand éénzijdig heeft bepaald dat jij niet meer interessant genoeg bent.

Velen zeggen: trek het je niet persoonlijk aan.  Maar zeg nou zelf: ALS HET DAN GODVERDOMME NIET AAN MIJ LIGT, WAAROM ONTVOLG JE DAN.

0 Shares:
28 comments
 1. Voor mij is het vullen van mijn TL wel een goede reden om te ontvolgen. Als er iets is wat ik irritant vind, is het dat. Had je ook wel aan kunnen zien komen, toch? En dat er gezegd wordt dat het niet aan jou lag was misschien wel mer beleefdheid, denk je ook niet?

 2. Ik ben er heel makkelijk in geworden. Het is simpelweg een kwestie van 'graag of niet'. En daarbij: Het is 'maar' Twitter, dus op zich niet iets om je heel erg druk over te maken.

  Overigens vind ik het wel een vreemde reden als je ontvolgd wordt als je incidenteel eens veel tweet. Maar dat is dus niet jouw probleem, maar dat van de ontvolgerT.

  1. Precies, graag of niet. Heb wel in mijn bio gezet: ik tweet veel. Als je me dan niet gelooft…tsja :)

   Ik klets ook veel. Ga me op Twitter niet opeens inhouden omdat mensen die mij vrijwillig volgen dat vreselijk vinden :)

 3. Het is een kwestie van prioriteiten, wanneer iemand teveel schrijft en ik kan er niet veel mee ontvolg ik, wanneer iemand te weinig schrijft ontvolg ik trouwens ook, het is ook nooit goed………

 4. Iemand er wel eens bij stil gestaan dat het ook gewoon met de periode in je leven te maken kan hebben? Stel, je bent net begonnen met hardlopen, dan volg je alles en iedereen die daar wat over te melden heeft. Maar als je er een jaar later niet meer mee bezig bent, of het is allemaal 'gewoon' geworden dan kan het best dat je die specifieke hardlooptweeps weer ontvolgt. Ik noem maar even een onderwerp als voorbeeld.

  Het is maar net wat je interesses op een bepaald moment zijn. Ik zou me er niet zo druk om maken!

 5. Gast, toen ik je vorige week woensdag na #SMC040 confronteerde met het risico van ontvolgen bij – al is het incidenteel – hyperactief posten kon het je niet echt deren. Wat is op met deze blogpost dan? :-)

  Trek het je niet aan Senol, je kunt het niet voor de hele wereld goed doen. Doe lekker je ding.

  1. Klopt, ben ik ook nog steeds van mening.
   Tot ik dus zag dat ik door juist een persoon waar ik behoorlijk "tegenop" kijk en respect voor heb me dan ineens niet meer "interessant" zou vinden. Zonder dat je zelf te horen krijgt dat zoiets is gebeurd. Ben er dus achter dat ik niet zomaar vanzelfsprekend vind dat mensen me ontvolgen. Daar moet ik dus denk ik wel voorzichtiger mee zijn.

  1. Ontvolgen is niet zomaar iets waarvan je kunt zeggen: laat toch lekker gaan.
   Het is dus helemaal afhankelijk van wie je ontvolgt en op welk moment dat dat gebeurd. 
   Volgens mij is het niet zomaar te zeggen: het is maar twitter en het zijn maar digitale vrienden.

 6. Lekker belangrijk, volgers. Ik pas graag de Eerste Wet van Lucas op hen toe. Negentig procent van de mensen die reageren op internet zijn mongool. Zo is het met volgers ook. En als ik mij al druk moet maken over wat men van mij vindt op het internet spring ik straks nog van het dak ook. Laat ze dus lekker ontvolgen.

  Zelf heb ik een pauze op Twitter ingelast. Ik telde de uren die ik er mee bezig was en kwam tot het schokkende aantal van drie uur per dag. Reken dat om in dagen per jaar en je gooit een leven weg. De pauze eindigt op Koninginnedag. Maar zoals het mij nu bevalt is de kans dat ik nooit meer op Twitter terugkeer heel groot.

 7. Ja, die ontvolger, dat ben ik dus. En het ontvolgen had deels te maken met de overdaad aan berichten over SMC040, waar ik, had ik erbij willen zijn, wel voor een kaartje in de rij was gaan liggen.
  Maar de uitspraak "Het ligt niet aan jou, maar aan mij", die klopt ook. Net als jij aangeeft dat je niet lekker in je vel zit, geldt dat voor mij ook. En daarom ben ik aan het ontvolgen gegaan. Ik heb ontvolgd op basis van mijn persoonlijke irritatiefactor: als ik vind dat iemand dingen twittert die me niet interesseren, dan ontvolg ik diegene. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik gebruik maak van de app 'Twitter for Blackberry' en die biedt geen mogelijkheid tot het blokkeren van bepaalde hashtags.

  Maar inmiddels is alles weer koek en ei tussen mij en Senol hoor, beste lezers!

  1. Ah. Dus jij bent de oorzaak van dit menselijke leed? Ik adviseer een permanente ban van het hele internet. Zomaar mensen ontvolgen. Ben je gek? Of zo?

     1. Ik werd wekelijks door zeker twintig man ontvolgd. Hun probleem. Zij missen wat. Ik niet.

       1. Dat boeit mij hoegenaamd helemaal niks. Mijn beste vrienden volgden mij niet, mijn vriendin ontvolgde mij. Gewoon, omdat ze doodziek van mijn rants werden. En ik snap dat prima. 

 8. Donderdag ga ik naar Bussum voor social media in 1 dag! Ik worstel een beetje met hetzelfde: wil niet iedereen bombarderen met tweets. Ik denk dat ik gewoon maar ouderwets aantekeningen maak en er dan een stukje (of meer) over schrijf.  Tijdens de kwestie Mauro liepen bij mij de emoties ook heel hoog op en heb ik aardig gespamt op Twitter. Helaas was ook mijn LinkedIn nog gekoppeld aan Twitter. Dat was niet zo fijn. Achteraf had ik er veel spijt van dat ik me zo had laten gaan. Dus ik snap het wel dat iemand je dan ontvolgt.

  1. En zo heb je een ander probleem :)
   Ik heb tot nog toe geleerd:- je kunt niet iedereen tevreden stellen
   – je kunt wel, deels, rekening houden met anderen
   – dat je vooral jezelf moet zijn
   – en wanneer je veel gaat tweeten, wat je normaal niet doet, dat je dat van te voren even moet aangeven (of een goede # gebruiken). En begin maar eerst met verontschuldigen :)) want achteraf heb je nooit een idee wie het is geweest die je heeft ontvolgd.
   – ontkoppel twitter van linkedin!! 

  2. Lieve mensen. Twitter is ervoor bedoeld om te tweeten. DOE dat dan ook. 

  3. Ik ken iemand die veel naar conferenties gaat en daar dan (ook veel) over twittert. Hij heeft een apart account aangemaakt tweep_live. Mensen die dat volgen weten wel wat ze krijgen :-)

 9.  Het vervuilen was echt niet mijn bedoeling en ik heb steeds dezelfde # gebruikt om duidelijk te maken waar ik was. De melding was heel erg algemeen, dus niet specifiek op mij gericht.

 10. Mee eens, maar hier had ik niet van te voren gewaarschuwd (vergeten)

  Had wel steeds een # gebruikt zodat filteren makkelijk zou worden.Verhaal van Peter was dan ook echt belachelijk goed ;)

 11. Mee eens, maar ik bedacht het volgende:

  Je bent op twitter ook nieuwe contacten aan het maken. En dan ga je respect krijgen voor mensen. Althans dat heb ik wel. Zeker voor Anouschka in dit geval (we weten nu wel wie me heeft ontvolgd). Dus wanneer je dan ineens dit ziet gebeuren, dan kun je wel zeggen dat het "gewoon" is, maar toch.. 

  Ik gaf aan het begin al aan: ik ben al vaker ontvolgd. Maar deze was bijzonder :)

 12. Ik denk dat ik Senol Tapirdamaz maar eens ga volgen op twitter. Maar pas op Senol, als je tweets mij niet boeien, ga ik je ontvolgen. Zo ben ik. Keihard.

  1. Ik zou er ook nog even een ontvolgadvies voor de beste mensen die jouw volgen aan vastknopen. Je kunt niet hard genoeg zijn.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.834 keer gelezen