Hoe onderzoek naar social media juist positief geïnterpreteerd kan worden

Ik werk sinds oktober met een facebook fanpage VUScience. Bij dit proces heb ik heel wat scepsis, wantrouwen en onwetendheid te overwinnen. Ook zoeken tegenstanders naar munitie om hun houding kracht bij te zetten. Zo kreeg ik laatst een artikel onder mijn neus gedrukt van een collega die er niet zo in gelooft. Het blad kopte: “Instellingen overschatten social media.”

Overschatting

De strekking van het artikel is dat universiteiten het belang van social media overschatten voor de werving van internationale studenten. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau i-Graduate zou slechts 4 procent van de studenten via social media een buitenlandse universiteit kiezen.

Geen zin

Voer voor tegenstanders. Het heeft allemaal geen zin. Waarom zou je een Facebook fanpage starten als studenten zich er toch niet door laten beïnvloeden? Promotiemateriaal (22 procent) en een bezoek aan de instelling (11 procent) leveren een veel belangrijkere hoeveelheid studenten op. Kortom, onzin die Facebook fanpagina. Daar hoeven we niet aan mee te werken.

Het antwoord dat voor de Facebook fanpage pleit staat in hetzelfde artikel: bijna de helft van de internationale studenten laat zich beïnvloeden door vrienden. Als Facebook iets is, dan is het een online vriendennetwerk. Stom om als universiteit niet aan te sluiten bij vriendennetwerken. Een platform bieden aan mensen met dezelfde interesse, levert ook nieuwe contacten en vrienden op. Kortom, je kunt als universiteit weldegelijk via social media studenten werven.

Overschatting artikel

Het probleem rond de overschatting staat in het artikel zelf. Social media vraagt om een andere benadering dan traditionele media. Veel universiteiten zien social media als een vorm om te zenden. Iets dat goed werkt vanuit oude media gedacht met folders, posters in bushokjes en radiospotjes.

Veel universiteiten benaderen hun fanpage op Facebook op dezelfde manier. Ze doen eindeloos veel mededelingen vanuit de universiteit. Publiek reageert nauwelijks. Het is de vraag in hoeverre fans een indruk krijgen wat er eigenlijk op de universiteit gebeurt.

Pilot

Momenteel draai ik een pilot waarbij ik zo min mogelijk wil zenden. De kracht van de fanpage probeer ik te leggen bij de fans van de pagina. Er moet gediscussieerd worden. De fans moeten praten over onderzoek en wetenschappelijke onderwerpen. Alleen zo krijgen buitenstaanders een indruk van wat er bij ons gebeurt. Op die manier hoop ik vrienden te maken, mensen te interesseren voor een opleiding en persoonlijk een antwoord te geven op hun vragen.

Overtuigen

Het kost veel moeite mensen te overtuigen. Dergelijke onderzoeken dragen daar ook niet aan bij. Ik geloof erin en ik probeer dat uit te dragen. Mijn ideaal is een online werkelijkheid te maken. Fans, vrienden en bezoekers krijgen zo een beeld wat er op onze faculteit gebeurt. Dat kan alleen via een platform waarbij vrienden elkaar informeren over hun passie. Beïnvloeding door vrienden is dan groter en effectiever dan je denkt.


Geschreven door