Een zwart blokje met informatie

Onlangs vroeg een klant aan mij: “ik zie overal tegenwoordig van die zwarte blokjes, waar je met de telefoon langs gaat en dan op een website komt. Hoe komen wij daaraan?” De omschrijving was duidelijk genoeg, hier werden QR-codes bedoeld. Alhoewel de QR-code er iets anders uitziet, is de code te vergelijken met barcode. Het is een vierkantje met een soort streepjescode die kan worden uitgelezen.

QR staat voor Quick Response; dit staat voor ‘snel antwoord’, of beter, ‘snelle reactie’. Je kunt de code dan ook snel decoderen met de camera van je smartphone. Hiervoor heb je wel software nodig, een barcode-app die de code in leesbare tekst of een url omzet.QR-code puzzelroute

Vrij te maken en gebruiken

De QR-code vindt zijn oorsprong in Japan. Het bedrijf Denso-Wave die de code ontwikkelde om auto-onderdelen snel te identificeren, heeft afgezien van patentrecht. Daardoor is de QR-code vrij te genereren door iedereen. Dit geeft geweldige mogelijkheden. Laten we eens zien hoe het werkt.

Zelf een QR-code maken

“Hoe kom ik aan zo’n code?” Simpel: je kunt zelf een QR-code maken. Dat gaat automatisch via generators die je online kunt vinden, en is echt bijzonder eenvoudig!

  • Ga (bijvoorbeeld) naar: Qurify of Qtag.nl
  • Bedenk wat je wilt communiceren (bijvoorbeeld een url)
  • Toets dit in, klik op Qurify of Generate en de bijbehorende QR-code verschijnt meteen als afbeelding op je scherm
  • Sla de afbeelding op, en je kunt ‘m overal gebruiken!

Ja, dat is echt alles. Nu je bent begonnen, gaat er een wereld voor je open. Want waarom zou je jezelf beperken tot een url?!

Origineel!

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een QR-code voor gebruiken. Hoe origineler je idee, hoe leuker de toepassing. Wat voorbeelden: je domeinnaam op een visitekaartje, voor kaartverkoop, infolabels, shoppen, op een sjaal, een puzzeltocht. Als je handig bent, kun je zelfs een reeks instructies maken via een geanimeerde afbeelding met meerdere QR-codes.

Puzzelmania

De proef op de som: doe de QR-puzzel in  Contentgirls-artikel en win een fraaie …. (meedoen, dan zie je het wel). Begin wel bij het begin, de eerste QR-code van de vier staat hierboven. Waar je je antwoord heen moet sturen ontdek je door het doen van de puzzel.

 

QR-code puzzelroute QR-code puzzelroute

Nog wat saaie technische details

Deze saaie details bewaar ik maar voor het laatst. Eigenlijk weet je al wat je wilde weten. Maar voor de nerds onder ons toch nog een kleine technische aanvulling. Misschien handig als je er ooit eens mee te maken krijgt.
Datacapaciteit van de QR-code
Een QR-code kan maximaal 7.089 cijfers, of maximaal 4.296 karakters bevatten. Een code heeft een maximale grootte van 2.953 bytes.
ECC-level
ECC staat voor Error Correction Capacity. Het idee dat hierachter schuilt is dat een deel van de datacapaciteit van de QR-code kan worden gebruikt voor het herstellen van fouten. Maar voor huis-tuin-en-keukengebruik voert het wat ver om dat hier allemaal uit te leggen. In ieder geval is het goed om te weten dat hoe hoger het ECC-level, hoe meer datacapaciteit van de code wordt gebruikt.

Ik zou zeggen: veel plezier met je QR-codes.

En dank je wel, Denso-Wave!

Bronnen:
– Wikipedia
– Qrcode
– Qtag

0 Shares:
6 comments
  1. ook leuk om te weten: op http://goo.gl (inderdaad, van google) kun je verkorte links aanmaken en krijg je er de QR-methode meteen bij. Je ziet bij Details ook of je link inderdaad met een mobiele telefoon is bezocht. Hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat ie via de QR-code bezocht is.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.071 keer gelezen