Dit is een gastblog van Robin VerelstAfstudeerder Commerciële Economie (online) marketing, Social Media

Ook een keer een gastblog schrijven? Kijk dan op deze pagina

Twitter, je kunt er niet meer omheen. In winkels, op tv, maar vooral ook online. Die vreemde blauwe vogel lijkt je overal te volgen, of je nu wilt of niet. Deze internationale vogel weet gewoonweg niet van ophouden en weet een kille winter gemakkelijk te overleven. Zelfs in het bedrijfsleven weet men niet hoe snel ze erbij moeten zijn om kennis te maken met deze nogal vreemde vogel. De concurrent doet het, dus waarom niet kijken waar deze vogel ons op zijn vleugels kan gaan brengen? Boven de wolken is immers een veel groter bereik.

De cursussen Social Media vliegen bedrijven dan ook letterlijk om de oren. Marketing heeft in combinatie met de andere Social Media een compleet nieuwe dimensie gekregen. Zelfs de arbeidsmarkt krijgt te maken met nieuw segment (online) banen. Te gek!

Een vrije vogel

De Nederlandse cultuur, hier kan deze vogel zich goed in vinden. De vrijheid van meningsuiting wordt dan ook maar al te graag via het wereldwijde web gedeeld. De vraag is echter: wat voor gevolgen heeft dit? Anno 2012 weten de grote multinationals inmiddels voldoende over ons aankoopgedrag, hobbies en bezigheden. Hier lijken we in Nederland dan ook absoluut geen moeite mee te hebben.

Denk aan de ge-volgen!

Na enig commentaar op “verkeerd” socialmediagebruik zien steeds meer gebruikers de risico’s hier van in. Een mogelijkheid om dit tegen te gaan is: je account beveiligen. Op deze manier kan je niet door de meest bizarre accounts gevolgd worden en blijven je tweets binnen de kring van jouw vogelvrienden. Nadelen zijn echter dat o.a. hashtags geen nut meer hebben, en direct geretweet worden is niet meer mogelijk. Niet vreemd, want op deze manier zou je tweet alsnog in het openbaar komen. Het nut en de fun van Twitter gaan hier echter sterk mee verloren. Interactie is immers de grootste beweegreden voor het gebruik van Twitter.

Vliegangst?

Er moet nu duidelijk een keuze gemaakt worden. Wil ik al mijn tweets openbaar delen met als gevolg dat de gehele wereld al mijn berichten kan lezen en doorsturen? Of wil ik mijn tweets alleen leesbaar maken voor mijn eigen volgers, met daarbij wel de beperkingen. Bij sommige tweets sta je open voor een interactie, bij andere tweets wil je informatie delen waarvan je liever niet hebt dat je baas daar ’s Maandags mee aan je bureautje komt te staan. Wat nu? Help!

Naar mijn mening zit er op dit punt nog verbetering in voor Twitter. Wat nou als ik bijvoorbeeld graag zelf wil bepalen wie me kunnen volgen, maar daarbij een deel van mijn berichten liever wel geheel openbaar maak? Ik zie hierbij een oplossing zoals Facebook het ook toepast. Bij het tweetvenster kan simpelweg een extra keuzemogelijkheid worden aangeboden. Hierbij kan je dan kiezen om je tweet geheel openbaar te plaatsen, of om de tweet alleen te delen in de timeline van de door jou geaccepteerde volgers! Op deze manier bepaal je gemakkelijk of de vogel met jouw eigen tweet zijn kooi uit mag vliegen, of juist binnen de groep blijft.


0 Shares:
2 comments
  1. Ja, idd. heeft geen zin om je af te schermen, te beveiligen .. want de kracht van twitter is juist de RETWEET .. dus als je deze om zeep brengt, dan kan je net zo goed van twitter af gaan

  2. Niet helemaal mee eens. Ieder gebruikt twitter op zijn/haar eigen manier. Ik kan me voorstellen dat er personen zijn die graag niet geheel openbaar willen tweeten maar alleen aan zelf gekozen volgers. Je bent alleen op dit moment genoodzaakt een keuze te maken: beveiligen of niet beveiligen. Ik denk dan ook dat als er een "middenweg" komt om bepaalde tweets "prive" binnen je volgers te houden er minder accounts beveiligd worden, en het juist daardoor toch openbaarder wordt.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.880 keer gelezen