Als ik 2011 nu al mag typeren: meer dan voorgaande jaren stond dit jaar in het teken van de dood. Verdrietig uiteraard, maar ook een trigger voor deze vragen: Wat gebeurt er met je online presence na je dood? Wat doe je, als nabestaande, met de social media-accounts van dierbare overledenen? En vooral, hoe regel je dat?

Meldingen uit het hiernamaals

Een maand na de dood van een van je beste vriendinnen krijg je een melding van Linkedin: er hebben zoveel mensen naar haar en jouw profiel gekeken. Een jaar na het overlijden van een ex-collega krijg je op Facebook de melding dat hij jarig is, of je hem wilt feliciteren. Een week na het overlijden van een collega heb je het over wat er moet gebeuren met haar social media-accounts. Slik.

Voor iedereen is het anders, de een vindt het een pijnlijke confrontatie met het feit dat iemand er niet meer is. Maar anderen vinden het ook een fijne gedachte dat ze blogs of twitterposts van een overledene terug kunnen lezen als een soort van herinneringsmonument. Nostalgia.

Onderzoek

De overledene had er bij leven ook vast een mening over gehad. Als hij/zij er maar even bij had stilgestaan. En dat is het hem nou juist, dat doen de meesten van ons niet, zo heeft uitvaartverzekeraar Nuvema onderzocht: ‘2 op de 3 gebruikers van sociale netwerken heeft nog nooit nagedacht over wat er moet gebeuren met hun digitale erfenis. Nabestaanden weten daardoor niet wat er met de online profielen van hun dierbare moet gebeuren’. Maar desgevraagd, blijkt uit het onderzoek ook dat ruim 61% van de Nederlanders wil dat zijn online profiel direct wordt verwijderd na een overlijden. Een kwart van de mensen laat de keuze over aan de nabestaanden en slechts 8% wil een digitale herdenk- en rouwplek.

Social Media Testament

Wat je ook wilt dat er gebeurt, je zal dat op voorhand kenbaar moeten maken. In een eerder artikel ‘De dood en je online leven’ voorspelt Contentgirl Natalie dat digitale testamenten vast net zo normaal worden als gewone testamenten, welnu Nuvema heeft naar aanleiding van voornoemd onderzoek een Social Media Testament (met bijbehorend hashtag #socialmediatestament voor de nodige discussies op twitter, loopt alleen niet storm) bedacht. Kun je fijn invullen wat er met de meest gangbare accounts moet gebeuren.

Maar laten we wel wezen: een beetje digitale grootgebruiker heeft wel meer social media accounts dan dat er op dit voorgebakken invultestamentje van Nuvema vermeld staan. Ga bij jezelf na, je hebt vast nog profielen op diensten die je niet meer gebruikt en op sterven na dood zijn (of het al zijn) denk aan bijvoorbeeld ICQ, Friendster en MySpace. En hoeveel mailaccounts heb je door de jaren heen wel niet gehad? Online sociale diensten volgen elkaar zo rap op, je zou om de zoveel maanden zo’n testament moeten updaten, wil je –  of eigenlijk, je nabestaanden – er echt iets aan hebben.

Legacy Locker

Een dienst als Legacy Locker pakt dit dan toch slimmer aan: je kunt op een website je belangrijkste gegevens, zoals wachtwoorden voor je accounts opslaan, aangeven wat je wilt dat er mee gebeurt en dit geregeld bijwerken. Na je overlijden worden de opgeslagen gegevens doorgestuurd naar de persoon van wie je hebt bepaald dat die alles moet ontvangen. De dienst is in principe gratis maar je moet voor veel extra’s bijbetalen. In Nederland is nog steeds  niet zo’n soortgelijke dienst te vinden (Legacy Locker bestaat al sinds 2009!). Toch een gemiste kans van Nuvema.

Om je op weg te helpen: de makers van thedigitalbeyond.com hebben op een rij gezet hoe de grootste diensten als Facebook, Gmail en Twitter het een en ander geregeld hebben. Ook is er sinds kort zelfs een boek over dit onderwerp: Your digital afterlife.

Ga ik nu goed nadenken wat ik wil dat er met mijn accounts gebeurt en wie dat mag uitvoeren. Bizar is wel: ik realiseer me nu dat ik dit voor mijn online aanwezigheid ga doen terwijl ik dat voor mijn offline bezittingen nog niet eens heb geregeld. Hoe is dat bij jullie?

0 Shares:
3 comments
  1. Echt zo'n ding waar je even voor moet gaan zitten. Heb het nu nog steeds niet gedaan!

  2. Nu wel gedaan, Natalie? Moet zeggen, ik ook nog steeds niet. En toch was ik het meteen na het schrijven van dit artikel van plan. Het is 2 weken later. (overigens: je ava is wel erg jij naar het(eeuwige) licht lopend, kind of klein beetje creepy toepasselijk in dit context ;-))

    @facebook-616383660:disqus : hele goede tip…daar zit wel een risico in idd. Passwords and security: ik voel een nieuwe blog opkomen, dank ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 5.152 keer gelezen