Ken je dat? Je bent wat aan het rondsurfen op je smartphone of tablet. Je leest een interessant artikel over een onderwerp waar je wel meer over wilt weten. Vol enthousiasme wil je een stukje tekst copy-pasten in Google om te kijken of er nog meer over te vinden is! Na herhaaldelijke selecteerpogingen, waarbij je het woord wat je hebben wilde net niet te pakken kreeg, onbedoeld heb ingezoomd, uitgezoomd, of zelfs het artikel weg hebt geklikt, denk je echter: ik onthou het zelf wel. Je opent al murmelend een nieuwe tab of een nieuw scherm, wacht tot alles geladen is en probeert uit je hoofd het woord in het Google-zoekvakje te reproduceren.

In sommige gevallen best te doen. Maar wanneer het een moeilijker onderwerp betreft in een vreemde taal, wordt het al lastiger. Soms heb je geluk en vind je wat je zoekt, maar ik gooi meestal al een paar stadia eerder de handdoek in de ring. Dat zou toch makkelijker moeten kunnen.

Google Smart Continuous GesturesGoogle vraagt patent aan op ‘Smart Continuous Gestures’

Naar het schijnt, denkt Google er net zo over. Uit een rapport, vorige week gepubliceerd op Patently Apple, blijkt dat de zoekgigant eind 2011 een patentaanvraag heeft gedaan voor zogenaamde ‘Smart Continuous Gestures’ voor gebruik op Android-apparaten. Bepaalde patronen die je zonder onderbreking maakt op een apparaat met een touchscreen. Waarmee je opdracht geeft tot zoeken in Google of een andere zoekmachine.

GO, SO en WO

Neem het voorbeeld van daarnet. In plaats van ettelijke malen proberen de informatie al knippend en plakkend naar Google te krijgen, kun je met één simpel vingerpatroon op het scherm, Google naar de informatie toe halen. Door eenvoudigweg een G of een G+O om het onderwerp in kwestie heen te trekken, verschijnt er een pop-up met Google zoekresultaten.

Voor de bibberaar

Maar wat als je motorisch minder sterk ontwikkeld bent? Ook daar komt een oplossing voor. Bij een bibberende zoekbeweging die kant nog wal raakt, verschijnt er een pop-up met zoeksuggesties om je verder te helpen. Vergelijkbaar met de zoeksuggesties die Google nu biedt, op het moment dat je bijvoorbeeld een spelfout maakt.

Voor de betweter

En het is ook de bedoeling dat je meerdere items tegelijk kunt omcirkelen, om hetzelfde resultaat te krijgen als wanneer je in Google onderwerp 1 + onderwerp 2 + onderwerp 3 typt.

Klinkt prettig, maar wat als je niet via Google wilt zoeken?

Geen probleem, uit de patentaanvraag blijkt dat de gebarentaal sociaal van insteek is. Als je een ‘S’ tekent, zoek je niet via Google, maar krijg je de keuze uit verschillende andere zoekaanbieders. En als je direct wilt weten wat Wikipedia ervan vindt, dan krabbel je eenvoudig een W om het onderwerp heen.

Branded letters

Hier liggen wellicht ook kansen voor aanbieders van (vak)informatie. Denk aan artsen die met de P direct in de medische database PubMed kunnen zoeken. Advocaten die met de R direct naar Rechtsorde gaan. Of aan jezelf, als je een reis wilt boeken. Dan zou het toch handig zijn als je met het maken van een Z direct de reviews over het hotel van je keuze tevoorschijn tovert op Zoover. Dat scheelt een hoop heen-en-weer-geklik en wellicht zelfs mislukte vakanties.
Google Nederland zou er relatiegeschenken van kunnen maken voor zijn top-accounts. In plaats van een chocoladeletter met Sinterklaas, een eigen zoekletter cadeau.

Niet zo vernieuwend als het lijkt

Nu nog afwachten of het ook daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden. Google patenteert wel vaker ideeën van medewerkers, maar lang niet al deze ingevingen vinden de weg naar de winkels. Daarnaast is het nog niet zeker dat de United States Patent & Trademark Office de patentaanvraag goedkeurt. Google mag dan zijn zoekbewegingen uitgebreid willen vastleggen, het idee is niet nieuw.  Zo kun je met de Bing-app voor de iPhone al woorden omcirkelen om meer informatie te zoeken en heeft de Dolphin browser ook al een soortgelijke feature, genaamd ‘Gestures’. Door een letter op je scherm te tekenen, kun je aangeven welke website er geopend moet worden. Helaas crasht mijn smartphone volledig op deze browser, dus ik heb het gemak nog niet kunnen ervaren.

To GO or not to GO

Ik hoop dat Google deze feature doorontwikkelt. Het zou mij een hoop frustratie besparen en ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Bijvoorbeeld voor mijn neefjes, die hardnekkig proberen mijn laptop te bedienen door op het scherm te drukken, vegen en tikken. De generatie die beweert: ‘hij is stuk’ als swypen niet blijkt te werken. Voor hen zou zoeken door middel van het tekenen van een patroon op het scherm, veel logischer zijn dan iets in te moeten knippen, plakken of typen.

Maar denk jij? Vervangt GO-en over een tijdje googelen in het Groene Boekje of wordt dit de ‘coolest feature no-one will ever use’?

[afbeeldingen: Patently Apple]
0 Shares:
Dit artikel is 2.787 keer gelezen