Facebook heeft de afgelopen jaren heel wat over zich heen gekregen in verband met hun privacy instellingen. Nu is er echter een heel team die zich dagelijks bezig houdt met privacy en veiligheids vraagstukken. Er zijn erg veel mogelijkheden om je Facebook pagina te beschermen. In dit blog behandelen we de belangrijkste.

1. Voorkom misbruik van reclame

Facebook geeft op dit moment nog geen toestemming aan derden en toepassingen om je naam en/of foto te gebruiken. Maar hiervoor staat al wel een privacy instelling paraat die doet vermoeden dat het er wel aan zit te komen. Wil je nou niet dat je foto en/of naam worden gebruikt in een reclame dan kun je dit nu al instellen. Klik op Accountinstellingen > Facebook ads > Advertenties van derden > Instellingen voor advertenties van derden bewerken. Hier kun je aangeven dat je gegevens voor Niemand in advertenties weergegeven mogen worden.

2. Sponsored story blokkeren

In mijn eerdere blog ‘Adverteren op Facebook anno 2012‘ heb ik uitgelegd wat sponsored stories zijn. Nogmaals in het kort: Sponsored stories zijn advertenties waarin een vriend of vriendin wordt getoond die de betreffende Facebook pagina van de adverteerder heeft geliked.

Wanneer jij een pagina van een merk of bedrijf liked betekent dit dat dit bedrijf jou mag gebruiken in hun advertenties die zij tonen aan je vrienden. Dit om hen over te halen ook te liken. Wanneer je niet wilt dat adverteerders jouw naam en foto hiervoor mogen gebruiken dan dien je dit in te stellen. Dat doe je als volgt: Ga naar Accountinstellingen > Facebook Ads > Instellingen voor netwerk advertenties bewerken. Geef dan aan dat je sociale acties voor Niemand aan advertenties mogen worden gekoppeld.

3. Facebook in testament

Facebook staat er om bekend dat je account moeilijk te verwijderen is. Wanneer jij je account opzegt dan bewaart Facebook je gegevens in de veronderstelling dat je toch wel terug komt. Wil je echt je gegevens gewist hebben dan moet je dit schriftelijk aanvragen. Wanneer een Facebook gebruiker overleden is, is het nog moeilijker om een account te verwijderen.

Wil je dat je account na je dood wordt gewist, zorg er dan voor dat je nabestaanden de inloggegevens hebben of leg in je testament vast dat je na je dood van je Facebook account af wilt. Anders maakt Facbook het je erg lastig om het account te verwijderen.

Nu lijkt het net alsof Facebook het je alleen maar moeilijker maakt maar de volgende tweet tips laten zien dat het Facebook ook nadenkt hoe ze het veilig en toch makkelijk voor je kunnen maken.

4. Trusted Friends

Wanneer jij je wachtwoord kwijt raakt en geen toegang meer hebt tot je e-mail adres, geloof me dit komt vaker voor dan je denkt, dan heeft Facebook nu de oplossing ‘Trusted Friends’. Met ‘Trusted Friends’ krijg je weer toegang tot je account door middel van je identiteit te bewijzen middels je vrienden.

Het werkt als volgt: Je selecteert 3 tot 5 van je beste vrienden. Deze geef je ieder een andere code/wachtwoord. Wanneer je geen toegang meer hebt tot je account stuurt Facebook die betreffende code specifieke code door naar je vrienden en die moeten dit dan doorspelen naar jou. Met die code kun je dan weer toegang krijgen tot je account. Erg handig, mits je geen vrienden hebt die ook allemaal niet meer in hun mailbox kunnen ;-)

Om ‘Trusted Friends’ in te stellen klik je op Account > Accountinstellingen > Beveiliging. Klik vervolgens op ‘Betrouwbare vrienden’.

5. App Passwords

Met deze veiligheid optie van Facebook kun je een apart wachtwoord creëren voor externe applicaties. Je hoeft deze niet te onthouden want na één keer inloggen in de applicatie onthoudt deze het wachtwoord. Zo kun je op een simpele manier je Facebook pagina beschermen tegen misbruik van derde.

Om deze wachtwoorden in te stellen ga je naar Accountinstellingen > Beveiliging > Toepassingswachtwoorden > bewerken. Zo kun je per applicatie waarvoor je een Facebook login gebruikt instellen.

Facebook hecht veel waarde aan veiligheid en privacy en biedt steeds meer opties om je account te beveiligen. Om je te laten zien wat ze er allemaal aan doen en wat voor een effect dit heeft is er een mooi overzicht gemaakt.

0 Shares:
3 comments
  1. Goed artikel en nuttige tips! Veel dingen die ik nog niet wist. Ik ben dus weer heel wat wijzer geworden :)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.213 keer gelezen