In het artikel Twitter-account gehackt heb ik het vooral over phishing en wat je moet doen als je account is gehackt. Maar je komt ook andere vervelende dingen tegen op Twitter; een voorbeeld daarvan is @mention-spam. Met @mention bedoel ik dat jouw twitternaam in een tweet wordt genoemd. In dit artikel lees je wat deze vorm van spam is, en wat je er tegen kunt doen.

@mention is niet altijd fijn

Als je twitternaam door een andere tweep wordt aangehaald, is dat meestal positief. Iemand stuurt je een bericht, retweet een bericht van je, of reageert op jouw tweet. Soms wordt je zelfs genoemd en aanbevolen aan anderen. Top!

Maar het kan ook anders, namelijk in de vorm van @mention-spam. Je komt dan je twitternaam tegen in een onnozel, vaak Engels, bericht waarin verschillende twitternamen staan vermeld met daarnaast een link. Het is niet leuk als die link uitkomt bij een datingsite, een obscure site waar je rare pillen kunt kopen, of erger. Daar wil je niet mee geassocieerd worden.
Bovendien halen veel mensen tweets waar hun eigen naam in voorkomt, binnen op hun bedrijfswebsite via een zogenaamde ‘feed’. Dat kan dus vervelend uitpakken, want de mensen die jouw site bezoeken kunnen de links uit de berichten rechtstreeks aanklikken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat jij (want zo lijkt dat) mensen naar obscure websites stuurt.

Twitter informeren

Het hiervoor beschreven bericht valt dus in de categorie @mention-spam, ook wel productspam genoemd. Zulke spam komt meestal van vrij nieuwe accounts met weinig volgers en veel tweets. Deze accounts worden geautomatiseerd aangemaakt via speciale software (zie mijn artikel ‘Twitter-account gehackt?’).

Hoe meer mensen over het bewuste account bij Twitter klagen, hoe groter de kans is dat het account snel wordt verwijderd. Hoe doe je dat? Klik op de twitternaam van de berichtzender zodat je op het profiel van de afzender uitkomt. Daar zie je een icoontje met een mannetje:

blockTwitterUser

Klik vervolgens op het pijltje dat naar beneden wijst. In het uitklapschermpje kun je ervoor kiezen om de gebruiker te blocken, en/of te rapporteren bij Twitter voor spam.

Gevolgen van rapporteren en blokkeren

Als je iemand bij Twitter rapporteert, wordt in ieder geval jouw account onzichtbaar voor die ander. De kans dat je daarna opnieuw in een bericht wordt vermeld door die gebruiker neemt daardoor aanzienlijk af. Bovendien zul je geen berichten meer van die twitteraar in je timeline zien. Gerapporteerde of geblokkeerde gebruikers krijgen er geen bericht van als je ze blokkeert.

Hoe meer mensen een spammer rapporteren bij Twitter, hoe sneller het account wordt verwijderd. Maar goed, het kan natuurlijk enige tijd duren voordat Twitter actie onderneemt.

Tip

Ten slotte een tip: zorg ervoor dat je niet meer dan circa vijf tweetberichten in de feed op je site toont. Mocht er dan een vervelend bericht tussen komen te staan, dan is deze na vijf nieuwe berichten alweer van je site verdwenen.

0 Shares:
Dit artikel is 4.695 keer gelezen