Nog niet eens zo heel lang geleden ontstond hier op Contentgirls een prachtig initiatief van Xaviera Ringeling. Van reageren kun je leren. Beide woorden werden gecombineerd en de hashtag realeren was geboren. Het concept was eenvoudig. Bloggers kunnen een blog insturen die door een groep reageerders gelezen wordt. Tenminste, als je bij de top 5 meest opvallende blogs zit. Toch gebeurde er iets vreemds bij dit concept.

 

Meer reageerders, minder reacties

De groep reageerders groeide met de week. Na 8 edities hadden zich maar liefst 70 lezers aangemeld. En je zou toch denken dat die mensen het concept omarmen en dus reageren op de blogs. Maar wat bleek, gemiddeld 10% van de groep reageert. Das niet veel. Terwijl juist het reageren de bedoeling is. Geen tijd? Geen zin? Liever alleen lezen? Vreemd.

Minder blogs

Ook de hoeveelheid blogs die werden aangeleverd, daalde. Slechts zes bij de laatste editie. Dan kun je niet meer selecteren op kwaliteit en originaliteit, dan is het tweeten tot je een ons weegt om meer blogs binnen te krijgen. Jammer.

Aangepast concept

Inmiddels is het concept aangepast en worden er niet wekelijks, maar maandelijks blogs geselecteerd. En geen vijf, maar tien. Ik heb er een hard hoofd in. Het concept staat nu minder vaak in de aandacht en het lijkt erop dat vaak dezelfde bloggers een stukje aanleveren. Ik hoop van harte dat ik het mis heb en dat de succescurve weer omhoog gaat.

Maar ik ben somber

Mensen zijn lui. Lezen liever dan dat ze zelf typen. Stukje gelezen? Informatie opgeslagen. Verder surfen. Van reageren word je zelf niet beter. Dus waarom zou je dat doen. Het is helaas de egoïstische gedachte van de gemiddelde internetter. Wil je toch meer reacties op je blog, daag de lezer dan uit of zet ze aan het denken. Trouwens, reageer je zelf wel op andermans blogs? Bedenk dan eens wanneer jij je geroepen voelt te reageren.

Genoeg gemopperd

Ik wil graag afsluiten met een tip voor de blogger én een verzoek aan de reageerder. Voor de bloggers: zorg in godsnaam dat je reactiesysteem goed werkt. Nog te vaak kom ik bij blogs waar een reactie achterlaten te ingewikkeld of zelfs onmogelijk is. Nou dan niet. Onbegrijpelijk. Voor de reageerders: wees duidelijk en eerlijk. Een reactie als ‘mooie blog’ is heel aardig, maar vertel dan waarom de tekst je geraakt heeft. Wees ook kritisch. Bloggers willen graag beter worden, dus kritiek is niet vervelend maar opbouwend.

Tot slot verzoek ik natuurlijk iedereen die ooit een mooie blog heeft geschreven: stuur hem in!

0 Shares:
19 comments
 1. Laat ik dan de eerste zijn die op deze blog een reactie geeft.  Ik ben het helemaal eens met Rick. Zo jammer dat het initiatief van Xaviera nu al aangepast moest worden. Volgens mij zijn er voldoende blogs op het internet te vinden. Die extra aandacht via deze site en het uitgebreide netwerk hiervan is toch mooi meegenomen.

  Ik ben zelf een van de leden die de blogs leest. Ik moet eerlijk toekennen dat ik niet elke week eraan toe kwam om de blogs te lezen. Maar als ik een blog las, dan reageerde is. Dat reageren is soms best nog wel moeilijk. Niet dat tekst intypen en op "plaatsen" drukken nu zo spannend is, maar wel inhoudelijk. Je bent een van de vele reacties. Veel is dan al gezegd, maar je wilt wel reageren. Dan wordt ook mijn reactie dus iets wat afgezaagd.

  Ondanks dat ik ook niet elke week eraan toe kwam om te lezen, vindt ik het jammer dat de aandacht nu minder wordt. Met 70 lezers moet toch zeker de helft wel tijd hebben om die betreffende keer te lezen en te reageren. Van reacties kun je inderdaad gewoon leren. Positieve reacties geven aan dat je op de juiste weg bent en leerpuntjes kun je de volgende keer toepassen. Ik heb zelf deze een eerste blog online gezet op mijn zakelijke website. Via google kan ik zien dat de pagina goed bezocht wordt, maar reacties komen niet. Jammer, nu weet ik niet of hij goed is gevallen en ga ik op mijn eigen manier de volgende schrijven.  

  Tot slot uiteraard ook nog een reactie op de inhoud van deze blog. Hij is lekker kritisch en legt de vinger op de zere plek. Ondanks het 'gemopper' spreek je de doelgroep wel op een leuke manier aan. Het verhaal las lekker weg. Prima blog wat mij betreft.

  1. Dank voor je reactie Yvonne. Volgens mij is het trouwens helemaal niet erg om eenzelfde reactie te geven op een blog als iemand anders al heeft gedaan. Als dat ook jouw mening is, kan dat toch prima.

 2. Kenmerk van een weblog is dat mensen er niet op reageren. Je noemt tien procent. Als dat bij GeenStijl of mijn baas Flabber zou gebeuren moeten we nieuwe servers regele. Op die sites reageert nog geen half procent van de bezoekers, terwijl die sites tot de grootsten van Nederland behoren. Tien procent is dus een enorme prestatie en verdient een enorm compliment.

  Bedenk ook dat er in Nederland meer dan één miljoen weblogs zijn. Gemene deler van die dingen is dat ze nauwelijks gelezen worden. Als er honderd blogs in Nederland zijn die het met meer dan honderd views per dag doen dan is het veel. Neem die halve procent in je achterhoofd en je beseft dat een reactie een zeldzaamheid is.
  Onder mijn eigen blogs vind ik reacties niet echt belangrijk. Het gaat om de boodschap die ik wil brengen en daarom vind ik het aantal views, de likes op Facebook en de retweets vele maken belangrijker. Dat duidt tenminste aan dat er iets gezegd wordt dat ertoe doet. Geldt ook voor mijn werk op EnDanDit of Flabber. Het moet gelezen worden, dan houden we de mensen aan het werk, want views is reclameopbrengst. Reacties zijn leuk, maar niet het belangrijkste. 

  1. Tien procent reacties op een gemiddeld blog is inderdaad bizar veel. Maar dat is niet wat ik bedoel Robert. Bij het concept realeren gaat het om een groepje mensen dat zich specifiek heeft aangemeld om op blogs te reageren. Die mensen zeggen eigenlijk 'ja, ik doe mee met het reageren op blogs'. Als van die mensen slechts tien procent meedoet, vind ik dat erg weinig. Geef je dan niet op, zou ik tegen die andere 90 procent willen zeggen.

   1. Maar zo gaan die dingen, vrees ik. 

    Bij EnDanDit deden we vroeger ook veel met mensen die niets liever wilden dan blogger worden. Dus wij er tijd in investeren, waarna die mensen steeds minder gingen schrijven. Uiteindelijk zijn we er maar mee gestopt. Wat je zegt: geef je dan niet op. En dan heb ik het nog niet eens over de attitude van veel mensen die denken dat ze het wel kunnen en niks van je aannemen. Dat is helemaal om raar van te worden.

    1. Daarom vind ik het concept van Contentgirls ook goed. Gewoon minimaal maandelijks bloggen en als je zonder tegenbericht de deadline laat passeren: wegwezen. Afspraak is afspraak

 3. Helemaal eens! Beetje jammer als je zo beteuterd zit te wachten op een reactie van de #realeerders. Goed plan om het maandelijks te doen. Nieuwe ronde nieuwe kansen- ik ben er straks weer bij om te realeren!

  1. Reacties op blogs is zeker niet het belangrijkst. Schrijven doe je omdat je het leuk vindt. Maar reacties zijn wel leuk en voelen als een soort waardering voor wat je doet

 4. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Als deelnemerT van het eerste uur bemerkte ik ook een teruggang, niet eens zozeer in bezoekcijfers maar wel in het aantal reacties. Heel jammer, want het idee was toch helder en duidelijk genoeg. 
  Overigens betwijfel ik of je zelf niet beter wordt van het reageren op een blog. Als je een (zinnige) reactie wil achterlaten ben je verplicht om de tekst echt goed te lezen, en dat is nog wat anders dan er snel doorheen scannen.

  Hoe dan ook hoop ik dat het #realeren een nieuwe boost krijgt, want het is een uitermate prima initiatief.

  1. Klopt, ik lees een blog vaak twee keer voordat ik een reactie geef. Maar mensen die schrijven hebben daar ook veel moeite voor gedaan. Dan mag een reactie ook best een beetje moeite kosten vind ik.

 5. Ik ben het eens met Robert: ik vraag me ook af of je niet inderdaad beter wordt door wél te reageren. Het is me vaak genoeg gebeurd dat ik zo'n lange reactie onder een blogpost schreef dat ik dacht "hee, hier had ik zelf ook een blogje over kunnen schrijven". Je leert jezelf steeds beter en sneller uit te drukken door vaak te reageren. Verder eens met jouzelf, Rick, en met de andere reacties hier: er wordt over het algemeen te weinig op blogs gereageerd. Soms krijg ik via Twitter wel reacties, maar op mijn blog zelf niet. Dat vind ik dan ook best jammer.
  Wat wel een leuke anekdote is: ik heb in het kader van realeren eens op een blog gereageerd (samen met een aantal anderen) en zag vandaag (ik ging na het lezen van Ricks blog nog 's even kijken) dat de schrijfster echt iets met de ontvangen realeren-feedback had gedaan. Top! Ga daar dus vooral ook even kijken: http://kirstenbaane.wordpress.com/  :-)
  Kortom: realeren moet blijven!

  1. Ik heb ook gekeken bij Kirsten. Ziet er inderdaad voor de ogen een stuk beter uit zo ;)

 6. Ik had mezelf wel aangemeld om te lezen, maar ik kom amper toe om zelf posts te schrijven voor mijn eigen blog. Sommige zaken hebben (misschien onterecht) voorrang gekregen en zo blijft dat dan doorgaan.
  Maar reageren op posts is een hele goede zaak. Uit eigen ervaring weet ik dat iedere reactie door lezers op prijs wordt gesteld. Als mensen reageren via twitter dan vind ik dat op zich ook wel aardig, maar ja op je blog is gewoon veel leuker.

  1. Ja, maar jij bent ontvolgd. Wie vind het nou leuk om op jou te reageren?

 7. Surf ik vanmorgen in een verloren uurtje even naar content girls om 2 edities 'Van reageren kun je leren' door te nemen en te reageren, ook al heb ik mij van de reageer-lijst af laten halen) is het concept gewijzigd. Jammer. Ik vind het een leuk concept en heb door het deelnemen aan 'VRKJL' een aantal zeer leuke blogs aan mijn leeslijst toe gevoegd. Nu ik dit schrijf realiseer ik mij dat dit ook een van de redenen is dat ik mij van de reageer-lijst af heb laten halen. Ik lees al zo veel blogs en ik reageer al zo vaak dat ik (bijna) geen tijd meer had om aan #Realeren deel te nemen. 

  Maar het niet lezen/reageren is niet alleen iets waar dit initiatief tegen aan loopt. Een van mijn blogs is laatst genoemd in de blogtrommel&nbsp ;http://deblogtrommel.blogspot.com/ en dat heeft zegge en schrijven 0 lezers opgeleverd. Misschien begint Nederland wel blog-lees-moe te worden. 

 8. blog-lees-moe? Daar geloof ik niet zo in. Ik vind het wel goed van je dat je je van de realeren-lijst hebt laten afhalen omdat je te weinig tijd had. Zo zullen er vast nog meer slapende leden opstaan die zich eigenlijk beter weer kunnen afmelden.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.489 keer gelezen