De iPad is een handig apparaat. Sinds ik hem gekocht heb is hij geen dag uit geweest. Het is mijn laptop, mijn encyclopedie, mijn YouTube vriendje en mijn krant. Kortom, de iPad vervult vele functies gedurende de dag.

BBC

Sinds kort is de iPad ook mijn TV in een meer klassieke zin: ik kan nu legaal BBC programma’s kijken dankzij de iPlayer, het digitale mediadistributie programma van de BBC. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Omarmen

De iPlayer is een concept. Het is niet een stukje software, maar een poging van de BBC om het digitale domein te bereiken. Dat lukt gedeeltelijk goed en gedeeltelijk stroef. Maar de BBC laat in ieder geval zien dat ze de digitalisering van de media serieus nemen en anders dan Rupert Murdoch er niet tegen vechten maar het omarmen.

Platform

De iPlayer werd voor het eerst gelanceerd op 25 december 2007. Het werd gelanceerd als een methode om programma’s een week lang terug te kunnen kijken. Langzamerhand veranderde dit naar een steeds meer uitgebreide content-machine. Nu is iPlayer een platform om vrijwel alle BBC programma’s terug te kijken en luisteren (want ja de radio doet ook mee!) en zelfs geselecteerde events live mee te maken.

Wereldwijd

Helaas moet je daar wel voor in de UK wonen want de BBC wordt betaald uit license fees, oftewel kijk- en luistergeld. Daar kun je natuurlijk omheenzeilen met proxies en andere slimme software trucs. Maar na enig experimenteren kan ik melden dat dat zelden echt goed werkt en dat de betrouwbaarheid daarvan niet hoog is. Kortom: mij de moeite niet waard. Gelukkig komt aan die restrictie langzaam een eind: de BBC iPlayer voor iPad is een eerste product waarmee de BBC hun content wereldwijd beschikbaar maakt.

Prijs

Daar moet je dan natuurlijk wel voor betalen. €6,99 per maand om precies te zijn of €49,99 per jaar. Dat lijkt een boel geld maar ik ben eens aan het rekenen gegaan. Wij hebben al vele jaren geen kabel meer en kijken alleen nog maar dat wat op het Internet beschikbaar is. Van alle kanalen die de kabel aanbood, keken wij er misschien vijf waarvan drie veel. Bij die drie zaten BBC1 en BBC2. Als je een jaar lang BBC kan kijken voor €49,99 en dat afzet tegen een kabelabonnement waar de BBC in zit, dan denk ik dat het wel meevalt. Natuurlijk krijg je bij een kabelabonnement veel meer zenders, maar dat is 90% meuk waar we toch niet naar kijken (andere meningen zijn beschikbaar).

Er staan genoeg series op waarvan de boxset op DVD je al meer zou kosten als je ze zou aanschaffen. Dat is nóg een overweging die de prijs meer in perspectief brengt.

Bovendien kun je dit abonnement opzeggen en weer opstarten wanneer je maar wilt. Je schaft gewoon weer een maand aan via de iTunes store. Dus ga je op vakantie? Zeg je het even op. Is het een mooie zomer en kijk je toch bijna geen TV omdat je ‘s avonds naar de sterren zit te staren met een glaasje wijn, dan zeg je het even een maandje op.

En nog een voordeel: je krijgt niet nog wéér een doosje-met-lampjes in je huiskamer. Daar zijn er al veel te veel van in huis. Kortom, ik vind deze manier van televisiekijken wel heel veel voordelen hebben.

Keuze TV

Er is keus genoeg op de BBC iPlayer om maanden vooruit te kunnen en er wordt continue nieuwe content toegevoegd. Klassieke sitcoms zoals “The Good Life”, “Absolutely Fabulous” en “Black Adder” staan voor je klaar. Maar ook documentaires (Blue Planet), dramaseries (Dr. Who), films en live muziekspektakels. Heerlijk om languit op de bank te ploffen en te kiezen waar je zin in hebt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de programma’s is hoog. Haarscherp en zonder stotteren of uitval. Het lijkt erop dat de BBC programmeurs de software goed hebben uitgetest, want ik heb nog geen problemen ondervonden.

Gratis uitproberen

Je kunt de iPlayer voor iPad downloaden via de iTunes store en vervolgens eerst naar de gratis content kijken. Het is niet veel wat ze gratis aanbieden maar het is wel representatief voor wat je te wachten staat als je een abonnement afsluit.

Abonnement

Dat afsluiten van een abonnement gaat heel makkelijk. Klik op de link in de iPlayer en je wordt naar de iTunes store gebracht al waar je kan kiezen voor een maand- of jaarabonnement. Je keert terug naar de iPlayer en je kunt direct kijken op je iPad. Geen wachttijd voor aansluiting.

Aanrader?

Is de BBC iPlayer een aanrader? Dat hangt van een aantal factoren af. De eerste is natuurlijk of er genoeg programma’s te bekijken zijn die je wilt zien. Je moet ook een iPad hebben want voorlopig is de wereldwijde service alleen via de iPad app te verkrijgen (bij wijze van proef; de browserversie volgt wellicht als deze proef succesvol blijkt). En de kosten moet ieder voor zich afwegen. Heb je al kabel of op een andere manier BBC dan is het een ander sommetje dan ik maak.

Technisch is de BBC iPlayer geslaagd. Het werkt soepel, snel en het abonneren en eventueel opheffen gaat eenvoudig. Het enige waaruit blijkt dat de BBC – net als iedereen – nog zoekt naar de juiste manier van content verspreiden is dat de iPlayer site op de BBC-website met geen woord rept over de iPad-versie en de wereldwijde distributie. Pas na lang graven kom je erachter dat meer informatie moet worden gehaald bij BBC-worldwide. En ook daar is de informatie schaars. Maar Auntie Beeb is al heel oud en ik neem mijn petje voor haar af dat ze überhaupt zo voorop durft te lopen.

0 Shares:
4 comments
  1. Iemand die ik heeeeeel erg goed ken, maar waarvan ik opeens de naam niet meer weet, heeft een systeem hiervoor dat wel goed én makkelijk werkt.

    Maar goed, een iPad heb ik sowieso niet. Dus voor mij nog even niet(achtig)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.807 keer gelezen