Pinterest kán haast niet hotter. In korte tijd hebben social media-gebruikers, goeroes en “experts” zich op het nieuwe platform gestort, dat zich mag verheugen in een steeds groeiende populariteit. Pinterest wil mensen inspireren. Om die missie te blijven volhouden, verbeteren ze zichzelf ook voortdurend. Zo kreeg het platform nog niet zo lang geleden een nieuwe look.

Strak in het pak

Over wat Pinterest precies is, lopen de meningen behoorlijk uiteen, net als over het nut en het doel ervan. De één ziet het virtuele prikbord als een willekeurige verzameling rommel, de ander ziet het als het beste marketinginstrument van het internet.

Het beste van het web

Ik vind Pinterest vooral leuk. Het is een manier om het beste van het web voor jezelf op één plek te verzamelen en dat desgewenst met anderen te delen. Ik zie het een beetje als een visuele manier van social bookmarking – een visueel Delicious. Het is best interessant om te zien wat andere mensen op hun persoonlijke prikborden plaatsen, wat ze het delen waard vinden en vooral: waar ze hun inspiratie vandaan halen.

Mooi en informatief

Pinterest streeft ernaar, mensen te inspireren en wilde de gebruikerservaring zo mooi en informatief mogelijk maken. Tijd voor een inspirerend nieuw uiterlijk dus. Het resultaat is een wat strakkere lay-out van de prikborden (boards). Zo zijn je eigen boards tegenwoordig netjes horizontaal gerangschikt, met daarboven je profielinformatie overzichtelijk in één blok. Zo kunnen de bezoekers van jouw profiel meteen zien wie je bent. Maar ook het overzicht van de boards die je volgt ziet er een stuk strakker uit.

Blok met repins

Ook functioneel is er wat veranderd. Nieuw is bijvoorbeeld het blok naast je profiel, dat je repins van 3 andere gebruikers weergeeft, van wie je regelmatig repint.

Verder probeert Pinterest je boards wat meer in het voetlicht te zetten door je laatste pin te benadrukken. Je activiteiten – zoals je pins, repins, commentaar en nieuwe vrienden – staan voortaan overzichtelijk in een kolom aan de linkerkant. De rest van je scherm wordt dan gevuld met de pins van de mensen of interesses die je volgt. Volgens de feedback die Pinterest ontvangt hadden zelfs doorgewinterde pinners soms moeite met de profielnavigatie, dus is ook die vernieuwd. De belangrijkste functies staan nu overzichtelijk in een horizontale balk boven je boards.

Pin Etiquette

Behoorlijke bronvermelding wordt trouwens aanbevolen in de Pin Etiquette. Dat vind ik wel zo netjes. Maar vind jij al dat gepin wel wat ver gaan, dan kun je je eigen website tegen al te fanatieke pinners beschermen door een stukje code op je site in te voegen. Ook biedt Pinterest je de mogelijkheid om je profiel te laten uitsluiten van indexering door Google.

Verbetering

Aan de reacties op het Pinterest-blog te zien is er ook veel kritiek: er kan nog veel beter. Sommige gebruikers hebben de restyling niet gewaardeerd en een aantal dreigen zelfs over te stappen naar alternatieven, bijvoorbeeld WeHeartIt, Ffffound!, Svpply, Tumblr en  StudyBlue (al is deze site specifiek op studenten gericht). Pinterest verzekert ons dat de profielaanpassingen, die ze nu hebben doorgevoerd, slechts een stap zijn in het verbeteren van de gebruikerservaring, iets waar ze in de toekomst aan zullen blijven werken. Voorlopig leg ik alle controverse rondom het fenomeen terzijde en pin er rustig op los. Ik vind het nieuwe uiterlijk van Pinterest zeker een verbetering: de nieuwe kleren van de keizer staan hem goed.

0 Shares:
Dit artikel is 2.454 keer gelezen