Ik ben al geruime tijd het huis uit. Langzaam heb ik me los gemaakt van de invloed van mijn ouders en neem ik mijn eigen beslissingen zoals dat hoort bij het volwassen leven.

Het eerste jaar heb ik erop los gefeest. Nachten overgeslagen en bakken met geld uitgegeven die ik niet had. Lang leve het studentenleven en de studentenbeurs. Niemand die mij meer vertelde hoe laat ik thuis moest zijn, mijn kleren moest strijken, om 6 uur aan tafel moest zitten, gezond moest eten en dat ik respect moest tonen voor anderen.

Eerst was het wennen, na al die jaren in het ouderlijke nest. Regelmatig ging ik dan naar huis om op mijn kop te krijgen of te horen dat ik het verkeerd had aangepakt. Naar mijn kamer sturen, dat ging niet meer omdat die was veranderd in het paradijs van mijn broertje. Maar na wat oefenen ben ik inmiddels wel goed in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen gedrag. En het voelt vooral heerlijk om geen ongevraagde bemoeienissen meer te hebben van ouders.

Moeder

Welkom in de wereld van de volwassen. Maar nu meldt een nieuwe moeder zich, niet alleen voor mij maar voor de  gehele online mensheid. Moeder Google+. Deze moeder is niet van de vrije opvoeding of van het zelf laten ontdekken. Nee, deze moeder is iemand die het niet verkeerd zou doen als dictator. Iemand die de regels strak vasthoudt. Voor sommigen is het een bron van irritatie en worden ze, net als kinderen, opstandig.

Met de harde hand

Google-gebruikers, zijn net als ik, bijna allemaal volwassen die blij zijn dat ze het huis uit zijn. We mogen namelijk zelf beslissen wat we op ons brood doen en hoe laat we naar bed gaan. Maar dat is voorbij, voor Google zijn we allemaal nog kinderen. Een beetje vreemd gezien de minimale leeftijdseisen van Google 16 jaar en ouder is in Nederland. Maar Google+ bepaalt wat goed voor je is. Stelt regels en geeft straf. Op verschillende manieren:

Waarschijnlijk heeft de oprichter van Google een jeugdtrauma omtrent troetelnaampjes, want Google houdt niet van troetelnaampjes of nicknames. Ze hebben een real name gate waarmee ze willen dat je met je echte naam in Google komt. En dat niet alleen, ze zijn ook nog pro klikspanen. Want reacties kunnen als spam worden geflagd, profielen worden aangegeven als fake en foto’s als offensive.

Dat laatste bereikt nu zijn hoogtepunt. Zo worden foto’s met een middelvinger in de lucht niet als humor gezien maar als obsceen gebaar. Natuurlijk wat voor te zeggen, gezien het feit dat men steeds minder respect lijkt te hebben voor elkaar. Maar is dit de taak van Google? En als ze dit zien als taak van zichzelf hoe kan het dan dat de meest obscene, ranzige video’s wel op Youtube worden getoond?! Dat lijkt me een ‘beetje’ voortrekken. En een goede moeder doet dat niet, want dat is niet eerlijk. En een goede moeder legt uit waarom ze je straft of je negeert. Maar moeder Google maakt haar eigen regels.

Wie niet luisteren wil, moet maar voelen

MG Siegler (een bekende blogger) had op Google+ een foto geplaatst met zijn middelvinger omhoog. Het ging Siegler niet om de foto maar om zijn blog waarin hij kritiek uit naar Google en het beleid. Opeens was de foto weg, waarna hij hem opnieuw erop heeft gezet. En weer werd hij verwijderd. Nu respectvol met uitleg van Google: De gebruiksvoorwaarden van Google+ verbieden namelijk “volwassen of aanstootgevende content”.

Online is er nu veel ophef en discussie ontstaan of dit wel of geen censuur is door Google en ook over culturele duiding van wat wel of wat niet een obsceen gebaar is. Maar zoals een opstandig kind betaamt, hebben diverse gebruikers bewust hun foto’s aangepast. Op alle mogelijke manieren steken ze hun middelvinger zo onopvallend mogelijk op en kijken ze of Moeder Google dit aanstootgevende gedrag ziet en ze straft door de foto te verwijderen.

Ja, de ouderrol is niet makkelijk en kind zijn helemaal niet met al die regels. We zijn allemaal groot en volwassen en worden moe van moeders die ons de regels voorschrijven. We willen niet meer horen wat we wel en niet mogen. Daarom zijn we uit huis gegaan. Dat dachten we, maar nu meldt Moeder Google+ zich. Welcome in the family!

 

0 Shares:
14 comments
 1. Knap geschreven, als een echte onderzoeksjournalist! Chapeau & champagne :))

 2. Ik vind het een knap en leuk stuk om te lezen maar echt nieuw is deze ontwikkeling, nu van Google, niet aangezien dit op Facebook al veelvuldig wordt gedaan onder het zelfde moto van "obsene beelden en volwassen content worden niet getolereerd". En hier wordt het zelfs iedere keer zonder enige vorm van uitleg gedaan.

  Het feit dat je geen nickname mag hebben kan ik aan de ene kant wel begrijpen maar vind ik aan de andere kant ook wel vervelend, wil ik echt dat iedereen die op mijn naam zoekt ook mijn Google+ uitspattingen/ideeën en/of uitspraken ziet?

  Verder ben ik het geheel met je eens dat er steeds meer als "moeder" word opgetreden door bedrijven op het internet en helaas niet allemaal even consequent naar mijn mening.

  1. Dank je. En google is natuurlijk geen uitzondering, maar op dit moment wel heel actueel.
   en het is dubbel eigenlijk net zoals je ouders (soms fijn, soms terecht en soms heel irritant).

 3. Als ik dit zo lees ben ik blij dat ik ook alweer vroegtijdig vanonder de vleugels van deze 'moederkloek' ben uitgevlogen. Niet dat ik denk dat vergelijkbare 'moeders' zoals Facebook veel beter zijn. Laat mij maar moedertje spelen op mijn eigen homepage ;-)

  1. eigen baas is toch het fijnst al stel je daar waarschijnlijk ook regels. en natuurlijk moet er controle zijn, maar waar ligt de grens…

 4. Krijg je ook lijnadviezen in je postvak als je met een bolle toet op je profielfoto staat? ;)

 5. Ik ben er nog niet uit of het nu goed of slecht is. 
  Het is goed omdat je beter streng kunt beginnen en later eventueel de teugels laat vieren dan anders om. Dat is net als met opvoeden, als je 10 x niet uitmag en de 11de keer wel omdat je zo een lieve jongen bent geweest, dan is dat extra leuk.

  Het is slecht omdat het toch ook wel een beetje verkeerd aanvoelt dat Google ingrijpt in jouw profiel. Het zal geen privacy-schending zijn want er zijn regels..maar toch.

  Regels hebben we nodig, daar zullen we het allemaal wel mee eens zijn

 6. Op mijn blog had ik Adsense draaien. Plots werd mijn account geblokkeerd omdat er in een van de posts een 'obsceen' woord stond. (zal het hier niet posten, want wil niet dat deze site in de problemen komt).

Comments are closed.

Dit artikel is 5.296 keer gelezen