Had je het druk? Niet zoveel geklikt? Bang dat je wat het gemist op Contentgirls? Don’t worry, wij zetten de artikelen van de afgelopen week op een rijtje.

 3 marketingcliché’s die in 2011 moeten blijven

De cheesy marketingteksten die de copywriter van Groupon produceert hebben afgelopen jaar voor veel hilariteit én ergernis gezorgd onder webtekst schrijvend Nederland.

Lees verder

Einde van mond-tot-mond reclame?

Een tijdje geleden werd ik door een klant van ons op de formule van ShopAway gewezen. Deze nieuwe ontwikkeling bracht mij aan het denken. Betekenen dit soort initiatieven het einde van de oprechte mond-tot-mond reclame?

Lees verder

Tweet jij of tweet ik?

De tijd dat organisaties zich afvroegen wat ze met Twitter aanmoeten ligt gelukkig achter ons. Twitter heeft zich al lang en breed bewezen als blijvertje. Maar wie moet de zakelijke tweets de wereld insturen. De communicatiemedewerker? De directeur? Iedereen? Wie krijgt het blauwe vogeltje op zijn schouders?

Lees verder

Let it snow

Mijn prototypebeeld bij programmeurs is: “Zij die, zonder enige humor, alleen maar nuttige en onbegrijpelijke systemen bedenken”. Dat is een beeld dat ik minimaal éénmaal per jaar even overboord moet gooien. Want deze computerboys en -girls bedenken ook applicaties zonder enig nut maar puur bedoeld ter vermaak voor de gebruiker. Zo zie je op bitly, (een website bedoelt voor Twitteraars die niet alleen hun URL willen inkorten maar ook willen bijhouden hoe vaak er op geklikt wordt) sneeuw vallen op jouw beeldscherm.

Lees verder

Wat is eigenlijk een goede website?

Voor beantwoording van de vraag ‘Wat is een goede website?’ is de invalshoek van belang: een website is voor een commerciële partij goed als deze veel geld oplevert. Tegelijkertijd kan de beheerder van die site heel anders oordelen, bijvoorbeeld als de techniek niet prettig of tijdrovend werkt.  Voor een bezoeker is de site goed als deze er gemakkelijk en op prettige wijze kan vinden wat hij zoekt.

Lees verder

Het rommeltje dat weborganisatie is

Wat is dat toch met dat internet dat maakt dat bedrijven en instellingen het nog steeds niet zien als een serieus en volwaardig onderdeel van de organisatie? In de afgelopen jaren heb ik een keur aan uiteenlopende bedrijven van binnen gezien. Als medewerker, als gedetacheerde, als externe adviseur en als leidinggevende. Daarnaast heb ik honderden gesprekken gevoerd met mensen over hun eigen ervaringen op afdelingen die direct of indirect verantwoordelijk zijn voor het webkanaal.

Lees verder

En verder…

Om te lachen…


Geschreven door