Mijn favoriete tijdsbesteding is BBQ-en. Niet simpelweg wat kiloknallers erop gooien en wachten tot het zwart is, maar proberen een echt feestmaal te bereiden inclusief, je gelooft ‘t niet, groenten.

Graag besteed ik een hele dag aan het kruiden en heel langzaam laten garen van spareribs of pulled pork. Zo’n pulled pork gaat makkelijk 6 uur aan een stuk op de BBQ. Om zo’n lange BBQ sessie goed te laten verlopen is het belangrijk de temperatuur van de BBQ en de binnentemperatuur van het vlees te weten. Dat kan met een standaard vleesthermometer, maar dat is maar half zo spannend omdat er geen lampjes en computer aan te pas komen. Toen ik door een andere BBQ fanaat getipt werd over de iGrill, was ik al snel om. Dit is Geek-BBQ’en in optima forma.

Ja, maar wat is het?

De iGrill is een thermometer met aansluiting voor een of twee temperatuurmeters (sondes) en stuurt zijn gegevens via BlueTooth naar je iPhone, iPad of iPod Touch. Meer Geeky kan toch niet? Je begrijpt, de iGrill stond al snel bovenaan mijn verlanglijstje.

The iGrill device

Via de website van iGrill kun je de iGrill bestellen, maar ik heb hem zelf via Grill’n Smoke gekocht. De iGrill wordt standaard geleverd één temperatuursonde, ik heb het met twee sondes besteld voor 112,75 Euro, inclusief verzendkosten.

In gebruik nemen

In principe is het heel simpel: je zet BlueTooth op je iPhone aan, vervolgens zet je de iGrill aan, je iPhone detecteert de iGrill en je klikt op verbinding maken. Het wordt wat lastiger wanneer je, zoals mij overkwam, even snel op de iPhone test of het werkt en vervolgens eigenlijk liever via de iPad werkt. Het is logisch dat de iGrill maar met 1 device tegelijk kan praten, maar wat ik niet zo logisch vind is dat hij ook dat device voor altijd als enige device blijft zien. Je kunt dus niet op je iPhone even verbinding maken, de App gebruiken, sluiten en dan op de iPad hetzelfde doen.

Op de support site staat beschreven dat je de iGrill kunt resetten met de “three-finger” technique, maar dat was helaas niet zo simpel als men deed voorkomen. Ik heb een aantal keer de batterijen moeten verwijderen en die reset toegepast voordat de iPhone eindelijk vergeten was. Het vervolgens weer verbinden met de iPad ging dan wel weer erg makkelijk.

De apps

Via de AppStore zijn er twee iGrill apps te downloaden: de iGrill en de iGrill classic. De classic app heeft wat minder functies maar wel mooie ouderwetse wijzerplaten die de temperatuur laten zien. De nieuwe app heeft een digitale interface en als belangrijkste extra functie een alarm voor boven- en ondertemperatuur zodat je makkelijk je BBQ op temperatuur kunt houden. Je kunt beide apps gratis downloaden en door elkaar gebruiken.

 

De iGrill classic App

iGrill classic app

De nieuwe iGrill app

iGrill The new app

 

Gebruik van de iGrill

Gelukkig hoefde ik na ontvangst van de iGrill niet al te lang te wachten voor ik hem echt aan het werk kon zetten. Op zaterdagochtend ben ik gestart met een stuk Pulled Pork (procureur) dat 8 uur op de BBQ moest. De iGrill hing ik met de haak netjes op aan de BBQ, de ene temperatuur sonde ging in het vlees en de andere tussen twee bakstenen op het rooster om de temperatuur van de BBQ zelf te meten. En toen was het een kwestie van afwachten tot de ideale temperatuur van het vlees bereikt was.

Het moeilijke tijdens zo’n sessie is dat je de temperatuur van de BBQ goed in de gaten moet houden en daar komt de iGrill pas echt tot zijn recht. Waar veel andere temperatuurmeters een alarm op het bereiken van een temperatuur kunnen geven, heb je bij de iGrill de mogelijkheid om een beneden- en boven temperatuur in te stellen. Tijdens het BBQ-en kun je heel mooi in een grafiek zien hoe het temperatuurverloop is en of je nog binnen de gestelde grenzen zit. Wat erg mooi is aan die grafiek is dat je via de bekende “pinch” met je vingers kunt in- en uitzoomen.

 

iGrill graphs

Aan het einde van de BBQ-sessie kun je de grafieken exporteren als PDF file of als CSV. De iGrill app creëert dan een e-mail met de CSV of PDF file als attachment. Dat is een hele mooie optie, wanneer het werkt. Bij mij ging dit mis na 8 uur BBQ-en. Ik klikte op verzend CSV file en toen bleef het heel lang stil en hield de iGrill app er uiteindelijk mee op. Dat was flink balen. Bij het opnieuw starten van de iGrill app was alle data helaas weg.

De BlueTooth test

Waarschuwing: Het volgende stukje kan een beetje aanstootgevend zijn voor de niet-Geek.

De verbinding tussen iPad en iGrill verloopt via BlueTooth en ik had mijn twijfels bij de reikwijdte er van. De ultieme test kwam echter toen ik, voordat het bezoek arriveerde, ging douchen en de iPad meenam naar de badkamer. Dit leverde geen enkel probleem op, behalve wat hoongelach van mijn partner natuurlijk.

Service

Voor ik de iGrill bestelde had ik wel een aantal vragen over de technische specificaties en wat de software kan. De firma iGrill heeft een facebook pagina en ik heb daar mijn vraag gesteld en had een dag later een helder en uitvoerig antwoord. Bij ontvangst van mijn iGrill bleek dat de tweede poort waar je de sonde aansluit, te hoge temperatuurwaardes gaf. Op vrijdag stuurde ik een e-mail aan de support afdeling en binnen een uur waren er verschillende e-mails heen en weer gegaan en had ik de belofte dat er maandag een nieuw exemplaar voor mij verzonden zou worden. Zojuist ontving ik, zoals afgesproken, een bevestiging van FedEx dat het pakketje onderweg is. Complimenten voor de service dus.

Conclusie

Als echte Geek en BBQ-fanaat wil je gewoon een iGrill hebben, no questions asked. Als kritische consument echter, zijn er toch nog wat verbeterpuntjes. De pure basis, namelijk de temperatuur op afstand in de gaten houden werkt gewoon goed. Qua GUI en stabiliteit kan de app nog wel wat verbeteringen gebruiken. Gelukkig is het meeste slechts software en hoeft de iGrill zelf hiervoor niet aangepast te worden. Dus vooral veel feature requests indienen bij de makers en duimen dat er veel updates gaan komen.

 

0 Shares:
Dit artikel is 7.346 keer gelezen