De non-profit organisatie ‘The Invisible Childeren’ is een beweging gestart tegen Joseph Kony, een rebellenleider in Oeganda. Zij willen hem zo snel mogelijk arresteren voor zijn misdaden tegen de mensheid. Kony is namelijk het hoofd van de LRA (Lord’s Resistance Army), een groep die vecht tegen de theocratische regering in Oeganda. De LRA staat bekend om zijn zeer gewelddadige acties tegen de bevolking van landen als Noord-Oeganda, Congo en Soedan. Hiervoor kidnapt hij kinderen en dwingt deze om met hem mee te vechten. Ondertussen gaat het al om 66.000 kinderen.

Kony is in 2005 schuldig verklaard voor oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof in Den Haag, maar is er toen in geslaagd om te ontsnappen. Hij is schuldig aan ontelbare misdaden waarbij vooral kinderen betrokken waren.

Invisible Childeren
Al jaren teistert het geweld in Oeganda en nu wil de organisatie Invisible Childeren mensen over de hele wereld hier bewust van maken. Daarvoor heeft de organisatie op 5 maart 2012 een video uitgebracht. Deze video heeft als doel om mensen te informeren over Joseph Kony en de genocide in Oeganda.

De documentaire ‘Kony 2012’ richt zich op de kwestie van kindsoldaten die vechten voor Joseph Kony. De half uur durende documentaire geeft je een kijkje in het leed van de Oegandezen met commentaar van een ex-kindsoldaat, genaamd Jacob.

Missie ‘Kony 2012’
De missie is om Kony beroemd te maken, niet om hem te eren, maar om steun voor zijn arrestatie te verhogen en voor gerechtigheid. Laat de wereld kennis maken met de grootste crimineel op deze aarde. De documentaire is binnen één week al meer dan 4 miljoen keer gedeeld op Facebook en YouTube.

De documentaire is geregisseerd door Jason Russel. Hij gaat in april met honderden actievoerders bij zonsondergang hele straten volhangen met affiches. Zodat, wanneer de zon weer opkomt, de rest van de wereld wakker wordt met honderdduizenden affiches die vragen om gerechtigheid.

De documentaire heeft veel indruk op mij gemaakt. Mooi om te zien hoe social media over vele grenzen gaat. Ik ga een kopen, doe jij mee?

0 Shares:
Dit artikel is 3.235 keer gelezen