handschoenenZou hij er komen? Dat is nu, anno 2012 in de maand februari, de grote vraag. Het is koud buiten, temperaturen blijven onder nul, de wind is gaan liggen, het ijs wordt dikker, de ijsmeesters komen op tv en de rayonhoofden bijeen. Dat de euro kan instorten, of in Syrië nu echt de pleuris uitbreekt, het boeit ons niet. Eén zaak is slechts van gewicht en dat is of ie er wel of niet komt. Schaatsen of niet schaatsen, dat is de vraag.

In de annalen

De laatste keer was 1997. Lang geleden, in een vorige eeuw zelfs. We zien weer die beelden van in het donker gestarte rijders, die zich waaiers vormend, klunend en stempelend naar de Bonkevaart spoeden om daar eeuwige roem te verwerven. En precies zo zullen we het ook weer zien gebeuren als op – pak hem beet – 13 of 14 februari de Zestiende Elftstedentocht in de annalen bijgeschreven wordt.

Geen app

Tot zover genoeg ronkend Nederlands. Naast de vraag of het gaat gebeuren, is er ook nog een andere vraag: wat wordt de rol van de app? We zitten nu, als het doorgaat, op een week van dé Tocht en nog altijd is er geen Elfstedenapp. Kom op innovatief Nederland! Waar wachten jullie op? Die broer van W.A. van Buren doet toch iets in de IT? Ja, er is een Chocomel Elfstedentocht App maar daarmee kun je geen deuk in een pakje boter schaatsen.

Of toch een app?

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat onze helden en heldinnen elf steden lang hun informatie moeten krijgen op dezelfde manier als in 1997. This is 2012, man! We gaan ze helpen. Wij bedenken al crowdfundend de specificaties van de Elfsteden App en ik doe hierbij een eerste ontwerpvoorstel.

Voorstel

We kunnen deze app der apps onderverdelen in twee hoofdstukken, te weten Informatie en Communicatie/Social Media.
Informatie: voordat de tocht start moet de app de rijders kunnen informeren over:

 • Hoe reis je naar Ljouwert?
 • Hoe ver vanaf Ljouwert ligt Leeuwarden?
 • Hoeveel paar sokken moet je aan?

Op de dag zelf gaat het om informatie over:

 • In welke volgorde dien je de elf steden te passeren?
 • Wat is de temperatuur onderweg?
 • Wat is de temperatuur van de chocolademelk?

Dan wat betreft Communicatie/Social Media. De rijder moet communiceren met het thuisfront en met andere rijders. De app moet daarom een combi zijn van What’sapp, Foursquare, Twitter en Runkeeper. Je wilt namelijk berichtjes kunnen sturen naar je geliefden, overleggen met andere rijders, snel laten weten waar je je precies bevindt en voortdurend je tijd en snelheid, zowel piek- als gemiddeld de wereld insturen.

Spraak

Maar nu komt het. Deze app moet ook een huzarenstukje leveren. Als je uren lang op de schaats staat, is het natuurlijk niet te doen om met verkleumde vingers knopjes en touch screens te beroeren. Alleen al het te voorschijn halen van je apparaat is te veel gevraagd. Waartoe moet deze Elfstedenapp dus in staat zijn? De app moet met spraakcommando’s kunnen werken. De schaatser moet via zijn aan de smartphone gekoppeld microfoontje kunnen twitteren, zijn locatie op kunnen vragen, om informatie kunnen vragen en likes kunnen uitdelen aan de koek en zopie tent te Stavoren. Een mooie, eigenlijk ook onmisbare functie is dat de app op het juiste moment in je oren kan laten weten: ‘Kom op, je kunt het!’ Vooral bij tegenwind en op momenten dat de gemiddelde snelheid zakt.

Meer mag ook

Zo ongeveer zouden de specs van een Elfstedenapp eruit kunnen zien. Vergeet ik misschien belangrijke functies? Voeg ze toe in de comments en dan wachten we in spanning af of volgende week die app inderdaad beschikbaar is.

0 Shares:
5 comments
 1. We zijn op de goede weg.
  De app zou ook onderweg de dichtstbijzijnde EHBO-post moeten aangeven.  Ook is het handig dat de app te koppelen is aan een hartslagmeter en een koortsthermometer.
  Maar het allerbelangrijkste is: de app moet zo weinig energie verbruiken dat je niet halverwege deze barre tocht op moet geven omdat niet je eigen accu maar die van je smartphone het heeft begeven. Dat zou zonde zijn ;-))

Comments are closed.

Dit artikel is 4.374 keer gelezen