Muziek en InternetHet cassettebandje, de LP, CD en uiteindelijk de MP3 zijn allemaal platformen waar nu en in het verleden gebruik van is gemaakt om muziek te publiceren.  Het is algemeen bekend dat door de komst van het internet de muziekindustrie hier al snel door beïnvloed werd. En deze beïnvloeding was allerminst positief te noemen in termen van omzet. CD’tjes werden niet langer gekocht maar massaal gedownload en singletjes zijn zelfs helemaal uit de schappen verdwenen.

Door muzikanten werden nieuwe manieren gezocht om toch de nodige centen binnen te halen. Samenwerkingen met iTunes, het uitbreiden van merchandise en het inzetten van social media. Artiesten maken massaal Facebook pagina’s en Twitter-accounts aan om zo dichterbij de fans te komen. Interactie lijkt het sleutelwoord te zijn.

Nieuwe ontwikkeling

Deze maand viel mijn oog weer op iets nieuws. Dit nieuwsbericht van Hyped gaat in op de lancering van de nieuwe CD van de eigenaardige zangeres Björk. Het nieuwe album van Björk, genaamd Biophilia, zal uitgebracht worden als iPad- en iPhone-only album. Ze zegt daarmee de eerste artiest te zijn die dit ooit heeft gedaan, maar of dit ook waar is..? Elk nummer kost $1,99 en met 10 nummers op het album kom je dus uit op $19,90, niet heel goedkoop. Beetje jammer ook is, dat het alleen voor de Apple platformen in de markt wordt gezet. Android en andere systemen worden namelijk ook steeds groter. Al met al wel een innovatieve zet maar of het ook succes gaat behalen? Ik weet het niet. Wat denken jullie? Zou je een album aanschaffen op deze manier?

Bekijk hier de introductie van het album:

Björk Biophilia app intro

0 Shares:
4 comments
  1. Ik vraag me af wat er bij de (creatieve) artiest zelf terechtkomt en wat er bij de platenboertjes blijft hangen. Muziek die alleen uitgebracht wordt voor de 'apple-sekte' zou ik in ieder geval niet kopen, zeker niet voor die belachelijke prijs. 

  2. Zeker ook omdat de toegevoegde waarde van het fysieke album, leuk hoesje, echte CD voor in je kast op deze manier verloren gaat. Ook ik vind de prijs erg hoog ja.

  3. Ik zou het puur uit nieuwsgierigheid wel eenmalig aanschaffen. Maar als je voor elk album dat je leuk vindt een app zou moeten aanschaffen, dan heb je al gauw een gigabite iPhone nodig ofzo.
    Afgezien daarvan, zie ik meer heil in alternatieven zoals Spotify. Heb ik zelf ook (betaald abo) en dat bevalt prima. Altijd en overal al je muziek beschikbaar, je hoeft niks te downloaden, het werkt snel en de geluidskwaliteit is uitstekend.
    Het enige probleem is dat niet alle artiesten beschikbaar zijn, maar volgens mij is dat een kwestie van tijd. Muziek bezitten wordt achterhaald. Alles in de Cloud en overal te beluisteren werkt veel prettiger.

  4. Dit gaat hem echt niet worden. Muziek wordt tegenwoordig snel geconsumeerd en om dan voor één artiest een aparte app op te moeten starten. Puur pr gimmick en hopen op de nieuwsgierigheid van mensen. Zou dit meer aanraden voor relatief nieuwe/onbekende artiest.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.361 keer gelezen