Het is lente, eindelijk. Tijd voor een lenteschoonmaak en om je website, blog of andere creatie op te fleuren met mooie, nieuwe en hippe web fonts. Leuk idee zul je denken. Maar hoe kom je er aan en hoe pas je succesvol web fonts toe op jouw website of weblog? In dit artikel bespreek ik enkele websites waar je makkelijk een mooie web font kunt vinden en toepassen, al dan niet gratis.

Google Webfonts

Ik begin met Google. We gebruiken de zoekmachine overal voor, dus waarom niet om web fonts te zoeken? Op google.com/webfonts vind je een aardige collectie web fonts. Google is van mening dat je webfonts makkelijk en snel moet kunnen toepassen en dat er geen obstakels moeten zijn die jou verhinderen om mooie sites te maken. Om deze reden vind je bij Google enkel en alleen gratis en open sourced fonts die geoptimaliseerd zijn voor het web. In slechts 3 simpele stappen pronken de mooie letters al op je site.
Google Web Fonts
Als je een font hebt geselecteerd geeft Google zelfs aan of en hoeveel impact het lettertype op je site heeft. Handige tool, aangezien snelheid tegenwoordig ook belangrijk is voor de ranking van je site. Nadat je de karakterset hebt gekozen moet je een stukje code toevoegen aan de betreffende pagina’s van je site en tot slot de font naam toevoegen aan je CSS stylesheet. Nou ja, 4 stappen dan ;)

Oh, en wil je weten welke Google webfonts je moet hebben, dan vind je hier een overzicht van de beste Google Web Fonts!

Typekit

Typekit is naar eigen zeggen “the easiest way to use real web fonts on jour website”. Met deze tool zoek je niet alleen naar web fonts, maar kun je ze ook meteen in je site toepassen. Je kunt Typekit eerst 30 dagen proberen, daarna kun je kiezen uit een gratis account of drie betaalde pakketten, variërend van 2 tot 8 Dollar per maand. Afhankelijk van welk pakket je neemt heb je recht op een x aantal web fonts. Ook zit er een limiet aan wat betreft het aantal pageviews per maand.
Typekit Web Font Editor
Als je jouw pakket eenmaal hebt gekozen kun je aan de slag. Je moet hiervoor wel weer een regeltje code aan je site toevoegen. Vervolgens kun je kiezen uit honderden web fonts en met de Editor kun je de fonts toepassen op stylesheets, ID’s of html tags in je opmaak. Druk op ‘Publish’ en je font staat live.

WebINK

Een laatste voorbeeld van een website je de fonts meteen in je site kunt toepassen is WebINK. Ook zij werken volgens het simpele 3 stappen plan. Eerst browse je lekker tussen alle fonts en kies je de font die jouw voorkeur heeft. Vervolgens plaats je het CSS bestand op je site dat je vervolgens gaat bewerken. Tot slot publiceer je de pagina’s et voilà, het door jou gekozen font pronkt op je site! Zo eenvoudig kan het.
WebINK Web Fonts

WhatTheFont!

WhatTheFont is onderdeel van MyFonts en is anders dan de 3 sites die ik net heb genoemd. Met deze site kun je geen webfonts toepassen. Daarentegen herbergt deze site wel een hele grote collectie mooie en unieke (web)fonts en is het hiermee een mooie plek voor (web)designers. Continue worden hier nieuwe (web)fonts aan toegevoegd. Onder het kopje bestsellers vind je de populairste web fonts. Deze fonts kun je vervolgens kopen. Je betaalt hier eenmalig voor de font en kunt hem onbeperkt blijven gebruiken.
MyFonts Web Fonts
What the Font is ook ideaal als je een font hebt gezien en je wilt de naam weten. Geef de naam van de url op waar de font te zien is, upload een document met de font of scan de font met de What the Font App. Vervolgens weet je de naam van de font, kun je de font kopen en verwerken in al je ontwerpen, al dan niet online.

Wat is jouw favoriete Web Font? Deel jouw mooiste fonts en beste font toepassingen in de comments!

0 Shares:
3 comments
  1. Kende 'm al (gebruik die service van Google al een tijdje!). maar het is goed dat je hier een verband legt met WordPress. Hoop alleen dat mensen niet al te enthousiast worden. Van teveel verschillende lettertypes word ik persoonlijk een beetje dol ;)

    Succes!

      1. Haha, geen probleem! Goed dat je WordPress even noemt in dit verband. Als ik het goed heb zijn er voor WordPress ook plugins die je kunt gebruiken zodat je niet zelf in de code hoeft te duiken. 

Comments are closed.

Dit artikel is 10.510 keer gelezen