stelling van PythagorasStel, je bent goed onderlegd in wiskunde en je hebt twee neefjes die hun sommen maar niet snappen. Ze bellen je met de vraag of je hun sommen eens uit wilt leggen. ‘Is goed,’ zeg je. Een kwartier later krijgen de neven een mailtje met een link naar een YouTube-filmpje.

Zo ongeveer kan het gegaan zijn. Ergens in 2005, 2006 werkte Salman Kahn als hedge fund analist  in Boston en zijn neefjes woonden in New Orleans. Het filmpje waar hij in zijn mail naar verwees had hij zelf gemaakt door snel even met een tekentablet de sommen voor te doen en daarbij mondeling uitleg te geven. The rest is history zou je kunnen zeggen, want de filmpjes – Khan maakte er twee – werden snel door een groot aantal scholieren ontdekt en die waren dolenthousiast over Khans uitleg.

Lachen bij wiskunde

De neefjes hadden natuurlijk meer sommen waar ze niet uitkwamen en Khan maakte nog wat nieuwe filmpjes. Ook weer een groot succes op YouTube. ‘Dit is de eerste keer dat ik moest lachen bij wiskunde’, stond in een van de comments. Khan ging er meer tijd in stoppen. Hij zag de filmpjes als iets voor erbij, een extra hulpje voor leerlingen die moeite hadden met de stof.

Flip the classroom

Tot Khan van leraren brieven kreeg. Die vertelden dat ze de filmpjes gebruikten als huiswerk en dat ze in de klas deden wat vroeger huiswerk was: opdrachten maken. Met andere woorden: ‘they flipped the classroom’. Dus leerlingen deden in eigen tempo thuis de uitleg en in de klas de opdrachten. Die opdrachten deden ze met steun van hun leraar en in overleg met hun klasgenoten. De sfeer in de klas werd ineens heel anders. Salman Khan zegt daar zelf over: ‘The teachers used technology to humanize the classroom.’

Khan Academy

Khan zegde zijn baan op en startte een eigen organisatie: de Khan Academy. Er kwamen meer filmpjes en een eigen website waar de filmpjes geordend werden. Sommen werden uitgelegd vanaf de basisbeginselen (1+1=2) tot op universitair niveau, en naast wiskunde verschenen er ook filmpjes over andere vakken. En Bill Gates stak er geld in. Wat bleef was de opzet van de filmpjes: je zag Kahn schrijven en je hoorde hem erbij vertellen. Inmiddels wel met veelvuldig gebruik van afbeeldingen, want een plaatje zegt meer… enzovoort.

Compleet

De Khan Academy biedt nu meer dan alleen een geordende database met filmpjes. Ten eerste kunnen leerlingen opdrachten maken en ten tweede kan een leraar van elke leerling zien wat die al beheerst. Leerlingen maken opdrachten tot ze de stof compleet beheersen. Dan kunnen ze naar een volgend level. En als ze een onderwerp afronden, krijgen ze een badge. De leraar kijkt ‘s ochtends op zijn of haar dashboard en ziet welke leerlingen misschien extra hulp kunnen gebruiken. Of, welke snelle leerlingen de zwakkere zouden kunnen helpen. Salman Khan ziet al voor zich dat ook leerlingen op verschillende plaatsen ter wereld elkaar kunnen helpen. Een ‘global word class’.

Zelf doen

Het bereik van de Khan Academy is enorm. De site bevat 2600 filmpjes. Maandelijks gebruiken 1 miljoen leerlingen de site en die kijken 100 tot 200 duizend video’s per dag. Je hoeft trouwens helemaal geen leraar te zijn om het te gebruiken. Stel dat je een astronomie-club begint voor kinderen en je wilt ze wat over sterrenkunde laten leren. Meld je aan bij de Khan Academy en laat je clubleden de lessen volgen. Net zo makkelijk. (Als ze Engels spreken tenminste.)

Wil je met Nederlands materiaal aan de slag? Bezoek de Nederlandse initiatieven die Khanfilmpjes in een vertaalde versie inzetten. Kijk daarvoor bij www.ikkhanleren.nl en bij nl.khanacademie.nl. Wil je zelf van dit soort filmpjes maken? Ook dat kan. Niet bij de Khan Academy maar op www.educreations.com. Helemaal ideaal als je hiervoor de iPad app Educreations gebruikt. Gratis, dus wat let je?

0 Shares:
Dit artikel is 4.454 keer gelezen