Doodle. Niet te verwarren met Doodle, doodle of doodle. Begrijp je het verschil? Wanneer je Doodle Googled kom je verschillende dingen tegen, maar als je er goed naar kijkt, blijken ze allemaal te zijn ontstaan uit het ware ‘Doodlen’. Verwarrender kan ik het niet maken, dus ik hoop dat je aan het eind van deze post de wereld van Doodle beter begrijpt (welke Doodle? Alle Doodles, maar voornamelijk doodle.ly de nieuwe hype in social medialand).

Doodle, wat is dat nu eigenlijk?

#1: Doodle stond in de 17e eeuw voor onnozele of ‘Fool’ zoals in Yankee Doodle.
#2: In de 18e eeuw werd Doodle vooral gebruikt om iemand voor gek te zetten/belachelijk te maken.
#3: In de 19e eeuw stond het woord voor corrupte politici.
#4: Vandaag de dag is de definitie vooral (zie onder) ‘to do… nothing’.

Bron: TEDtalk door Sunni Brown

#5: De Google-Doodle

Er was eens een Doodle. Niet zomaar een Doodle, maar een Google-Doodle (sinds 1998) en de Google-Doodle wordt ingezet tijdens feestdagen en speciale evenementen. De Google-Doodle is een link, die je op één van deze speciale dagen leidt naar een aparte pagina over het onderwerp van de dag. Een machtige manier van de opperzoekmachine om extra leads naar een website te genereren. Hier vind je een lijst met alle Google-Doodles

#6: Zullen we samen een afspraak Doodlen?

Huh? Wat? Een afspraak doodlen…  Doodle (Doodle.com) is ook wel een tool om afspraken mee in te plannen. Te vergelijken met afspreken.nl , datumprikker.nl of prikjedatum.nl (één van deze ken je vast al wel).

#7: Ik Doodle, jij Doodlet, wij Doodlen

Voor ik verder ga met Doodle #8, eerst even de Wikipedia definitie: “Een doodle is een vorm van schetsen, een tekening zonder duidelijk doel, gemaakt door iemand wiens gedachtes ergens anders waren. Het zijn krabbels gemaakt vanuit het onderbewuste. De doodles bevatten soms een verborgen boodschap. Vaak zijn het eenvoudige tekeningen, soms groeien ze uit tot uitgebreide patronen. Doodlen wordt ook gedaan tijdens telefoongesprekken, mits pen en papier voorhanden.”

Ook volgens de Tedtalk van Sunni Brown is doodlen niet ‘zomaar niets doen’. Het blijkt zelfs dat mensen die doodlen meer gespreksinformatie opslaan dan de mensen die niet doodlen. Dit staat natuurlijk lijnrecht tegenover de gedachte dat doodlen ‘niets doen’ is of uit verveling wordt gedaan. We denken over het algemeen focus te verliezen, maar het doodlen houdt de focus juist aan.

#8: Tromgeroffel… en daarom is er Doodle.ly (ook voor iPad)

In deze video laat Doodle.ly zien dat we bijna alles al kunnen met onze iPad, maar het ware doodlen, waarvan ook al eerder werd verteld dat het onze focus vergroot, ons creatief laat zijn en buiten dat, gewoon leuk is, dat kunnen we nog niet. Doodle.ly (waar ik voor het eerst van hoorde op de Social Media Week in NYC) brengt dit samen in je al digitale wereld.

Heb je een iPad, probeer het dan zelf eens. Ga naar Doodle.ly en log in met Twitter of Facebook en begin de doodlen. Je kunt je doodles delen op Facebook, Twitter of Pinterest. (huh Pinterest? Ken je Pinterest nog niet, hier is nog niet lang geleden een post over geschreven door Kirsten Sikkema). Op Pinterest kun je jouw doodles delen op een mooie gepintegrate doodle board. Gezien doodles uit het onbewuste komen, een boodschap kunnen bevatten en (volgens de officiële definitie van het werkwoord) vaak een belangrijkere bijdrage hebben aan het gesprek, is het opslaan van je gedachten niet eens zo’n gek idee.

Een quote van Doodle: “When we saw that Doodle.ly doodles were being captured through screenshots and shared on Pinterest boards, we immediately knew that it was time to ‘Pintegrate’.”

#9: Ok, nog een laatste ‘doodle’

Voor wie nog zin heeft in een ‘stom’ spelletje: Het Doodle spel op funnygames.nl

Heb jij nog een leuke doodle te delen?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.045 keer gelezen