Afgelopen week struikelde ik over een verontrustend bericht over mijn geliefde Facebook: “Job seekers getting asked for Facebook passwords”

Justin Bassett (SEATTLE, USA) had in zijn zoektocht naar een baan op vele (standaard) vragen gerekend wellicht, maar nou net niet op de vraag om even zijn inloggegevens van Facebook aan de recruiter af te staan. Niet dat hij dit van plan was overigens!

Een beetje screenen,..oké

Natuurlijk weten we allemaal dat recruiters maar al te graag even een kijkje nemen in de wereld van Social Media om kandidaten te screenen en daar is, op zich natuurlijk, ook niks mis mee.
Justin beschouwde zijn Facebook echter als privé en had zijn profiel dan ook keurig afgeschermd voor alle non-friends, waarschijnlijk niet in de verwachting DAAROM ooit tegenover een dusdanig heftig gefrustreerde recruiter te belanden!

Zware tijden

Misschien denk je nu dat dit een one-of-a-kind bizar verhaal is? Think again! We gaan het nu niet over de crisis hebben, maar het lijkt me duidelijk dat het zoeken (en vooral vinden) van een baan momenteel bepaald geen simpel karwei is, waar een aantal werkgevers dus overduidelijk misbruik van maakt!

Het “vrijwillig” afstaan van de inloggegevens van je Facebook-account lijkt me zo ongeveer vergelijkbaar met het “vrijwillig” afstaan van je PIN-code terwijl iemand je een mes op de keel houdt…Dat zou verboden moeten zijn.

Rellen op het gebied van privacy zijn Facebook natuurlijk niet vreemd en zonder aarzelen volgde er dan ook een officiëel persbericht met een duidelijke boodschap:

“Facebook will fight to stop employers from requesting access to their potential employees’ otherwise private accounts” Zelfs het ondernemen van juridische stappen wordt door ons favoriete smoelenboek als een mogelijke optie beschouwd.

Want Facebook houdt best van delen, maar dan wel eerlijk delen!

Ik bepaal

Zelf heb ik mijn Facebook-account, net als Justin en waarschijnlijke vele duizenden anderen, afgeschermd zonder dat ik nou echt iets te verbergen heb. De control-freak in mij wil nu eenmaal graag zelf bepalen met wie ik mijn Facebook deel. Het statement van Facebook moge duidelijk zijn, al durf ik de juridische haalbaarheid sterk te betwisten. Social Media is veranderd in het ultieme digitale landschap waarin een kat-en-muis-spel wordt gespeeld door recruiters en bedrijven enerzijds en sollicitanten en carrièretijgers-in-between-jobs anderzijds.

Zelf zal ik binnenkort ook de zoektocht starten naar mijn droombaan, dus zal ik alle recruiters ook maar gelijk vertellen: mijn Facebook is privé en we zijn inderdaad geen vrienden als jullie nieuwe “strategie” het onder semi-dwang ontfrutselen van wachtwoorden en Facebook-accounts is!

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.502 keer gelezen