Zoo Antwerpen LogoWe bezoeken de dierentuin gemiddeld vier keer in ons leven, in elke levensfase. Als kind, met onze partner, als ouder en als grootouder. Deze paar bezoeken zijn echter voor een grote organisatie zoals een dierentuin onvoldoende om te kunnen overleven. Hoe zorg je ervoor dat je bezoekers vaker komen en echt trouwe bezoekers worden, je merchandise kopen en een maaltijd nuttigen in het restaurant? De Zoo in Antwerpen maakte zijn jongste olifantje Kai-Mook met groot succes tot ‘product van het jaar’. Het is zelfs een succes in Amerika, waar de Kai-Mook-merchandise-lijn in de winkels ligt.

olifantje kai mook

Olifantenmarketing

Een dierentuin verkoopt zichzelf niet (meer). Er is te veel onderlinge concurrentie tussen dierentuinen, maar ze moeten het ook opnemen tegen attractieparken. Als dierentuin heb je dus een strategische aanpak en een doordacht merkenbeleid nodig. De Zoo in Antwerpen slaagde er in 2009 in de gehele bevolking van België mee te laten leven met de geboorte van een olifantje. En dat terwijl de geboorte van een exotische Aziatische olifant op zich geen wereldnieuws is. Wat maakte hier dan het verschil? Een nieuw commercieel beleid en de bereidheid om met beperkte middelen professionele marketing te bedrijven terwijl het product nogal wat risico’s met zich meebrengt. Er kan natuurlijk iets mis gaan tijdens een geboorte.

Anja Stas, commercieel directeur KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, die Zoo Antwerpen onder haar hoede heeft), stond aan het roer van deze campagne rondom een olifantengeboorte en liet heel België meegenieten van hun nieuwe trots: olifantje Kai-Mook. Omdat de campagne zo’n succes was, schreef ze er een boek over getiteld Olifantenmarketing. Het is een leuk en praktisch marketingboek geworden. Een ‘must’ voor iedere marketeer en dierenliefhebber.

Onzekerheden, risico’s & dromen

Het is belangrijk dat je je niet laat leiden door onzekerheden en risico’s. Het remt je af en weerhoudt je van denken buiten de bestaande kaders. De grootte van budgetten is evenmin een issue. Ook met minder grote budgetten kun je grote dingen doen. Dat bewees de Antwerpen Zoo tijdens de Kai-Mook-campagne.

“Elk bedrijf heeft een missie. Maar slechts enkele bedrijven hebben een droom. En het zijn precies dromen die mensen in beweging brengen.” – Anja Stas (commercieel directeur KMDA)

In de Zoo in Antwerpen zijn ze erin geslaagd de aandacht rondom de geboorte van een olifantje te rekken over een periode langer dan een jaar. Hoe? Blijf bij jezelf en wees authentiek in al je marketingacties en communicatie-uitingen. Denk tegelijkertijd out of the box, want met kleinere budgetten ben je hiertoe verplicht. Betrek de bezoeker bij je park. Maak de bezoeker onderdeel van het product, in dit geval het olifantje Kai-Mook.

We zijn zwanger!

Het marketing/communicatieteam in Antwerpen, dat werd aangestuurd door Anja Stas, begreep maar al te goed hoe het heel België moest activeren. De gebeurtenis was uniek, evenals de omvang van de campagne voor een dierentuin. Dit zou de eerste olifantengeboorte zijn bij onze zuiderburen. (In Nederland worden er veel olifantjes geboren. Je merkt dat er in Nederland veel minder aandacht voor is.)
Echografie Phyo PhyoDe echografie van de kleine olifant bij moeder Phyo Phyo in de buik werd in de grotere steden geprojecteerd op grote gebouwen met in olifantenletters “Zwanger!”, wat natuurlijk heel sterk is. Het intrigeert. Men voelt zich meteen betrokken. Vervolgens was de hele draagtijd en uiteindelijk de geboorte live te volgen via de webcam op de speciaal hiervoor gemaakte website.

Waarde creëren!

Waarde creëren voor de bezoeker, daar draaide het allemaal om in deze campagne. De bezoeker staat in iedere actie centraal. Kinderen werden opgeroepen een geboortekaartje te ontwerpen. Het winnende ontwerp is vervolgens aan alle inwoners van België gestuurd, die meteen werden uitgenodigd voor de babyborrel in de Zoo. Ook mochten alle Belgen meedenken over de naam van het olifantje. Uit duizenden inzendingen is Kai-Mook uitgekozen als de winnende naam. Een naam die dus bedacht is door een bezoeker.

“Wat hebben wij marketeers toch een geweldige job: waarde creëren voor mensen.” – Aldus Anja Stas.

Op de babyborrel was er speciaal gebrouwen bier van De Koninck en ranja voor de kleintjes. Ook waren er speciale designer olifantenkrukjes om op te zitten.

Het resultaat: een succesvolle campagne

Waarde creëren en mensen onderdeel maken van je merk of product met natuurbehoud op de achtergrond. Relevantie acties en merkbeleving vormden het uitgangspunt voor deze succesvolle campagne. Dit alles werd ondersteund door digitale technieken en social media. Via internet lieten veel fans hun passie blijken. Zo verscheen er binnen een uur na de geboorte van Kai-Mook al een ge-edit filmpje op YouTube van de geboorte. Over relevantie en merkbeleving gesproken …
Op deze manier stimuleer je de loyaliteit en voorkom je dat mensen alleen naar je park komen bij een kortingsactie. Voor korting komen mensen wel, dus als je erin slaagt de markt voor je te winnen buiten kortingsacties om, dan snap je waar marketing om draait. Juist, waarde creëren voor je bezoeker.

Hoe creëer jij waarde voor je klant, bezoeker of gebruiker? Laat het weten via een comment hieronder …


Geschreven door