Jeuj, nu echt fijn interactief dagboekje spelen met Facebook, was mijn eerste gedachte bij de bekendmaking van de nieuwe Timeline van Facebook tijdens de laatste f8.

Want wat kun je met die nieuwe Timeline?

Het beeld dat je van jezelf laat zien wordt completer en gaat verder terug in de tijd. Je kunt een mooier en historische profielpagina maken door die te personaliseren met een eigen coverfoto en een indeling per jaar en zelfs per maand. Ook bepaal je zelf wat je wel en niet laat zien. En sharen wordt nog gemakkelijker gemaakt: door een live verbinding met je favoriete apps (Spotify bijvoorbeeld) vul je je Timeline automatisch met je favoriete bezigheden.

Leuk toch? Ja, zou ik een paar dagen geleden volmondig hebben gezegd. Tot ik de implicaties tot me liet doordringen.

Tsunami aan updates

Want de privacy-vraag komt weer om de hoek kijken. Die apps die jouw activiteiten als statusupdates doorplaatsen maken uiteraard gebruik van jouw privé gegevens. En daar moet je toestemming voor geven. Terecht. Dus niks aan de hand, zou je zeggen. Je bent er per slot van rekening zelf bij wat je wel en niet deelt. Maar die toestemming geven doe je eenmalig en vervolgens wordt alles automatisch doorgesluisd naar je Timeline.

Het kernwoord hier is alles. En OK, nog een kernwoord: automatisch. Met een tsunami aan statusupdates tot gevolg. Mijn persoonlijke nachtmerrie. Want ik wil niet van alle foute muziek die ik draai (lees: elke dag Abba en 80’s disco hits) een spoor achterlaten op mijn Facebook wall. Noch wil ik constant van anderen lezen welk briljant boek ze nou weer hebben gelezen zonder dat het aangeeft wat de relevantie voor mij is.  Ik sta hier niet alleen in, in mijn directe omgeving wordt er al over gemord. En Erwin Blom verwoordt het als volgt: de diarree die Facebook over ons gaat uitstoten.

Dosering

Het hoeft allemaal niet zo’n vaart te lopen. Want over het algemeen zullen de meeste van je vrienden vanwege gedeelde interesses zeer relevante statusupdates doen. En als dat niet zo is: je kunt natuurlijk je status updates verbergen, maar of iedereen dat doet?  Daarom bij deze een oproep: lees dit als een pleidooi je online te gedragen zoals je dat ook offline doet. Stel het delen niet als default in, maar doseer het. Less is more.

Status update copy paste maffia

Overigens doe je dat doseren dus zelf. Belast er niet je vrienden mee. Want terwijl ik bovenstaande aan het tikken ben, is er op Facebook een waar verzet gaande. Niet tegen de tsunami aan updates (wat ik dus terecht zou vinden) maar uit angst dat anderen, anders dan de eigen vrienden, kunnen zien wat je geliked of gecomment hebt. De privacy-kwestie dus. De ‘status update copy paste maffia’ (want zo noem ik ze) heeft hierop het volgende bedacht:
‘i.v.m. alle nieuwe privacy-instellingen wil ik jullie vragen het volgende te doen: Ga met je muis over mijn naam hierboven en wacht tot er een box verschijnt. Ga naar ‘Geabonneerd’ en haal het vinkje bij ‘reacties en vind-ik-leuks’ weg. Ik vind het fijner als mijn reacties op posts van vrienden niet ‘public’ worden gemaakt. Wil je ook niet dat al jouw berichten in de rechterbalk tevoorschijn komen, copy paste dit bericht als status update’.

Wat nu massaal geknipt en geplakt wordt in de status updates. Je zult het met me eens zijn, dat ook dit niet de bedoeling kan zijn. Zadel niet anderen op met het regelen van je privacy op Facebook. Doe het zelf! In dit specifieke geval kun je dit doen door deze aanwijzingen te volgen.

De nieuwe Timeline is vanaf 1 oktober voor alle Facebook gebruikers beschikbaar maar als je het alvast wilt doorvoeren, hier is een stappenplan.

0 Shares:
Dit artikel is 3.244 keer gelezen