Op 11 januari heeft Brein bij de rechtbank Den Haag een Pyrrhusoverwinning geboekt op Ziggo en XS4all. Kortgezegd komt het erop neer dat Ziggo en XS4all ervoor moeten zorgen dat hun klanten niet meer bij The Pirate Bay (in al zijn vormen) kunnen komen.

Dit vonnis is een teken aan de wand. Net zoals SOPA en ACTA dat zijn. Tekenen die laten zien dat grote bedrijven die altijd veel geld verdiend hebben, nu hun business model onder druk staat, dit ten koste van alles willen beschermen. Want wat hier feitelijk gebeurt is dat het grondrecht op vrije informatievergaring, ondergeschikt wordt gemaakt aan het zuiver economische belang van de bescherming van auteursrechten. Dit is iets waar we zeer terughoudend mee moeten zijn.

Juridisch inhoudelijk valt er wat mij betreft niet zo veel op het vonnis van de Rechtbank af te dingen. Dit komt mede omdat sommige van de punten die ik hieronder aan bod komen, voor zover ik kan beoordelen, niet in de procedure zijn besproken.

Het probleem met het vonnis van de Haagse rechtbank zit er voor mij in dat mijn grondrechten inperkt voor de waandenkbeelden van Brein. Deze waandenkbeelden manifesteren zich op 3 manieren:

Dubbel

Laten we eerlijk zijn; het gaat de vriendjes van Brein helemaal niet om uploaden. Het gaat ze om downloaden. Want daarom koop jij hun muziekjes en filmpjes niet meer. Maar dat kunnen ze niet zeggen. Want downloaden is legaal. Daarom betalen we over iedere gegevensdrager, van CD-rom tot USB-stick en iPod al een heffing voor de mogelijk auteursrechtelijk beschermde werken die we daarop kunnen zetten. Als je dus je gekochte muziek op je MP3 speler zet, betaal je dubbel. Duidelijk eentje uit de categorie; “dubbel genaaid houdt beter”.

Derving?

Daarbij neemt de rechtbank de stelling van Brein dat zij schade lijden door het downloaden, veel te gemakkelijk over. Er wordt niet eens een onderbouwing gevraagd.
Laat ik voor de grap mezelf als de maat der dingen nemen; ik download films. Veel daarvan is bagger en zou ik nooit in de bioscoop gaan bekijken. Er is dan dus economisch gezien geen schade. De films die me écht de moeite waard lijken, bekijk ik nog steeds in de bioscoop. Daarbij is het verhaal van Brein niet goed te rijmen met het feit dat de Nederlandse Bioscopen in 2011 het beste jaar van de afgelopen 33 jaar hebben gedraaid

Onzin

Daar komt nog bij dat het blokkeren van The Pirate Bay volstrekt ineffectief is om het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. Alleen de aller oudste bejaarde en grootste google-analfabeet kan niet op “torrent” googlen en zo één van de vele andere, niet geblokkeerde torrentsites vinden. Los daarvan kom je met googlen op de naam van het gewenste bestand + “torrent” ook een heel eind. Het gevraagde verbod op de doorgifte van The Pirate Bay is dus een absoluut ondeugdelijk middel om het gewenste doel te bereiken.  Het rechtvaardigt dus niet  de inbreuk op een recht dat zo fundamenteel is als vrije informatiegaring.

Verzin eens wat nieuws

De vraag is natuurlijk waarom Brein zich in zoveel bochten wringt om koste wat het kost, het downloaden tegen te gaan. Het antwoord zit er in dat het Businessmodel van mediabedrijven (waar Brein voor optreedt) is gebaseerd op fysieke / feitelijke controle over het medium en niet op waardecreatie voor de klant. Ze hebben je zogezegd in de tang.
Wil jij een film kijken dan moet je naar de bioscoop of videotheek, maar als de film ruk was heb je gewoon pech en ben je gewoon je geld kwijt. Als je een bepaald nummer wilt luisteren dan moet je een CD kopen met 10 andere tracks erop waar je helemaal niet voor wilt betalen, of je betaalt een achterlijk hoge prijs voor een singletje.

Door de opkomst van internet, breedband en filesharing zijn de mediabedrijven de fysieke controle kwijtgeraakt, en tot op heden hebben ze nog geen goed alternatief Business model kunnen bedenken. Dus proberen ze ten koste van alles, inclusief onze grondrechten, hun oude Business model overeind te houden.

Best ironisch dat dit gebrek aan creativiteit juist bij de creatieve industrie speelt.

Bekeren

Als je dit vonnis leest en dan bedenkt dat er in het geheim wordt onderhandeld over ACTA, dan moet ik zeggen dat ik er vrij treurig van wordt… En militant. Want ik denk dat ik me bekeer tot het Kopimisme en als ware Jehova langs de deuren ga totdat onze neo-Stazi verslagen is en het vrije woord weer hoogtij viert. En hoewel er donkere wolken aan de horizon zijn, geloof ik, als elke rechtgeaarde gelovige, in de goede afloop.

Want laten we eerlijk zijn; de entertainmentindustrie voert een achterhoedegevecht; denken ze echt dat door het laten blokkeren van enkele sites ze het downloaden kunnen stoppen? Echt? Hebben ze niks geleerd van het gevecht tegen Napster, Kazaa, het gebruik van DRM, etc.? The interwebs will find a way. Er zijn te veel slimme opstandige nerds om zich tegen te laten houden door dit soort onzin.

Final thought

Ja maar…ja maar…maar je mag niet stelen! Nee, dat klopt, maar SOPA, ACTA en wat de jongens van BREIN uithalen heeft veel minder te maken met Piraterij en veel meer met principes. Daarom wil ik in deze alinea nog maar eens benadrukken dat de principes die hier tegenover elkaar gezet worden (vrijheid van meningsuiting, censuur, maatregelen zonder tussenkomst van de rechter  <- niet in het geval van BREIN vs ZIGGO/XS4all natuurlijjk, maar wel bij SOPA en ACTA) oneigenlijk in hetzelfde hokje worden gestopt. Want hoewel (vermeende! En niet aangetoonde) economische schade onprettig is, zijn onze vrijheden, bescherming tegen machtsmisbruik en privacy, zaken die we daarvoor niet of pas na zeer zorgvuldige procedures tegenover moeten zetten.

Oh ja…

En als jij net als ik je zakken vol hebt van grote bedrijven die jouw grondrechten (willen) schenden om zelf een paar stuivers meer te verdienen, dan kun je hier een mooie Android app downloaden waarmee je kunt kijken of het product dat je wilt kopen gemaakt wordt door een bedrijf dat SOPA steunt.

Ben je tegen censuur en heb je een site? Haal dan je eigen zwarte balk op…


Geschreven door