De ontwikkelingen in de ICT-wereld gaan de laatste jaren keihard. Op mijn werk gingen we van intranet naar portal, fase 2: samenwerking binnen de portal. Technologische innovatie lijkt niet te stoppen. Maar soms vraag ik me oprecht af of nieuw ook altijd beter is.

Lachen
Neem nou Sharepoint, ik gebruik het voor het beheren  van een Intranet op mijn werk. Vorig jaar stapten we over van Frontpage 2000  naar deze software. Frontpage zou namelijk hopeloos verouderd zijn en het noemen van de naam werd soms al begroet met gelach.

Het glinstert
En laat ik toegeven: Sharepoint ziet er mooi uit, maar de grenzen van dit glinsterende nieuwe pakket zijn voor mij al snel bereikt. Ik kan niet zeggen dat ik er altijd ‘blij’van word.
De jongens en meisjes van onze ICT-afdeling sturen me regelmatig met een “daar moet je maar mee leren leven” het riet in. Dat levert me  jeuk op: wie is er nu de baas over mijn werk? Sharepoint of ik? Dit levert discussies op met ict’ers die wat minder gebruikersgericht zijn dan ik. Niemand kan me uitleggen waarom ik eraan moet wennen dat bij het editen van een tekst standaard de cursor een halve pagina verderop springt zonder dat ik daarom gevraagd heb.

Heimwee
Zaken waar ik aan gewend was geraakt (zoals aan de achterkant kunnen zien welke documenten niet meer gelinkt zijn), zijn standaard niet meer mogelijk. Het waren dingen die ik bij mijn oude vertrouwde Frontpage  (ja, ik ben oud) wel voor elkaar kreeg. Soms krijg ik nog wel eens heimwee naar het oude programma, ook al viel daar toch ook wel genoeg over te mopperen. Is dat nou vooruitgang van de techniek of is het uiterlijk alleen maar gelikter geworden?

Dromen
Intussen wordt er door sommigen van mijn collega’s alweer gedroomd over de nieuwste versie van dit nu al meer dan genoeg genoemde programma.  Reden genoeg voor mij om maar eens wat kritisch te worden.  En dus zorg ik voortaan dat iedereen weet wat deze contentbeheerder wel blij kan maken.

Een tijdje geleden ben ik begonnen met het maken van een eisenlijstje. (ik lijk wel een vakbond)

  • ik wil het aantal bezoekers kunnen meten en  niet alleen 30 dagen
  • ik wil aan de ‘achterkant’ zien wat er niet gelinkt staat
  • ik wil op een handige manier mijn afbeeldingen beheren
  • Ik wil overzicht hebben wie er over welke sites rechten heeft en wil ze ook zelf kunnen uitdelen.
  • Ik wil in 1 keer woorden kunnen vervangen door een ander woord in de hele portal en niet per pagina…….

En zo gaat het nog wel even door.

Beperkingen
Nu hoor ik het in ons gebouw af en toe gonzen dat we in de toekomst meer standaard moeten gaan doen met de nieuwe versie. Alles wat je extra wilt zal er bijgekocht moeten worden wordt er dan bijverteld. Het is om moedeloos van te worden want je voelt hem alweer aankomen: ik zal er wel weer mee moeten leven dat er heel veel niet kan.

Er zit zo weinig in die softwaredoos, dat ik wel ‘out-of-the-box’ moet gaan denken!!

0 Shares:
2 comments
  1. Toen ik Frontpage zag moest ik ook wel lachen hoor! :) Wat een draak van een programma is dat en wat een smerige code levert dat op. Maarrrr, ik snap je punt wel :)

  2. Haha, zo grappig stukje weer! Maar met Sharepoint is heel veel wel mogelijk alleen het kosten bakken met geld en dat is wat juist bij de meeste bedrijven een veel te hoge drempel is. (tenzij je het zelf gaat doen ). Maar al met al ben ik het wel mee eens dat je er te veel mee moet leren leven!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.028 keer gelezen