Is Pinterest een auteursrechtelijk probleem? Een aantal weken geleden bleek een Amerikaanse fotografe hier zorgen over te hebben. Een aantal van haar Pinterest boards heeft ze daarom gedelete (lees haar 123 blogs hierover). Zouden wij dat ook moeten doen?

Auteursrecht

Het auteursrecht is in de basis het uitsluitend recht van de maker van een werk om dat werk te vermenigvuldigen en openbaarmaken. Of zonder juridisch jargon: alleen de maker van bijvoorbeeld een foto mag bepalen of die foto gepubliceerd wordt en of die foto gekopieerd mag worden. Ook herpubliceren is kopiëren. Een foto van de ene site halen en op de andere zetten is dat dus ook. En dat is nu net wat je doet bij het gebruik maken van Pinterest.

De maker zou daarom kunnen eisen dat het plaatje van Pinterest verdwijnt. Ook kan er schadevergoeding gevraagd worden. Wil je dus rechtsgeldig een plaatje pinnen, dan zul je telkens toestemming moeten vragen aan de auteursrechthebbende.

Risico in Nederland

In Nederland zouden fotografen of auteursrechthebbende (zoals een tijdschrift dat eigendom is van het beeld) om verwijdering en schadevergoeding kunnen vragen. Geen populaire maatregel. Dat bleek ook toen Nederlandse bloggers onrechtmatig gebruik maakten van beeldmateriaal en Getty daarom om een gebruiksvergoeding kwam vragen. Zelfs Radar ging zich daarmee bemoeien en vond de consumenten zielig.
Naast het gegeven dat auteursrechthebbenden zich er niet populair mee maken wanneer ze hun recht uitoefenen, is het in Nederland ook een groot financieel risico. Rechtzaken kosten geld. Griffiergelden worden drastisch verhoogd. Schadevergoedingen en proceskosten dekken nooit het werkelijke verlies. Een rechtzaak wordt daardoor al snel meer een principekwestie dan een geldkwestie. Weinig kans dus dat een Nederlandse auteursrechthebbende die tijd en dat geld zal investeren om het plaatje verwijderd te krijgen.

Risico vanuit Amerika

Lopen we meer risico door het pinnen van bijvoorbeeld Amerikaans werk? Potentieel. Dezelfde basis van het auteursrecht geldt ook daar. In Amerika kunnen wel volledige proceskosten vergoed worden en zijn schadevergoedingen hoger. Een Amerkaanse auteursrechthebbende hoeft dus niet altijd financieel nadeel te lijden aan een rechtzaak. Lees hier en hier meer over hoe Amerikanen er zelf over denken.

Oplossingen

Er zijn meerdere mogelijkheden om toch ‘veilig’ te kunnen pinnen. Zorg allereerst altijd voor naamsvermelding bij de Pin. Een auteursrechtelijke verplichting waar maar weinig mensen zich aan houden. Dit levert de auteursrechthebbende meer op en zal daarom minder snel geneigd zijn te vragen om verwijdering. Pinterest kan uiteraard ook als marketingtool ingezet worden. Zie je dus een ‘pin it’ knopje op de website, dan kun je er met een gerust hart pinnen. De auteursrechthebbende heeft dan toestemming gegeven om te pinnen. Wil je zelf voorkomen dat je plaatjes gepind worden? Gebruik dan de metatag NOPIN. Zie ook de WordPress Plugin hiervoor. Hierdoor is het niet meer mogelijk de plaatjes te pinnen.


Geschreven door