Als het mij even te druk wordt op Facebook en Google+, mijn Twittertijdlijn  volledig verstopt raakt en een nieuwe Pinterestvriend weer eens zijn halve fotoalbum moeten pinnen, kom ik tot rust op Path. Met de iPhone op de bank even de dag doornemen van mezelf en mijn, nog kleine, vriendenschare. Een rustige tijdlijn met gedachten, vooral veel foto’s, check-ins, muziek, slaaptijden en de reacties op deze posts.

150 vrienden

Path is een, zoals Path zelf zegt, een “smart journal”, dat alleen maar beschikbaar is voor de iPhone en Android. Een dagboek waarmee je je leven deelt met alleen de mensen van wie je houdt. Je echte vrienden, familieleden en andere dierbaren. Echte vrienden, wel te verstaan. Oorspronkelijk waren dat er maximaal 50, tegenwoordig kun je er 150 hebben. Aantallen die gebaseerd zijn op onderzoek van een zekere professor Robin Dunbar van Oxford, die stelt dat we 5 “best friends” hebben, 15 “good friends”, 50 “close friends” en 150 in totaal. Wat dat betreft was het leuker geweest als Path bij de 50 was gebleven. Dan hadden we ons kunnen verheugen op scheldkanonnades van ontstemde, niet op Path geaccepteerde, Facebookvrienden en Tweeps. Nu lijkt het aantal Path-gebruikers nog niet groot genoeg om voor de normale sterveling die 150 te bereiken. En blijkbaar is dat voor sommige mensen toch het doel, gezien het grote aantal “Add me on Path-tweets”.

Personal network

Die tweets staan haaks op de intieme uitstraling van Path, die het gevoel weet te creëren dat iedere Path-volger dichter bij je staat dan volgens Dunbar’s theorie mogelijk is. Een  intieme uitstraling die veroorzaakt wordt door een zeer eenvoudige maar ook zeer mooie vormgeving en een groot gebruikersgemak. Maar tegelijkertijd ondergraaft Path zelf ook dat intieme gevoel. Want je kunt je updates doorplaatsen naar Facebook, Twitter, Foursquare en Tumblr. Voor de Foursquarepuntenverzamelaars is dat misschien nog handig, maar als ik mijn Path-updates doortweet of op Facebook of Tumblr zet, dan maak ik van een “personal” post toch meteen een “social” post.

Verdienmodel

Van reclame heb je op Path geen last. Path probeert geld te verdienen door het verkopen van extra fotofilters (op dit moment acht gratis en vier voor € 0,79) en muziek via Itunes. Of dat een succes wordt, zullen we moeten afwachten. In elk geval zal Path het verdienmodel niet kunnen inrichten via advertenties, omdat daarmee de eigen kracht, het intieme en persoonlijke karakter, meteen onderuit gehaald zou worden.

In de nieuwe versie, Path 2.1. die op 8 maart is geïntroduceerd, komen wat nieuwe verdienmogelijkheden naar voren, zoals de integratie met Nike+. Mogelijkheden die nog niet te testen waren, omdat na de update naar 2.1 Path problemen gaf en er een hele dag uit lag. Die problemen zijn inmiddels hersteld.

Volgens eigen zeggen heeft Path op dit moment twee miljoen gebruikers. Statistieken heb ik niet kunnen vinden, maar als ik naar mijn eigen Path kijk, zijn het vooral de social-media-die-hards die het gebruiken.

Path in enkele screenshots

Tot slot enkele screenshots om kort de mogelijkheden van Path aan te geven:

Je kunt op Path inchecken: Je kunt hier aangeven met wie je bent, schrijf er iets bij en deel het eventueel op Facebook, Twitter, Tumblr en Fouresquare. Voor het plaatsen van andere updates gelden dezelfde opties.  Overigens kun je ook aangeven dat niemand het mag zien (slotje links beneden). Het komt dan uitsluitend in je eigen Path.

Door naar je eigen Path te kijken, zie je welke activiteiten jij op Path hebt uitgevoerd. Je eigen Path is alleen beschikbaar voor jezelf. Met name door de optie om iets voor jezelf te houden en niet met anderen te delen, kun je zo op Path heel mooi bijhouden wat je gedaan hebt, waar je was en met wie. Een Facebooktijdlijn, maar dan privé, want niemand anders dan jij kan het zien.

Als je een foto maakt, kun je een filter kiezen (vergelijk dit bijvoorbeeld met Instagram). De meeste filters zijn gratis, maar enkele moet je kopen. Dit is één van de manieren waarop Path probeert geld te verdienen.

Je kunt luisteren naar muziek. Dit wordt ook op  je Path geplaatst. Maar zoals gezegd, wil je een nummer helemaal horen, dan zul je het via iTunes moeten kopen. Naast de verkoop van fotofilters is dit de tweede inkomstenbron van Path.

Natuurlijk kun je reageren op een update. Dat kan door een smiley (keuze uit vier) of een hartje te plaatsen, of door commentaar toe te voegen. Ook zie je wie er allemaal naar de update hebben gekeken. Daar is Path net iets minder privé want je ziet ook welke vrienden van je vriend naar een update van de vriend gekeken hebben.

Als je naar bed gaat, vertel je Path dat je gaat slapen. Het scherm springt in de slaapstand. De volgende ochtend kun je aangeven dat  je wakker bent door op Awake te drukken. Dat gaat soms mis, wat leidt tot lange slaaptijden. Helaas ben je daardoor nog niet extra uitgerust.

Als je binnen de drukte van de social media een rustpunt zoekt, als je zoekt naar een mogelijkheid om soms wat echt alleen met een beperkte kring te delen zonder dat je op bijvoorbeeld Facebook meteen met lijsten aan de slag moet, dan moet je Path echt een keer proberen. Om even tot rust te komen in een intieme dimensie, binnen de drukte van de social media.

0 Shares:
4 comments
 1. volgens horen zeggen is die grens van 150 niet meer actueel.

  helaas op de android ook geen filters op de foto's

  op zich vond/vind ik het wel een leuke app, maar teveel gebonden aan het feit dat mijn innercircle ook een smartphone (dat is voorwaarde 1) en daarnaast deze app moet hebben
  Een hele hoop mensen haken daar al af, waarom nog een app/site die ze bij moeten houden

  ik denk dat je met googleplus en een aparte kring van vrienden precies het zelfde bereikt, zo niet beter.

  maar vooralsnog path ik me ook een weg :)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.638 keer gelezen