Beter goed gejat dan slecht bedacht. En hoewel niet origineel, is het wel één van mijn lijfspreuken. De andere is:  “Kan niet, bestaat niet. Kan niet is dood” maar dat is een heel ander verhaal. Dus verder over het pikken van kennis. Sec gezien is iedere opleiding het je eigen maken van wat anderen al voor je bedacht hebben en er dan een eigen toepassing voor bedenken, of er een klein stukje aan toevoegen.

Daar heb je natuurlijk geen opleiding voor nodig. Het internet loopt over van de kennis. Het enige dat jij hoeft te doen is het tot je te nemen, het je eigen te maken en bedenken hoe je het gaat toepassen in de praktijk.

Bij het opdoen van kennis wil ik je helpen, door wat van de bronnen die ik gebruik met je te delen.

Manager-tools.com
Manager tools is een goede bron voor praktische informatie over leidinggeven en management. De heren verzorgen bijna wekelijks een podcast over een management onderwerp en leggen je in zo’n 50 minuten gestructureerd uit hoe je de tools die zij je aanreiken, in de praktijk kunt gebruiken. De podcasts zijn gratis. Wil je ook de ondersteunende presentaties hebben, dan betaal je $ 15,- per maand, maar dan kun je ook gelijk het hele archief downloaden. Het is een beetje Amerikaans, maar ik kan het iedereen die leiding geeft van harte aanbevelen.

Sloan School of Management
Heb je meer behoefte aan theoretische (MBA) kennis dan kun je via OpenCourseWare van MIT, ook niet de minste, de lessen van hun Sloan School of Management volgen. Er is van alles te vinden; van de aantekeningen / presentaties van de docenten tot multimedia en boekenlijsten. Je komt dus niet meer weg met de smoes dat een MBA € 50.000,- kost. Als je wilt kun je gratis deze kennis tot je nemen. Het enige dat je dan mist is het papiertje. Maar zeg nou zelf; in het internet tijdperk is papier toch hopeloos achterhaald?

Management-Issues
Op Management-Issues vind je regelmatig nieuwe artikelen over management in de volle breedte van het vakgebied. Het gaat net wat dieper dan de Nederlandse alternatieven en heeft daarom wat mij betreft een streepje vóór. En als je besluit je te registreren krijg je ook nog eens de beschikking over Whitepapers die een slagje dieper gaan dan de artikelen.

FSTD – Teambuilding
Als je mensen even uit hun dagelijkse praktijk wilt trekken, kun je op FSTD een uitgebreide selectie aan ijsbrekers- en teambuildingsoefeningen vinden. Je kunt per oefening zien wat het doel is, wat je er voor nodig hebt en hoe je het kunt nabespreken. Naast de oefeningen, kun je op de site ook een aantal zinvolle artikelen over het faciliteren van teambuildings vinden. Houd er wel rekening mee dat het begeleiden van een teambuilding een stevige voorbereiding vraagt en niet altijd verloopt zoals jij gepland hebt.

Just Sell
Iedereen verkoopt iets. Of je nou in sales zit of niet. Echt, denk er maar eens over na; als jij iets gedaan wilt krijgen van een ander, ben je ze in feite jouw idee aan het verkopen, om hen daarmee aan te sporen tot actie. Veel websites zijn niet anders.  Op Just Sell vind je processen, checklists, standaardvragen en meer. Mike, het is écht geweldig! Met Just Sell verkoop je een Eskimo nog een koelkast! Maar dan dus niet zo..

Get taught
Met al deze kennis staat niks je nog in de weg om je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast ben ik natuurlijk benieuwd of jij ook gebruik maakt van bronnen op het internet om je kennis te verrijken, of vind je het juist niks en heb je de discipline van de schoolbanken nodig? Laat je horen in de comments!


Geschreven door