Het vriest hard. En dat is reden genoeg om het hele land in rep en roer te krijgen. Want als het vriest dan komt er ijs, en komt er ijs dan is er kans op een Elfstedentocht. Elk weldenkend mens houdt zich er vervolgens mee bezig. Want wat doet het weer de komende dagen? Groeit het ijs? Hoe is de toestand bij Balk? Heeft Piet Paulusma nog iets te melden? Hoe zit het met De Luts? En wat zegt het KNMI over de materie? Cameraploegen staan voor de deur als rayonhoofden vergaderen en iedereen aan de buis gekluisterd is. Totale spanning. Een fraaier stukje folklore kent Nederland niet. Maar mag internet erbuiten blijven?

Liveblog

Want men is de waanzin voorbij. Zo begon AD.nl al om half zeven ‘s morgens een live-blog over een persconferentie die waarschijnlijk pas laat op de avond gehouden wordt. Andere media konden natuurlijk niet achterblijven. Men schreeuwt elke kleine wijziging in de weersvoorspelling van de daken. Gaat het dooien? Of wordt het toch vriezen? Check vooral de speciaal ontworpen app voor real time informatie. En als er geen experts voor handen zijn die iets willen zeggen over de tocht trekt men gewoon René van der Gijp uit de kast. Of blijkt de auto van Willem-Alexander die in Leeuwarden wordt gezien groot nieuws. Lang leve het internet. Want in de tijd dat mensen voor nieuws aangewezen waren op kranten vernam men niks van deze onzin.

Christenen

Natuurlijk zijn er ook mensen die de Elfstedentocht niks vinden. Vroeger hoorde niemand daar iets over. Dergelijke gekken smoorden in de redactievergaderingen van de kranten. Vandaag de dag kunnen we ons op de hoogte stellen van het Comité Elfstedentocht Nee, dat ten behoeve van de vogels de tocht wil schrappen. En we kunnen ons ergeren aan christenen die om god een plezier te doen geen tocht op zondag verlangen. Het leven van de schaatsliefhebber gaat in moderne tijden niet over rozen.

Drones

Tijdens de tocht zou het helemaal fout gaan. Als die er was gekomen. Daar waar in vroeger tijden men massaal voor de buis naar een gat in de nacht zat te staren en zich afvroeg wie er als eersten kwamen opdraven gaat dat nu anders. Via GPS, drones die volledig geautomatiseerd boven de rijders meevliegen en van minuut tot minuut verslaggeving via dertig camera’s weet men alles. Dan weet men tot op een honderdste van een seconde nauwkeurig de stand van zaken. Twitter spuugt ondertussen de berichten uit van mensen die naast de route staan. Foto’s schieten de hele wereld over. Ook in Amerika vraagt men zich straks af waarom #elfstedentocht trending is. Ondertussen kapen niet zo slimme marketing mensen de hashtags om hun product aan de man te brengen.

Mystiek

Waar het echter om gaat is het heldendom. Het epos. Dat van de wedstrijdrijder en dat van de gewone man die met bloed in zijn schaatsen zich naar de streep sleept. Het gaat om de mensen langs de kant die een goede tijd beleven. Om de dweilorkesten. Over water op het ijs. Over de oude vrouw die in de nacht op haar man staat te wachten. Van hem was voor het laatst iets in Dokkum vernomen. Onzekerheid. Spanning. Het gaat om de mystiek die om het schaatsen hangt. Oud Hollands. Dus laten we het internet maar een dag uitzetten. Zien we een dag later wel wat er precies gebeurd is. Of volgend jaar. Of over vijftien jaar. Of zo.

0 Shares:
3 comments
  1. Volgens mij is het niet zo dat de christenen een elfstedentocht niets vinden, integendeel zelfs. Ik ken er heel veel die dat juist een geweldig iets vinden. Het is ook niet verboden. Het enige probleem wat ze er mee hebben is de zondag, dat mogen ze naar mijn idee aangeven toch? Alleen wordt dat door anderen erg opgeblazen. Jammer.

    1. Dat is dan ook precies wat ik schrijf. Ze willen geen Elfstedentocht op zondag. En van mij mogen ze dat vinden. Ik vind daar vervolgens weer wat van. Dat is niet jammer. Dat is logisch. 

  2. Goed verhaal Robert. Prettig geschreven en het leest heerlijk weg. Ik stoor me persoonlijk niet zo aan de Elfstedentochttsunami op internet. Het hoort er in deze tijd gewoon een beetje bij. Je laatste alinea is heerlijk. 'de oude vrouw die in de nacht op haar man staat te wachten'. Ik zie het op mijn netvlies. Pachtig!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.253 keer gelezen