In mijn vorige post schreef ik over zenden of interacteren op social media. Uit de blogpost bleek duidelijk dat mijn voorkeur uit gaat naar een gezonde combi van beiden. Interactie behoeft overzicht, tenzij je liever wacht tot anderen op jou reageren (klinkt best gek ‘passieve interactie’). Als het om Twitter gaat is één van de opmerkingen die ik vaak hoor: ‘mijn timeline gaat zo snel, het kost te veel tijd om alles te lezen’. Zelf los ik dit op door de personen die ik volg in te delen in Twitterlijsten. In deze post laat ik je een aantal handige tools zien om deze lijsten samen te stellen.
Fanatieke tweeps (twitteraars) kennen het waarschijnlijk al ‘Twitterlijsten’. In lijsten filter je de tweets van tweeps zodat je geen tweets hoeft te missen. Filteren kan op plaats, specialisme, interesses, ga zo maar door. Je kunt de lijst publiek maken (zo kunnen anderen jouw lijst volgen) of kiezen voor een privélijst. Daarnaast zijn er een aantal speciale lijsten die je kunt aanmaken en een aantal tools die je kunt gebruiken.
#1 Conversationlist
Conversationlist is een automatische Twitterlijst. In deze lijst komen tweeps die jou noemen of die jij genoemd hebt (#mentions). De lijst krijgt een dagelijks update (automatisch) en bestaat uit maximaal 25 personen.
#2 Formulist
Formulist is een handige tool voor het automatische updaten van je Twitterlijsten. Uiteraard heeft alles dat automatisch gaat een hand nodig, het is dus zeker aan te raden deze af en toe bij te houden. Aanmelden gaat eenvoudig met je Twitteraccount (zoals ik niet anders had verwacht). Formulist scant je Twitteraccount en geeft aan met wie jij de meeste interactie hebt, wie je het meest retweet en wie jouw topfans van het jaar of de maand zijn.
Welke Twitterlijsten maak ik dan?
Een Twitterlijst is de ideale manier om tweets niet te laten verdwijnen in je timeline. Formulist stelt op basis van de door jou aangegeven criteria je lijsten samen. Met Formulist kun je twitteraars filteren op locatie, expertise (uit bio), als ze jou geretweet hebben, nieuwe volgers en veel meer. Omdat mijn lijsten een opknapbeurt nodig hebben, heb ik gekozen om alle tweeps te filteren die uit Arnhem komen.
De lijst bestaat na filter uit actieve en minder actieve tweeps. Daarmee los ik niet op dat de ene helft van deze groep zoveel tweet dat ik, ondanks de lijst, de updates van minder actieve tweeps mis. Dit los ik op door een tweede lijst te maken met tweeps uit Arnhem die gemiddeld minder dan 5 tweets per dag sturen.
Ik heb nu dus 2 lijsten, ik ben up and going want ik zie nog veel meer kansen voor mooie lijsten. #Jammer, In de gratis versie geldt een beperking van maximaal 2 lijsten. Voor 20 US dollar per maand mag je 20 lijsten aanmaken (call me a cheapass, ik heb het niet gedaan). De 2 lijsten die ik nu bijhoud via Formulist zijn: mensen die mij Retweeten (altijd goed om te weten welke informatie deelwaardig is) en nieuwe volgers (zodat ik niet vergeet ze in een lijst te stoppen of terug te volgen).
Volg je mij terug?
Het is ook mogelijk een lijst met mensen bij te houden die jou ontvolgen. Op deze manier kun je een verband leggen tussen een tweet die je plaatst en de volgers die je verliest. Ik hou niet bij wie mij ontvolgt, wel kijk met vlagen mijn volgers na via Manageflitter of Tweepdash (persoonlijke voorkeur). Deze tools weergeven welke tweeps jou niet terugvolgen. Dit is voor mij niet direct een reden om ze te ontvolgen, maar helpt me het overzicht te krijgen.
Nog een leuk extraatje van Formulists ‘preview lists’ een overzicht van je tweetmates, tweeps die je het meest noemen #mentions en meer leuks.
#3 Twitlistmanager
Een paar maanden geleden werd ik door @bbstripes gewezen op Twitlistmanager. Na de eerste inlog kan ik niet meer zonder. Deze tool geeft je een totaaloverzicht van je lijsten en de mensen die je volgt. Als je nog geen lijsten hebt samengesteld is het veel werk, maar de investering zeker waard. Je krijgt er een super geordende Twitter voor terug.
#Tip: combineer Formulist en Twitlistmanager
Het is niet helemaal zoals Formulist het heeft bedoeld, maar nu ik toch van de automatische lijsten gebruik kan maken, heb ik een onbetaalde oplossing. Uiteraard gaat op dat besparing in geld, investering in tijd kost.
- Stel met behulp van Formulist je gewenste filter in. Bijvoorbeeld: “Arnhem”.
- Maak een nieuwe lijst in Twitlistmanager en noem deze Arnhem.
- Leg de vinkjes in de automatisch samengestelde lijst van Formulist in de handmatig aangemaakte lijst van Twitlistmanager (met andere woorden ‘u kopieert’).
De lijst is nu compleet. Hou deze zelf bij door eens per maand eens goed naar je nieuwe volgers te kijken en deze zo gewenst in lijsten te stoppen (ik krijg een hokjes gevoel :P).
Het zal vast niet veel voorkomen, maar ben jij op een lijst gezet, waar je niet op wilt staan? Vraag dan of je er uit gehaald wordt.
Werkt dit niet? Block dan de betreffende twitteraar en je wordt uit de lijst verwijderd.
Ik hoop dat je iets hebt aan de door mij gegeven tips en ik ben erg benieuwd naar jullie aanvullingen. Er zijn vast nog heel veel goede (misschien wel betere) tools te vinden waar ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar ben.
What’s your Favorite Listtool?
2 comments
Mooie post! Ik gebruik zelf al een tijdje Tiwtlistmanager en ben daar behoorlijk over te spreken. Ik heb op die manier een net overzicht van mijn tijdlijn gekregen. Maar ik zal deze post ook even tweeten zodat anderen hem kunnen lezen.
Thanks, fijn om te zien dat mensen ook echt verder kunnen met de post. Twitlistmanager ben ik ook behoorlijk verknocht (toch gek woord, verknocht) aan =)
Comments are closed.