Ok, je bent eruit: je wilt een blog! Nee, niet omdat je er gewoon bij wilt horen: de blog heeft een doel, een serieus doel zelfs. Dus braaf heb je een aantal old-fashioned kladblokken versleten aan het opstellen van, jawel: een plan! Het enige dat je nu nog hoeft doen is WordPress installeren om aan de slag te kunnen, maar dat kost maar 5 minuten…. toch?

Online emancipatie

Tjsah, ik had het ook moeten weten…. Die marketingkreten moet je ook NOOIT letterlijk nemen, althans niet vaak en niet te letterlijk.

Ach, wij vrouwen zijn tegenwoordig toch ook heel erg handig met internet enzo? We hebben zelfs al onze eigen eChick verkiezingen verworven, dus dan moeten we ook wel helemaal geëmancipeerd het wereldwijde web betreden en niet onderdoen voor die technisch begaafde mannen!

Voor het gemak was ik even vergeten dat ik de laatste keer al een volledige werkdag heb zitten vloeken vanwege een zeer onsuccesvolle installatieprocedure van…. Hoe heet het ook alweer? WordPress!

Goed begin

Het begon allemaal zeer profi: domeinnaam geregistreerd bij YourHosting, e-mailpakket erbij….hoppa! Dan toch maar weer even aan zo’n handige vent gevraagd hoe je dan toch die mailtjes in Outlook krijgt. (sorry eChicks!)
Volgende item op de to-do list: WordPress downloaden.

Te gemakkelijk gewoon! Leuk! Natuurlijk heel hip een handleiding googelen en vol frisse moed aan de slag met de gevonden handleiding: Unzip het bestand (check! Ik ben echt een stoere eChick!) en maak een database aan (doet het niet! Help! Ik bel die handige vent van de helpdesk #1). Dan blijkt er iets te zijn met de DNS instellingen, aldus die handige vent van helpdesk. De wattes? Ok, die handige vent lost dat wel even op als ik dan maar eerst even het goede hostingpakket aanschaf (oeps!).

Inmiddels is de 1e avond van de beroemde 5-minuten-installatie van WordPress voorbij zonder resultaat.

De installatie

Dag 2 verloopt al net zo en inmiddels begint het behoorlijk frustrerend te voelen… Ik weet nu in ieder geval waarom ik niet ben genomineerd voor de eChick verkiezingen! Terecht! Laat ik verder maar niet al te veel woorden verspillen aan die helse dag twee van de beroemde 5-minuten-installatie: in ieder geval was er aan het eind van dag 2 niets anders online dan het bericht van YourHosting dat de domeinnaam helaas al was geregistreerd.

Pfff, inmiddels is het dag drie (!) van de beroemde 5-minuten-installatie van WordPress en begin ik me serieus af te vragen welk marketinggenie die slogan heeft bedacht?! Vervolgens begin ik me serieus af te vragen of dit inderdaad misschien juist wél een marketinggenie is die ook nog eens veel slimmer is dan ik op het gebied van WordPress… Ouch!

We tellen inmiddels telefoontje #6 met “die handige vent van de helpdesk” als we besluiten dat hij zo lief gaat zijn WordPress te installeren omdat er iets nog niet up-to-date is met instellingen en andere dingen waarvan ik de naam nu al niet meer weet (zeer ingewikkelde dingen, echt waar!). Ongeveer acht E-mails verder en een schijnbaar eindeloze hoeveelheid geduld en hulp van “die handige vent” staat dan toch uiteindelijk mijn blog online!

De conclusie?

WordPress is een ontzettend gebruiksvriendelijke CMS, maar dit betekent nog geen simpele en gebruiksvriendelijke en als dusdanig gepromote beroemde 5-minuten-installatie! Afijn, als je dan eenmaal dankzij die “handige vent” (of welke andere handige vent dan ook)  klaar bent om te bloggen, ben je de ongemakken van de installatie al snel vergeten! Maar die slimme marketeer van WordPress zal ik echter niet snel vergeten…

TIP:
Wil jij ook je eigen blog beginnen? Ben je nou net als ik niet zo heel erg technisch begaafd, maar absoluut stoer genoeg voor je eigen blog? Don’t worry: check gewoon deze tips!


0 Shares:
3 comments
 1. Je kunt stap en vooral telefoon 1 t/m 6 in één telefoontje of mailtje samenvatten wanneer je een domein, hosting en installatie van wordpress wil regelen. Bel of mail een bedrijf die dat allemaal voor je kan opstellen instellen en installeren. Geen helpdesk of support afdeling, maar 2 handige mannetjes die alles voor je regelen.

 2. Ik kan me dergelijke zaken wel voorstellen. Ik heb ruime ervaring met trainingen op dit gebied. Als je echt niets weet, dan zijn zelfs die paar stappen toch behoorlijk complex. De vraag is natuurlijk of je echt wel zo nodig moet weten hoe je je database moet gaan noemen, waar de server staat en wat je gebruikersnaam en wachtwoord is.

  Enerzijds ben ik van mening dat je dat eens een keer gezien en/of gedaan moet hebben om te snappen hoe het in elkaar zit. Anderzijds is het allemaal makkelijker wanneer je met een paar klikken de zaak kan 'laten' doen. Er zijn hosting providers die dergelijke routines aanbieden. Je ziet dan niets van de hele installatie en het is super eenvoudig.

  Middel of doel, dat is de vraag. Als je een website wilt bouwen als middel om jezelf te promoten (als ZZP'er of anderzijds), dan is het inderdaad makkelijker om even wat hulp in te roepen.

  Een andere keuze is eerst ervaring op te doen bij wordpress.com, alles wordt dan door wordpress.com geregeld. Je hebt dan (nog) geen eigen domein, maar je kunt wel WordPress volledig doorgronden. Een overstap naar een eigen domein kan je dan na de nodige ervaring overwegen.

  Veel succes.

  Peter

  1. Als jet proces inderdaad een keer hebt doorlopen valt het allemaal wel mee! :-)
   Ik ben altijd erg fan van "zelluf doen" dus ik heb liever dat iemand iets uitlegt zodat ik het volgende keer zelf kan, maar dat viel zoals je hebt gelezen even behoorlijk tegen! Afijn, blog is werkende en al doende leert men weer een hoop!

Comments are closed.

Dit artikel is 2.713 keer gelezen