Social media worden vaak ofwel verguisd (leiden tot oppervlakkige vriendschappen, ontlezing en concentratieproblemen) of worden de hemel in geprezen (kunnen dictators ten val brengen).

Je kunt er ook gewoon leuke en interessante dingen mee doen. Zoals de Amerikaan Jonathan Stark. Deze app-ontwikkelaar zette de code van zijn Starbucks kaart online. Iedereen met een smartphone kon vervolgens de foto van die kaart downloaden en er bijvoorbeeld een Latte mee afrekenen. Op kosten van Jonathan..

Via Twitter kon je checken hoeveel saldo er op de kaart stond.

Voelde je je toch een beetje een dief door koffie te bestellen op andermans kosten? Geen punt, je kon zelf de kaart ook weer opladen. Zodat iemand anders ook weer een bakje troost kon halen.

Als je dacht dat die kaart dan wel binnen no time leeg zou zijn, no way. Na een maand stond er nog steeds geld op de kaart.

Experiment

Jonathan vertelde aan GOOD magazine dat het begon als een experiment. Hij deed onderzoek naar mogelijkheden om te betalen met je mobiel. Begin juli zette hij vijftig dollar op de kaart en vroeg vrienden mee te doen. Al gauw breidde het experiment zich uit. Mensen bestelden koffie met de kaart, maar zetten er ook weer geld op.

Het experiment groeide uit tot een oefening in collectief delen. Een koffie kopen werd meer dan geld inwisselen voor de nodige cafeïne : het werd een daad van meedoen aan een groter geheel.

Na een maand haalde het experiment de nationale media. Toen was de beer los. Meer dan vijfduizend koffiedrinkers dronken en betaalden meer dan achtduizend dollar.

Gehackt

Maar na een week in de spotlights was het gedaan met de pret. Een andere techguy vond het nodig Jonathan te wijzen op een lek in zijn systeem. Hij  ‘hackte’ de kaart en zette geld van de kaart over op z’n eigen bankrekening. Daarop besloot Starbucks Jonathan’s account te sluiten.

Alhoewel de hacker naar eigen zeggen niet wilde stelen en alleen maar zelf ook een experiment wilde doen, dachten de vele gebruikers van Jonathan’s kaart daar anders over. Woest waren ze op ‘m, dat hij dit mooie sociale experiment verknald had. Dat er zo gauw al een eind moest komen aan deze digitale vorm van liefdadigheid.

Tonight we lose our barcode..

Jonathan zelf schreef er op 12 augustus het volgende over:

“The time has come for this wonderful experiment to make a transformation. Starbucks has informed me that they will be shutting off the card at 10pm ET tonight.

We believe this is the start to a bigger more glowing picture. In the last 5 days or so, we’ve received hundreds of stories of people doing small things to brighten a stranger’s day: Paying for the next car at the drive through. Sharing a pick me up with someone who has had a rough time. Charging up a phone card and sharing it with strangers at the airport. The list goes on, and on, and on…”

Moraal van dit verhaal:

– mensen zijn de beroerdste nog niet
– kunnen we contant geld binnenkort afschaffen?
– delen is leuk

En ten slotte, wie weet er een betaalkaart om zoiets in Nederland te proberen?

Sbux Card

 

0 Shares:
Dit artikel is 5.080 keer gelezen