Of je nu als privépersoon wilt bloggen, een blog opstart zoals 42bis of een bedrijfsblog begint, de drie speerpunten in dit blog zijn belangrijk om voor ogen te houden als jij van jouw blog een succes wilt maken.

1. Doel

Bepaal wat het doel is van je blog en houd deze telkens als je een blog schrijft voor ogen. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven. Wil je bloggen om je naam te vestigen, om mensen tot een koop aan te zetten of om loyaliteit te bewerkstelligen? Bepaal dit doel vooraf en houd je hier aan tijdens het schrijven.

2. Content

Als je een blog start, is het belangrijk om van te voren te bepalen waar je wilt dat je blog over gaat en voor welke doelgroep je dit schrijft. Als je over meerdere onderwerpen wilt bloggen dan is dit geen probleem, maar maak deze duidelijk door middel van verschillende tabbladen in de blog. Zo kan iedere lezer bepalen over welk onderwerp hij of zij wil lezen.

Zorg vervolgens voor een goede balans in blogs. Het hoeft niet allemaal serieus te zijn, leuke en grappige onderwerpen maken je blog luchtig. Voor een bedrijfsblog is het belangrijk dat je de combinatie tussen commerciële teksten en informatieve, leuke teksten maakt. Mensen lezen niet graag een blog die enkel om promotie en commercie draait. Blog over aanverwante onderwerpen.

Wanneer je een blog schrijft, is het belangrijk dat je zorgt dat dit een originele tekst is. Kopieer geen onderdelen uit andere blogs, maar schrijf je eigen content. Uiteraard kun je inspiratie opdoen op andere blogs, maar zorg ervoor dat je blog geen samenvatting wordt van wat je hebt gelezen. Schrijf het in je woorden en geef er je eigen twist aan.

Als er meerdere bloggers op een platform zitten, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt over de tone of voice en de onderwerpen. Wat hoort wel en niet thuis op een blog? Bepaal dit en leg dit vast in reglementen.

Bijna zou ik het allerbelangrijkste vergeten: wees ten alle tijden eerlijk! Dingen komen op het World Wide Web erg snel uit, dus je snijdt jezelf enkel in de vingers als je dingen mooier voordoet dan dat ze zijn of onwaarheden vertelt.

3. Interactie

De tijd van alleen maar zenden is voorbij. Stel bij je blog in dat mensen comments achter kunnen laten en ga de interactie aan met mensen. Stel bijvoorbeeld vragen in je blog en reageer op comments van mensen. Zo kom je tot bijzondere resultaten en bezoeken mensen je blog graag, omdat ze weten dat er ook naar hen geluisterd wordt.

Om de aandacht van je publiek vast te houden, is het belangrijk om op regelmatige basis te bloggen. Houd er rekening mee dat het tijd en inzet kost om een grote groep bezoekers naar je website te krijgen. Geef dus niet op en blijf posten. Daarnaast is het belangrijk om je content te delen. Zo weten mensen dat je blogt en waar ze deze kunnen vinden. Zonder promotie weten mensen niet dat je bestaat.

Succes met bloggen! En als je nog meer tips hebt voor de nieuwe bloggers onder ons, deel die dan vooral. ;-)

0 Shares:
6 comments
  1. Goede blog Laura. En in het kader van de interactie reageer ik natuurlijk ook eventjes. Ik vind het ook altijd mooi als een blogger zijn eigen stijl ontwikkelt. Bij sommige blogs kan ik inmiddels aan de tekst zien wie de schrijver is. Iets anders is: let op taal- en grammaticafouten. Niemand schrijft 100% foutloos, ik ook niet, maar soms zie ik blogs met meerdere taalfouten erin. Dat komt er knullig over.

  2. Eens met Rick. In het begin worstelde ik zelf ook nog wel eens met de vraag: vinden mensen mijn stijl leuk genoeg. Maar de gedachte zou moeten zijn: ik houd vast aan mijn eigen stijl en hoop/ga ervan uit dat er mensen zijn die dat leuk vinden. Alleen dan behoud je je authenticiteit. Ik leer blogs met een compleet eigen stijl, woordkeuze, zinsbouw etc. steeds meer waarderen. En taalfouten vind ik ook erg jamer, vooral omdat ze afleiden van de tekst. Dat is in jouw blog niet gebeurd, Laura, al is het wel "te allen tijde" ;-).

    1. Te allen tijde is sowieso niet mooi. Beter is om 'altijd' te gebruiken. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Heb ook altijd een hekel aan 'een tweetal'. Zeg gewoon 'twee'.

  3. Hi Laura, goede punten. Een aanvullende tip: zorg dat je blog goed leesbaar is, met informatieve (tussen)koppen, een goede intro en duidelijk gescheiden alinea's. De structuur is erg belangrijk, vooral bij een langere tekst. 

Comments are closed.

Dit artikel is 6.004 keer gelezen