Benedicte Ficq over twitter bij DWDD

Heb jij je weleens uitgegeven voor iemand anders op twitter? ‘Nep-accounts’ zijn alomtegenwoordig. Soms overduidelijk nep en grappig, maar soms ook niet. Wat nu als iemand zich (met kwade bedoelingen) voordoet als een ander. Mag dat zomaar en wat kunnen we er eventueel tegen doen?

Bénédicte Ficq

Wie op 9 januari 2012 De wereld draait door (vara) gezien heeft is misschien al op de hoogte. Bekende strafrechtadvocate Bénédicte Ficq vertelde daar over het nep-account waar zij last van had. Iemand deed zich als haar voor. Niet prettig natuurlijk. Zij heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt om deze vorm van identiteitsfraude beter aan te kunnen pakken.

Oplossing Civielrecht

Kunnen we nu dan helemaal niets doen aan identiteitsfraude op social media? Een specifieke wetsbepaling is er inderdaad niet, maar wanneer een dergelijk account veel verder gaat dan satire en parodie zou het best wel eens zo kunnen zijn dat er inbreuk gemaakt wordt op de privacy.
Via privacy en portretrecht zou er dan al wat tegen te doen zijn. Een civiele oplossing dus. Dat wil zeggen dat jij zelf al moet kunnen achterhalen wie zich als jou voordoet om die persoon voor het gerecht te kunnen slepen. En met de toekomstige kostendekkende griffierechten zitten wij als simpele zielen daar natuurlijk niet op te wachten. Klauwen met geld zou het nog kosten ook. En de Nederlandse rechter is er niet zo happig op reputatieschade toe te kennen. Terwijl, zoals wij allen weten, op het internet niets verwijderd kan worden. Wat nu als je een nieuwe baan zoekt en je potentiële werkgever denkt dat het nep-account wel van jou is?
Toch niet zo ideaal misschien.

Oplossing strafrecht

Is dat dan waarom Bénédicte Ficq een oplossing binnen het strafrecht voorstelt? Niet onaannemelijk (ja, sorry, ik blijf jurist ;) is dat dit enigszins via de strafrechtelijke bepaling over belaging opgelost zou kunnen worden. Dat is al eens eerder gebeurd toen iemand zich op een relatie-site voordeed als een ander.
Een nieuwe bepaling zou het misschien wel makkelijker maken om iemand voor dergelijke ‘identiteitsfraude’ strafrechtelijk te veroordelen. Maar misschien ook wel te makkelijk? Wat nu als het overduidelijk grappig en satirisch bedoeld is. We willen humor op internet wel behouden natuurlijk. En de bepaling nu zo ingewikkeld in elkaar steken dat satire er wel buiten zou vallen? De vraag is of dat werkt. En een bepaling op een redelijke manier uitleggen, daar willen we in Nederland nu juist niet meer aan. De tendens is strikter en strenger. Hm…

Twitter

Voorlopig moeten we misschien gewoon de meest eenvoudige oplossing gebruiken: melden bij twitter.
Twitter doet daar niet zo moeilijk over en is voorlopig de snelste en goedkoopste oplossing. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Voorlopig is er nog geen rechtszaak in gang gezet om identiteitsfraude via twitter of Facebook aan te pakken. Misschien wel niet nodig ook als twitter zo goed meewerkt.

Hoe staan jullie tegenover nep-accounts? Moet het kunnen, omdat het bijvoorbeeld grappig is, of zou het nooit mogen?

0 Shares:
2 comments
  1. Bekende of belangrijke mensen dienen gewoon ervoor te zorgen dat hun account verified is door de desbetreffende service. Dat gebeurt op dit moment veel te weinig. Op die manier kan iedereen zien of het de 'echte' of de 'valse' persoon is.

    1. Maar als ze zelf nu geen Twitter gebruiken, Arno? Dan kan nog steeds een ander zich voordoen als hen. En niet iedereen trekt zich er wat van aan als het account niet verified is.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.311 keer gelezen