Herkenbaarheid is goed. Meestal. Van een foto die ik herken, omdat ik hem al zoveel vaker heb gezien op andere websites, word ik alleen niet erg blij. Een blog over waarom je stockfoto’s niet zou moeten gebruiken.

Fotografie Camera

Stockfoto’s

Rampdingen. Onpersoonlijk. Saai. Waarom zou je die willen gebruiken?
Je kent misschien wel zo’n foto van een blond meisje met een headset op haar hoofd. Ik denk dan meteen aan een callcenter. Zo’n zaal vol jonge mensen die hooguit drie maanden bij dat bedrijf blijven werken, omdat ze het echt niet langer uithouden. Een bedrijf waar ik als klant een nummertje ben.
Het ergste is misschien nog wel dat die foto van dat meisje niet alleen gebruikt wordt door bedrijven met een callcenter, maar door elk willekeurig bedrijf dat een foto bij de contactgegevens wil plaatsen.

Opvulling

Stockfoto’s zijn vulling. Niet meer en niet minder. Inhoudelijk zeggen ze niets. Het zijn nooit de werkelijke medewerkers of klanten van het bedrijf. Het is nooit de echte vergaderruimte.
Het brengt me soms zelfs in verwarring. Dan is er een leuke tekst die me aanspreekt, verkopen ze producten of diensten die ik wil hebben, en krijg ik het gevoel dat ze echt mij als klant willen. Tot ik die foto’s zie. Dan denk ik: dozenschuiver, geen service, ongeïnteresseerd, zolang het maar geld oplevert. Als zij dan niet de allergoedkoopste zijn koop ik er niet.

Alternatief

Dus aan alle websites met een laag budget voor beeld:
Investeer in een fotograaf. Laat dan niet overvloedig veel beeld maken, maar simpelweg wat je nodig hebt! Dan kan dat best voor een redelijk bedrag.
Investeer desnoods in een goede compactcamera. Een waarbij je wel de sluitertijd, diafragma en iso in kunt stellen. Laat een medewerker een basisworkshop volgen ergens of zoek desnoods wat tips op het internet! Kom op. Jullie kunnen het! Echt!

P.S. Dacht je dat de foto in dit blog ook een stockfoto was? Deze komt gewoon uit mijn eigen archief: Charlotte Meindersma Fotografie. Zie je wel dat het kan!


Geschreven door