Wie geïnteresseerd is in internet, weet dat er telkens weer nieuwe ontwikkelingen zijn in de webwereld. Dat is soms onmogelijk om bij te houden, maar een beetje verstandige webmaster weet in ieder geval wat niet meer kan. Dacht ik. Want ik kom nog steeds websites tegen waar de tijd stil heeft gestaan. Dat is soms irritant, maar stiekem ook vermakelijk.

Irritante muziek

Zo dacht ik dat iedereen onderhand wel wist dat bezoekers het niet op prijs stellen dat ze muziek horen als ze een website openen. Niet dus. Laatst bezocht ik een site waar constant ‘Jingle Bells’ werd herhaald. Nu heb ik geen énorme hekel aan kerstliedjes, maar na tien keer ‘Jingle Bells’ werd het mij toch iets te gortig. Verwoed zocht ik naar de button die de muziek uitschakelde. Die was er gelukkig, maar intussen had ik al genoeg van ‘Jingle Bells.’ En van de website.

Geanimeerde gifs

Vroeger – denk 2004 – was ik dol op geinig geanimeerde gifs. Dat waren van die banners die een opmerkelijke gelijkenis vertoonden met kerstbomen met veel slingers, foute kerstballen en een lichtgevende piek. En waarvan je de boodschap totaal ontging omdat je alleen maar keek naar de felle kleuren en de flikkerende lichtjes. De meeste waren ronduit lelijk. Mijn lol was er snel vanaf, maar blijkbaar dachten andere mensen er niet zo over.

Laatst zag ik op een site een gifje in kerststemming. De sneeuw dwarrelde naar beneden en de letters veranderden één voor één van kleur. Waarschijnlijk heeft de persoon achter de banner er al zijn creativiteit op kunnen uitleven. Ik kreeg er vooral hoofdpijn van.

Creatieve cursors

Maar de oor- en oogpijn vallen allemaal in het niet als er op een site gewaagd wordt om een rij rendieren of een stel sterren achter mijn cursor aan te slepen. Het leidt af, het is lelijk en niemand die erom vraagt. Niemand wil een kerstboom als cursor. Punt. Bovendien verkeerde ik in de veronderstelling dat we dit in ongeveer 2001 achter ons hadden gelaten. Niet dus.

Onleesbare kleuren

Een van de redenen waarom ik een hekel heb aan Hyves is dat mensen hun eigen pagina kunnen inrichten. Sommige mensen gaan helemaal los, maar begrijpen niet dat het bijzonder moeilijk wordt om een lichtroze tekst te lezen op een babyroze achtergrond.

Dat leden van Hyves dat doen is nog tot daar aan toe, maar dat normale websites ook dit soort trucjes uithalen, is helemaal onbegrijpelijk. Hoe moet een bezoeker ooit chocola maken van een tekst als we niet eens begrijpen wat er staat? Ook dat weten we intussen toch wel? Gelukkig kunnen sommige mensen er nog om lachen.

Nog meer voorbeelden?

Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Daarom aan jullie de vraag: wat voor verouderde zaken komen jullie nog allemaal tegen op allerlei websites? Want als het er toch nog op staat, kunnen we net zo goed met zijn allen er hard om lachen.


Geschreven door