Gisteren werd een nieuw algoritme voor Klout (een invloed-meter voor je sociale media-accounts) ingevoerd. Twitter werd binnen no-time overspoeld met reacties: het nieuwe algoritme zou een daling bij velen veroorzaakt hebben. Vooral mensen met een hoge Klout-score hebben veelal een flink aantal punten in moeten leveren: waar eerst een score van 70 of hoger genoteerd werd zijn sommigen tot onder de 60 punten gezakt.

Hè vriend, heb je wel genoeg Klout?

Een zoektocht naar verklaringen wordt door velen uitgevoerd, de meer transparante berekeningen die Klout op hun eigen blog noemt wordt door sommigen uitgelegd als onder andere een daling in score als je met mensen met
een lagere klout-score dan jijzelf in gesprek bent.

Hoe kom je er vanaf?

Maar ook andere geluiden gaan op. Mark Davidson geeft op zijn Twitter-account aan dat hij graag een opt-out optie wil voor Klout. En uit zijn tweets blijkt waarom: Je kan je aanmelden bij Klout, je social media-profielen koppelen en zo een score laten berekenen. Maar Twitter is altijd aan Klout gekoppeld. Bij twitter-clients als Hootsuite is dit goed te merken: klik op een willekeurig profiel en je krijgt de Klout-score van dat twitter-account te zien, ongeacht of ze zich bij Klout hebben aangemeld.

Maar waarom zou dit nummer van belang zijn? En een nog betere vraag: Waarom zou je een opt-out optie moeten hebben?

Sorry, u hebt niet voldoende Klout

De Klout-score wordt gezien als algemeen geaccepteerde graadmeter van hoeveel invloed je hebt op social media. En marketeers spelen hierop in: speciale acties voor mensen met een hoge Klout-score, feestjes waar je alleen heen kan als je een score van 40 of hoger hebt, en er zijn geruchten dat het ook van invloed kan zijn bij sollicitaties: hoe hoger je Klout-score, hoe meer kans je zou maken.

Maar wil je dat wel?

Is het van belang dat mensen zich actief bezig houden met social media? En zich daarbij in toenemende mate druk moeten maken of ze wel genoeg invloed hebben op de rest van het social media landschap, of ons netwerk wel ‘belangrijk’ genoeg is? Is dat de kant die we op willen gaan, niet alleen als marketeers, community managers of social media-experts, maar ook als privépersoon?

Is het tijd voor een Opt-Out voor Klout?

0 Shares:
3 comments
  1. Had net bedacht dat ik een blog over Klout wil gaan schrijven. Ik vind het een bizar systeem. En inderdaad is mijn score ook enorm gezakt, maar dat kan me niet zo veel schelen. Ik zal proberen vanavond mijn blog te schrijven. Jullie horen van me. Titel wordt: Kloot score: It's a complete joke. Geeft al wel aan hou ik er over denk. :-)

  2. Naar mijn mening maken mensen zich weer eens veel te druk. Klout maakt ook gebruik van een algoritme dat natuurlijk gebaseerd is op de mening van de programmeur. Klout hoort niet een belangrijke graadmeter te zijn, maar eerder een grappige tool om je favoriete tweeps mee uit te lachen ;)

    Als ik al lees dat sommige recruiters (vooral in de VS) gebruik maken van Klout vraag ik me toch af of we gewoon niet doorslaan.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.678 keer gelezen