De 24-uurseconomie draait op volle toeren, we zijn drukker dan ooit. Niks mis mee, maar het ‘af en toe even bijtanken’ moet ook tussen de bedrijven door. Gelukkig staat de technologie voor niets en bestaan er tegenwoordig allerlei apps om je te helpen ontspannen. Een kleine test van drie relax-apps: Serenity, BrainWave en Pzizz.

Ik merk het bij mezelf: mijn slaapritme is soms ernstig verstoord. Ik sta bijna altijd vroeg op, ben de hele dag actief en ga ook ’s avonds door tot in de late uurtjes. Ik heb nu eenmaal veel te doen en kies er bewust voor om druk te zijn met van alles. Soms breekt me dat op en ben ik plotseling misselijk van de slaap. Gelukkig bestaat er dan zoiets als een powernap, een enerverend dutje van 20 tot 30 minuten.

Powernap en hersengolven

Met een powernap kun je uit je dip komen en weer fris en alert aan het werk gaan. Je verbetert je motorische vaardigheden als typen, geheugen en creativiteit. Tegenwoordig zijn er allerlei apps om de hersenen te helpen optimaal te ontspannen. Deze apps laten je geluiden horen die je hersenen stimuleren bepaalde golven te produceren. Na een tijdje gaan je hersengolven mee resoneren met die geluiden. Het programma neemt je mee in een bepaalde volgorde van slaapfases. En, ook niet onbelangrijk, maakt je op tijd weer wakker.

Proef op de som

Drie populaire apps (voor iPhone en iPad) zijn Serenity, BrainWave Power Nap en Pzizz Energizer. Ik neem de proef op de som en probeer ze allemaal uit. Koptelefoon op, dekentje bij de hand tegen de afkoeling en telefoon uit. O nee, natuurlijk niet. Nou ja, belsignaal uit dan.

Serenity: 5

Ik start met de Serenity app (gratis). Volgens de makers kun je ‘eigen rust’ creëren met dertig relaxende video- en audio-‘bestemmingen’, zoals een zachte regenbui, onderwaterwerelden, gekleurde wolken wierook en slapende katjes. De tijd van je relaxation kun je variëren van 5 minuten tot 12 uur. Ik zet ‘m op shuffle en stel de duur in op 20 minuten, lang genoeg voor een powernap.

De app start met wat klassieke muziekachtige geluiden. De abstracte beelden fascineren me, maar als ik wil powernappen moet ik mijn ogen sluiten. Beetje jammer. Ik concentreer me op de geluiden en denk even de juiste hersengolven te horen, maar de muziek bevat te veel storende elementen om in een positieve trance te raken. Onplezierige gedachten komen binnen en echt ontspannen lukt niet.

Dan gaat de muziek opeens over in het geluid van borrelend water. Dat stimuleert bij mij een hongergevoel. Ik kijk op het scherm van mijn iPhone en zie dat er ook nieuwe beelden bij horen, van zwevende kwallen. Oké, niet relaxed. Ik krijg er spontaan jeuk van. Maar ik zet door, misschien is het volgende fragment beter. Het valt tegen: beeld en geluid van stromend water. Ik moet naar de wc en geef het op. Deze app is het niet voor mij.

BrainWave Power Nap: 8

De app ziet er op het eerste gezicht minder gebruiksvriendelijk uit. BrainWave Power Nap (€ 0,79), heeft geen grote afbeeldingen van water, vuur of wolken, maar een zakelijk scherm waar je duur, sfeer en de volumeverhouding van geluiden en hersengolven kunt instellen. Nu ben ik van de eenvoud en vind dit wat veel, maar het is wel prettig dat je zelf je eigen programma kunt samenstellen. Hierdoor kun je de powernap volledig personaliseren zoals jij dat wilt. Ik pas weinig aan, alleen sfeer en tijdsduur.

Ik ga liggen, bedek mijn benen met een deken, druk op start en sluit mijn ogen. De geluiden doen iets met me, merk ik. Ik voel dat ze invloed hebben op mijn lijf. Ik denk hersengolf-geluiden te horen. Het werkt ontspannend, maar mijn analytisch vermogen laat me niet volledig gaan. Ik vraag me de hele tijd af hoe dat nou precies werkt met de hersengolven. En ik kan de gedachte niet loslaten dat ik word gebrainwashed. Misschien is dat een kwestie van oefening.

Na 20 minuten is het opeens stil. Hoewel ik niet heb geslapen, voelt het toch alsof ik ‘even weg ben geweest’. Ik kom met moeite terug naar de realiteit. Waarom moet ik hier zelf uit ontwaken en krijg ik geen alarm te horen? Aha. Dat was ik vergeten in te stellen. Goede app. Ik ben niet fris en fruitig, maar ik denk dat het met enige oefening steeds makkelijker lukt.

Pzizz Energizer: 7

Tot slot Pzizz Energizer (€ 1,59 voor de Lite-versie), volgens de officiële site ‘a bubble bath for your brain’: De perfecte manier om te ontstressen en ontspannen als het je even teveel wordt. We zullen zien. De bediening is eenvoudig en ik zet hem aan voor 20 minuten. Ik moet erg wennen aan de stem die me begeleidt in de ontspanning. Het is een zweverige mannenstem die me in het Engels vertelt dat ik alles moet loslaten en nergens aan moet denken. Gelukkig kun je zelf het volume van muziek en stem regelen. Ik zou hem kunnen wegdraaien.

Ik besluit het met hem te proberen. Op de achtergrond hoor ik voor de hand liggende geluiden van golven. Plots slaat dit om in meer ondefinieerbare geluiden, een soort regelmatig industrieel gebonk. De mannenstem zit plotseling achterin mijn hoofd, hij verdwijnt naar de achtergrond. Ik ontspan. Een kwartier later kom ik langzaam terug. Heb ik geslapen? Een zacht alarm klinkt. Ik open mijn ogen. Het is die maffe vent toch gelukt. Ik heb geslapen, geloof ik. En ik voel me ook weer helemaal fris en fruitig.

Als ik het een vriendin vertel, reageert ze geschrokken. Stel je voor dat die man mij hypnotiseert en dan allerlei nare dingen influistert. Dat had ze nou niet moeten zeggen. Zo had ik er nog niet naar gekeken. Ik durf de app niet meer te gebruiken. En mocht ik plots gaan moorden, dan weten jullie waardoor het komt…

Hoe zorg jij ervoor dat je op tijd ontspant? Heb je nog tips voor andere relax-apps?

0 Shares:
3 comments
  1. Mooie review ik ga de apps zelf ook eens proberen. Dat fluisterende mannetje sla ik dan wel over =)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.013 keer gelezen