Ja, ik geef het eerlijk toe… I’m addicted. To running with an app! Ik loop regelmatig hard en ik ben één van de vele enthousiastelingen die heel graag met een ‘app’ wil (moet?) hardlopen. Voor mij is het zeker geen running gag, maar juist een extra motivatie om goed te trainen. Ik wil elke keer gelijk zien wat mijn resultaten zijn. Ik kan mijn route analyseren en daarbij de snelheid en afstanden kritisch beoordelen… En als ik wil, kan ik mijn prestaties meteen online met mijn vrienden delen via de social media.

Herhaalde grap?

Een ‘running app’ zien als ‘running gag’ past dus niet bij mij. Omdat er in de Nederlandse taal geen letterlijke vertaling van ‘running gag’ is, houden we het hier maar even op het Engels. Zoals we weten is een running gag een grap (grappige handeling of gebeurtenis) die steeds terugkomt, en vaak juist door de herhaling grappig wordt. Maar na een online rondvraag bij vele hardlopers werd het me meteen duidelijk. Het gebruik van een app bij het hardlopen is geen herhaalde grap maar ‘serious business’. Terwijl we wel het hardlopen allemaal graag herhalen, maken we er geen grapje van…

RunKeeper en Endomondo

Maar welke app is nu de beste? Wat is een goede keuze? Via een hardloopgroep op LinkedIn, berichten op Facebook en Twitter peilde ik de voorkeuren voor ‘hardloop apps’. Er zijn twee duidelijke favorieten; RunKeeper en  Endomondo. Runkeeper kreeg bijna een kwart van de stemmen en ongeveer een vijfde van de lopers koos voor Endomondo. Daarna volgde NikePlusRunning met zo’n 12%. Forerunner, Looptijden.nl en Runtastic ‘scoorden’ alle drie rond de 10%. Maar… wat vind jij nu eigenlijk van running apps? Is het inderdaad goed voor het verbeteren van jouw training en stimuleert het jouw motivatie? Of vind je het juist alleen maar grappig dat we ons door een app laten beïnvloeden en staat er geen enkele sportieve app op jouw smart phone?


Geschreven door