Een paar maanden geleden gaf Kevin Kelly op uitnodiging van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een lezing. Die man is de oprichter van Wired en weet dus waar hij over praat. Tijdens het congres 25 jaar .nl hield hij het publiek de toekomst van het internet voor. Een panel dwarse denkers leverde commentaar en toonde aan dat het tot alles in staat was, behalve denken. Want waar het panel alleen maar de geneugten van het verhaal inzag waren ze blind voor de echte consequenties. Kelly schetste namelijk het einde ter tijden.

Sneller

Internet wordt volgens Kelly snel. Zo snel dat real time communicatie een feit wordt. Dat lijkt het nu al, maar dat kan veel erger. Onze goeroe schetste een voorbeeld van een bril die het internet voor de ogen van de drager projecteerde. Kijkt die naar een huis, dan verschijnt er alles wat er te weten is over dat huis op de bril. Staat die bij de bakker, dan weet de bril wat het beste brood is. Als de bril via een eigen webcam de beelden van de omgeving aan de binnenkant projecteert leef je 24/7 in een virtuele wereld. Internet wordt real time coach, adviseur, planner en meer van dat fraais. Het levert een bombardement van data dat de bommenregen op Dresden doet verbleken. Eerst via smartphones, vervolgens via die bril om te eindigen bij een chip die in de hersenen wordt geïmplementeerd. Dan is er geen ontsnappen meer mogelijk.

Alles

Elk apparaat wordt verbonden met internet. Elke autoband draagt een ip-nummer, zodat de fabrikant de boel in de gaten kan houden. Dat niet alleen. De autoband levert zelfstandig gegevens uit met de motor van de auto, de ANWB en de eindbestemming van de reis. Alles staat in contact met elkaar. De toegang tot de trein wordt geregeld via het web. De aanvraag voor het nieuwe paspoort eveneens. Hardloopschoenen zonder chip bestaan straks niet meer. Elke financiële transactie verloopt via hetzelfde apparaat dat namens u communiceert met de fabrikant van uw koelkast. Die wil immers weten of je dat ding wel goed gebruikt, de temperatuur van de biefstuk op orde is en of de houdbaarheid van dat pak melk niet verstreken is. Want ook dat pak heeft zijn eigen internetadres. Alles heeft dat. En als straks die chip in je hoofd zit is er geen ontkomen meer aan.

Wisdom of the crowds

Kelly schetste voornamelijk het grote gemak van de dingen. Als een beslissing genomen moet worden is daar namelijk de wisdom of the crowds. Je twijfelt, de chip merkt dat en spuwt ongevraagd de mening van de hele wereld in het hoofd. Je wilt links? Als de hele wereld vindt dat je naar rechts moet, dan ga je naar rechts. Je weet zeker dat jouw oplossing de beste is? Als tout internet vindt dat jouw oplossing niet de beste is, dan is jouw oplossing niet de beste. En met zo’n chip in je hoofd is het lastig ontkomen aan een waarheid die de jouwe niet is. Een sterk mens die zijn eigen zin doet. Want straks kijkt ook BREIN met je mee. Of geven drones je een bekeuring.

Einde der tijden

We stevenen af op een wereld waar het individu niet meer bestaat. Alles wordt geregeld door het internet dat zich als een levend wezen gaat gedragen. Omdat zaken als paspoorten, huissleutels, vervoersbewijzen en pinpassen en alleen nog maar bestaan op chip in je hoofd is het leven zonder zo’n chip onmogelijk. En niemand die beseft dat we op het einde der tijden afstevenen. Als onze kleinkinderen straks vragen waar wij waren op het moment dat het internet uit de hand liep en onze levens overnam zullen we beschaamd de andere kant opkijken. Dan is het internet niet meer uit te zetten, want als de mens een stekker uit een server trekt vindt het gewoon een andere weg. Vrije geesten zullen zich ontdoen van de chip en een bestaan leven in de marge van de maatschappij. Zij zijn nog vrij. De rest van de wereld kan niet meer zonder internet. We bouwen as we speak aan een monster. Geniet er nog van. Nu het nog kan.


Geschreven door