Het jaar mag dan nieuw zijn, we beginnen januari ieder jaar hetzelfde: met goede voornemens. En net als ieder jaar hebben we moeite om ons eraan te houden. Maar, als je een smartphone op zak hebt, heb je geen excuus meer want de applicaties om je aan je goede voornemens te houden schieten weer als paddenstoelen uit de grond.

Naast de standaard goede doelen als sporten en op tijd opstaan willen we met zijn allen vooral zuiniger leven, ons minder druk maken en voor onszelf opkomen, aldus Metro.  Daarom zetten we bij deze een paar leuke applicaties op een rijtje die je hierbij kunnen helpen.

De manieren om je te motiveren verschillen wel  enorm. De ene applicatie is hierin iets subtieler dan de andere. Kenmerkend lijkt de trend om mensen te beschamen of financieel te straffen. Hoe het zit met de Nederlandse gêne valt te bediscussiëren, maar nodeloze uitgaven zouden de Hollandse consument toch wel in actie moeten krijgen zou je denken.

Voornemen 1: op tijd opstaan

Snoozen voor het goede doel

Sinds vorig jaar heb je voor de iPhone bijvoorbeeld Snooze, een initiatief van Let Give. Een applicatie die 25 dollarcent overmaakt naar een goed doel, iedere keer dat je op snooze drukt. Hierbij kun je kiezen voor verschillende goede doelen. Iedere twee weken kun je de in de balans de schade van je luiheid bekijken.

Luiheid wordt keihard afgestraft

In Japan zijn ze wat strenger voor zichzelf. De gratis Okite applicatie verstuurt genante Tweets vanaf je persoonlijke Twitter-account, iedere keer als je de snooze button gebruikt. De applicatie verstuurt berichten als: “dressed as a sailor now” en “not enough talented people like me in the world” gevolgd door de hashtag #Okite. Erg genant vinden de Japanners, al zullen de Nederlanders er misschien wat minder van opkijken. Helaas is de applicatie sowieso alleen nog in het Japans verkrijgbaar.

Voornemen 2: sporten

Betaald sporten

Via Nu.nl vonden we twee leuke applicaties die je moeten helpen om van je winterspek af te komen. Voor hardleerse mensen heb je bijvoorbeeld startup Gympact, die automatisch geld van je creditcard afhaalt als je niet naar de sportschool gaat. Je vult in de applicatie in hoe vaak je naar de sportschool wilt gaan. De check gebeurt via GPS. Je moet hiervoor inchecken bij een sportschool en minstens een half uur aanwezig zijn.  Mis je een sessie? Dan wordt er vijf dollar van je sessie afgeschreven. De dollars van al die luie mensen komen in een grote pot en worden verdeeld onder de mensen die  zich wel aan hun schema houden.  Helaas is deze applicatie nu alleen nog in Amerika verkrijgbaar.

Foute Facebook foto’s

Aherk!, ook een startup, plaatst genante foto’s van de gebruiker op Facebook wanneer de persoonlijke doelen niet behaald worden. Facebookvrienden bepalen of jij je doelstelling behaald hebt. Zo niet, dan wordt er een vooraf ingestelde genante foto gedeeld. Maar, er is wel wat kritiek op deze manier van ‘stimuleren’ omdat ‘vrienden’ expres negatief kunnen stemmen om zo genante foto’s te zien.

Voornemen 3: werken aan jezelf

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) heeft de gratis app Mijn Coach gelanceerd om mensen te ondersteunen bij de gedragsvoornemens die zij zichzelf hebben gesteld voor 2012. De NOBCO stelt dat mensen hun goede voornemens meestal niet volhouden omdat deze te vaag worden geformuleerd, de doelen weinig haalbaar zijn en omdat mensen vaak te snel willen en niet de hulp van familie of vrienden inschakelen.

Bij de app Mijn Coach doorloopt de gebruiker 3 stappen: het formuleren van een doelstelling, het plannen en uitvoeren van concrete plannen en het evalueren (en eventueel formuleren van nieuwe doelstellingen). Via de applicatie kunnen doelstellingen en acties worden gedeeld via social media als Twitter en Facebook zodat vrienden en familie kunnen aanmoedigen. Ook voorziet de app gebruikers van een dagelijkse dosis motivatie door motiverende teksten en wordt je gewezen op naderende deadlines. Mensen die meer begeleiding nodig hebben kunnen één van de ruim 2000 gecertificeerde beroepscoaches van de NOBCO inschakelen.


Ken jij nog leuke applicaties die ons op weg helpen naar ons perfecte streefbeeld in 2012?

0 Shares:
Dit artikel is 3.203 keer gelezen