Soms kan ik er somber van worden: zouden de platenboeren en andere businessmen echt de baas worden over het Internet?
Als we er niet snel iets aan doen ben ik bang dat er geen ontkomen meer aan is. Tijd dus om even te dagdromen.

Regelmatig lees ik over sites met ‘illegale waar’ die gesloten worden. Daaromheen worden ernstige verhalen verteld over mafiabazen, dikke auto’s en  zielige muzikanten of acteurs die geen droog brood meer kunnen verdienen.  Het gaat over sites zoals Piratebay, Megaupload en dergelijke.  Maar kloppen die verhalen eigenlijk wel, is de bron van die berichten niet een goed geoliede pr-machine die probeert om mij het geld uit de zak te kloppen? Ben ik echt een slecht mens??

Auteursrecht
Auteursrecht, dat klinkt heel logisch.  Je bent creatief en maakt iets, daar word je voor betaald, logisch.  Maar wie betaal ik wanneer ik een bioscoop bezoek of een cd of dvd aanschaf? Hoeveel krijgt de artiest zelf eigenlijk. Die artiest wil ik best betalen, maar de handel eromheen is wat mij betreft overbodig, daar wil ik eigenlijk niks mee te maken hebben, ik heb alleen om het creatieve product gevraagd, niet om de techniek (en het verdienmodel) eromheen. En ook over Brein kun je eens achter je oren krabben: zijn die wel zo fraai bezig?

De artiesten geven zelf al het antwoord waar ze het geld beter kunnen verdienen: het wordt verdiend met de concerten en de handel die daar plaatsvindt.  Ik moet zeggen: een leuk concert, daar wil ik best een cd bij kopen om de sfeer een beetje vast te houden. Die houden we er gewoon in.

Filmpje pakken
Ook kijk ik graag films, maar wel het liefste thuis op de bank.  Wat is de meerwaarde van de bioscoop? Een groter scherm, een beter geluid? Of zijn het die krakende chipszakjes die ik om me heen hoor. Ik zal wel een rare zijn, maar ik zit het liefste thuis te kijken, om bij het moment suprême het beeld even te laten bevriezen om iets lekkers voor mezelf in te schenken. Dat mis ik in de bioscoop.  Ook dat zal iemand wel diefstal vinden, die kopietjes via internet, maar een bioscoop biedt me veel te weinig extra om voor te betalen.

Het moet iets extra hebben, dat geldt ook voor cd’s. Ik wil er best eentje kopen, maar dan moet het wel bijzonder zijn, een mooi boekwerkje erbij envoor een goede prijs, zo doe je dat.

Businessmodel
Het Internet dreigt een groot businessmodel te worden. Mannen in pak vertellen mij dat ‘gratis’ voorbij is op Internet en dat ik straks voor alles moet betalen. Maar is dat ook zo? Ik merk toch steeds dat we geneigd zijn om telkens weer de voordeeltjes te vinden, en als het gratis kan…… de graasgeneratie is in opkomst.
Het is toch ook een sport? Wanneer ik voetbal wil zien en het wordt niet uitgezonden zoek ik net zo lang totdat ik een obscure stream heb gevonden met desnoods Russisch commentaar erbij. Ik doe er geen vlieg kwaad mee, die voetballers verdienen er geen cent minder om en ik voel me heerlijk, want het is me toch gelukt. Wanneer Piratebay wordt geblokkerd door brave providers zijn daar ook gelukkig oplossingen voor.

Gratis
Nee, het gaat ze niet lukken. Voor iedere site die gesloten wordt gaan er drie weer open, voor iedere betaalde film kun je er ook gratis krijgen en wanneer er wetten komen die ons censureren, afluisteren en onze privacy om zeep helpen, dan stemmen we toch gewoon op iemand anders. We gaan stemmen met onze toetsenborden!!

0 Shares:
Dit artikel is 3.651 keer gelezen