Een tijdje geleden werd ik door een klant van ons op de formule van ShopAway gewezen. Deze nieuwe ontwikkeling bracht mij aan het denken. Betekenen dit soort initiatieven het einde van de oprechte mond-tot-mond reclame?

Uit een onderzoek van Nielsen (2010) komt naar voren dat de waarde van mond-tot-mond reclame erg groot is. 78%  Van de mensen vertrouwt meer op referenties dan andere manieren van informatie verkrijgen en nog maar 14% van de mensen is bereid te vertrouwen op een boodschap van een marketeer. 96% Vind dat aanbevelingen gebaseerd op ervaring de meeste invloed hebben. Tadek Solarz zegt in zijn blog dat “Mond-tot-mond reclame ontwikkelt zich met de komst van de sociale media wellicht tot de meest krachtige vorm van marketing voor de komende jaren”. Maar wat als de waarde van deze mond-tot-mond reclame daalt?

Synergie online en offline

De TV commercial van Dynabyte, MyCom en Dixons laat zien dat retailers synergie zoeken tussen online en offline verkoop. ShopAway wil ook een slag slaan in het bij elkaar brengen van deze twee disciplines.  Robbert van Vlijmen, initiatiefnemer van ShopAway, legt uit: “Eigenlijk is ShopAway een tegenbeweging bij de algemene kortingsites die je nu ziet. Winkeliers maken op onze site zelf aanbiedingen aan en distribueren die exclusief via onze site via social media en mobiel”.

Naast ShopAway bestaan er vergelijkbare andere diensten die op een soortgelijke manier werken. Finz.it is hier een voorbeeld van. In dit artikel zal ik enkel ingaan op de formule van ShopAway om zo een duidelijk beeld te schetsen.

Formule ShopAway

De website is nu enkel bedoeld voor winkeliers die producten of diensten verkopen vanuit een fysieke locatie en is dus niet toegankelijk voor webshops. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog wel veranderen. Het grote verschil met andere kortingssites, zoals actiecode.nl, is dat winkeliers zelf de aanbiedingen online kunnen zetten, hier is geen tussenpersoon voor nodig. De dienst is volledig gratis en extreme kortingen zijn niet verplicht. Daarnaast is het ook niet nodig om een minimaal aantal afnemers te hebben, zoals het geval is bij bijvoorbeeld Groupon.

Werking ShopAway

In onderstaande afbeelding staat in het kort hoe ShopAway te werk gaat (bron: Frankwatching)

Werking ShopAway

Binnen ShopAway zoek je naar een winkel, product of merk, de aanbiedingen verschijnen dan vanzelf bij de zoeker op een rij. De kortingen zijn allemaal exclusief en dus alleen beschikbaar via ShopAway. De kortingscode ontvang je nadat je jezelf geregistreerd hebt bij de website en de actie gedeeld hebt via social media. Ik heb dit natuurlijk even zelf getest en via Facebook ziet het er als volgt uit:

Facebook Wall Post

Wanneer je de code ophaalt staat er bovendien de mededeling dat de post op je wall of tweet minimaal 6 uur moet blijven staan:

Mededeling ShopAway

Einde van mond-tot-mond?

Voor mij persoonlijk voelt dit een beetje raar aan. Als ik normaal gesproken een leuke aanbieding of product heb gekocht zal ik dit uit mezelf via Facebook of Twitter delen met mijn vrienden. Ik schrijf dan zelf en ongedwongen wat ik hiervan vind. Door de ShopAway formule wordt de mededeling direct op mijn wall gepost, zonder dat ik deze kan aanpassen of de keuze heb dit erop te zetten. De waarde van mond-tot-mond reclame is juist de  onafhankelijke en oprechte recensie van mij als schrijver. Dit gaat met dit concept totaal naar de filistijnen.  Wat denken jullie? Het einde van de waarde van mond-tot-mond reclame?


Geschreven door