In het artikel “Social media expert bestaat niet zei de leek” ging Xaviera laatst in op op mijn blogje “De social media expert bestaat niet“. Ik schreef het deels in een opwelling, deels uit ergernis. Want wat is een social media expert eigenlijk?

Iemand die alles weet van social media. Iemand die zegt hoe social media werkt. Iemand die met succesverhalen op de proppen komt. En die zijn publiek probeert te overtuigen van de zin en onzin van social media. Vaak komt hij dan in zijn presentatie met Twitter, legt een beetje uit wat twitteren is en wat je kunt doen met Facebook.

Verkeerde ideeën

Naar mijn oordeel verspreidt zo’n iemand verkeerde ideeën. Bijvoorbeeld het idee dat dingen vanzelf gebeuren in de wereld van social media. Deze expert komt met voorbeelden van grote successen. Vliegt in zijn Powerpoint – want Prezi kent hij niet – van succes naar succes. Hoe je met je klant in contact kunt komen en hoe een klant je kan ruïneren. Leuke voorbeelden om je publiek te verbluffen van de werking. Maar het belangrijkste vergeet hij: social media is keihard werken. Geef je weinig of niks, dan haal je er weinig of niks uit.

Luisteren naar de klant is je ogen en oren openzetten. Dag en nacht rondzwerven op het www en het lef je online te begeven. Fouten en gevaren loeren overal. Een succes is zo gebroken en achter vrijwel elk succes zit een enorme hoeveelheid tijd. Ook beschikken veel ondernemingen over online-advertisingbudgetten waar maar weinig anderen aan kunnen tippen.

Praten, praten, praten

Misschien ga ik kort door de bocht, maar ik zie bij veel organisaties dat praten over social media ook een veilige route is. Als je er maar veel over praat, dan hoef je er weinig aan te doen. Maar als je iets van het medium wilt snappen, moet je ermee werken en je dus online begeven.

Een CEO of marketingmanager zal zich actief op het social-mediapad moeten begeven om mee te helpen het beleid te bepalen. Des te vreemder dat vrijwel niemand van de board van Google werkt met het eigen Google+. In Nederland zijn ook weinig Google-medewerkers te porren voor deze nieuwe vorm van social media.

Aanjager

Ermee beginnen vraagt iemand die aanjaagt, die de afdeling en onderneming de waarde van social media voortdurend kenbaar maakt. Iemand die elk succes deelt en viert. Iemand die anderen helpt op het glibberige pad van de social media. En dat is de ene collega attenderen op een berichtje dat hij kan plaatsen en de andere wegwijs maken in de wereld van #, @ en RT.

Social media is een instrument waarmee je vooral zelf moet werken om de werking te leren kennen. Bovendien is het een medium waarbij je voortdurend leert. Je leert niet twitteren met 1 tweetje per dag. Juist die interactie, het in gesprek raken, mensen leren kennen en vrienden maken… die aspecten helpen je verder.

Voortrekkersrol

Ook ik leer van dit medium. Ook ik denk na of ik een expert ben. Naar mijn oordeel kun je geen expert zijn als je elke dag weer bijleert. Sinds kort heb ik de voortrekkersrol op mij genomen in mijn organisatie. Ik probeer de afdeling en later de hele faculteit te helpen de waarde van social media te zien. Het is de functie waar Roos van Vugt in haar blog over spreekt: social-mediamanager.

Mijn eerste ervaringen als social-mediamissionaris, verpleger en heilsprofeet laten mij zien dat de social-mediamanager over 2 jaar als functie nog niet bepaald opgeheven is. En misschien zijn Xaviera en ik het meer met elkaar eens dan wel willen toegeven en noemt de één een manager wat de ander een expert noemt.

Alles of niets, maar de expert bestaat niet

Voor mij bestaat die hele expert niet. Iedereen weet iets en met zijn allen weten wij alles. Dat is juist de kracht van social media, dat het netwerk zèlf de expert is. Dan mag je nog zoveel weten, alles weet je nooit. En dat kleine beetje dat je weet, deel je met elkaar.


Geschreven door