Zie jij de bomen nog in het bos als het gaat om social media? Ik ben toch niet de enige die soms denkt: hoeveel online netwerken kan ik eigenlijk volgen? Wat is zinvol? En wat niet? Wat is leuk? En waar kan ik zonder? Welk netwerk is nu voor mij het allerbelangrijkste? Als ik er eentje moest kiezen?

Best een lastige vraag, want ik gebruik de verschillende social media voor verschillende dingen. En daar ben ik ongetwijfeld niet de enige in. LinkedIn gebruik ik vooral voor zakelijke contacten, Facebook vind ik leuk om contacten met vrienden te onderhouden, via Twitter volg ik dagelijks het nieuws en interessante vakinformatie, bij Google+ moet ik mijn weg nog een beetje vinden en sinds de komst van Pinterest geniet ik van mooie en originele plaatjes.

Welk netwerk kan en wil je niet missen?

Ik ben namelijk een echte ‘social media junkie’. Via mijn smart phone controleer ik namelijk (zeer) regelmatig de updates van de diverse social media. Ik wil natuurlijk niets missen. Stel je voor! Maar wat voor mij het allerbelangrijkste netwerk is? Het netwerk dat ik niet kan missen? Als ik écht een keuze moet maken? Dat is dan toch Facebook. Als ik er maar één mag kiezen. En dat was de vraag. Hoe zou dat voor anderen zijn? Inmiddels was  ik erg nieuwsgierig. Om die reden opende ik een  poll met de vraag: “Social Media 2012. Welk social media netwerk is voor jou het belangrijkste? Wat kan en wil je niet missen?”.

Twitteraar kiest voor Facebook?

Via LinkedIn, Facebook maar vooral via Twitter, deed ik de oproep om mee te doen aan de peiling. De poll leverde maar liefst 325 reacties op! En dat binnen twee weken. Hier is de “Top 3”: Facebook 31%, Twitter 23% en LinkedIn 19%. Daarna volgt Google+ met 7%. YouTube en nieuwkomer Pinterest kregen allebei 6% van de stemmen. Opvallend is dat Facebook de grote ‘winnaar’ is,  terwijl via Twitter verreweg de meeste reacties zijn gekomen. Welk social media netwerk is het allerbelangrijkste? Wat kunnen we niet missen? Is de conclusie dan dat de Twitteraars liever Facebook gebruiken? Of is dat te kort door de bocht? En zie ik inderdaad door de bomen het bos niet meer? Laat het me weten.

0 Shares:
12 comments
 1. Grappig inderdaad dat de reacties via Twitter kwamen en dat Facebook dan toch de winnaar is. Ik denk dat dat vooral komt doordat Twitter zo heerlijk laagdrempelig is als het gaat om het voeren van korte, snelle gesprekken met mensen die je misschien niet eens kent (en die jou ook niet volgen op Twitter – hoeveel reacties kwamen van mensen die reageerden op een RT van een van jouw volgers?), terwijl Facebook uitgebreider en persoonlijker is.

  1.  Ha Cindy! Bedankt voor jouw reactie… Ik kon aan de reacties op de poll niet zien wie het waren. Het was anoniem. Ik weet dus niet wie via een RT van mijn volgers reageerden. Maar ik ben het met je eens. Met Facebook is persoonlijk(er) contact mogelijk en met Twitter is het vooral kort en snel. Maar wel leuk :-)

 2. Ik zet zelf Twitter en LinkedIn zakelijk in en gebruik Facebook alleen privé. Op de vraag welke ik moet kiezen, schiet als eerste Facebook door mijn hoofd. Juist omdat ik via dat kanaal contact onderhou met vrienden. Maar als ik er langer over nadenk, ga ik toch voor Twitter. Mijn vrienden spreek ik namelijk ook wel zonder Facebook en dus is dat medium minder belangrijk, want het contact is er toch wel. Via Twitter leer ik heel veel onbekende, maar leuke mensen kennen. Dat vergroot dus echt mijn netwerk. Dus ik zou absoluut Twitter niet willen missen.

  By the way: leuke blog.

  Groetjes,
  Yvonne

 3. Als fanatieke nightwriter en social media junkie klinkt het wellicht ongeloofwaardig, maar Twitter pakt mij totaal niet. Hashtags, retweets en durftevragen… ik heb er niks mee. Dus als ik 'moet' kiezen dan laat ik het getwitter voor wat het is. Facebook daarentegen kan ik geen dag missen. En mijn muis dwaalt ook regelmatig over diverse LinkedIn pagina's. Het eerste bezoek ik vooral 's-avonds om te grinniken om alle hilarische belevenissen van mijn FB vriendjes en overdag probeer ik me te verdiepen in interessante en zinvolle LinkedIn groepen en contacten. Kortom, thumbs up for Facebook en LinkedIn. En ja, dit mag gerust geretweet worden ;-)

 4. Twitter is mijn nummer 1. Facebook is leuk, geouwehoer met vrienden, maar de meeste info haal ik van Twitter. Het is ook sneller. Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel mensen je volgt, maar in principe loopt je timeline bij twitter sneller vol. Voor mij reden om vaker naar twitter te gaan dan naar facebook. Google + en Pinterest hebben niet mijn interesse. Je kunt niet alles bijhouden vind ik.

 5. Ik zit het langst op Linkedin en vind dat ook het meest interessant (want zoekend). Bovendien kan je Twitter heel goed integreren met LinkedIn. Facebook en Pinterest vind ik ook leuk maar op mij hebben al die vrienden een vreemd effect! Ik kan me nl best eenzaam voelen door al die mensen die elkaar maar de hele tijd liken. Werkt op mij n beetje vervreemdend. Doe het dus wel maar met mate en liever persoonlijk contact met echte mensen!

  1.  Dat klinkt bekend Lydie! Al die mensen die elkaar 'leuk vinden' en 'fans' zijn… Soms mag het wel wat minder. En hoe geweldig leuk social media kan zijn; er gaat inderdaad niets boven 'real life friends'.

 6. Voor mij staat twitter op nummer 1; Zoals eerder al gezegd haal ik hier de meeste informatie vandaan over de laatste nieuwtjes trends en ontwikkelingen. Daarnaast merk ik dat veel vrienden hun gezellige prietpraat via twitter direct doorplaatsen op fb waardoor het voor mij minder aantrekkelijk wordt…. 

  1.  Thanks Karin! Ik vind het ook altijd heel vervelend als ik via Twitter, Facebook en LinkedIn dezelfde berichten van vrienden of kennissen krijg. De verschillende social media hebben zo elk hun charmes. Het is juist  leuk om ze op een verschillende manier te gebruiken.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.059 keer gelezen