Dit is een gastblog van Robert Keizer. Robert is zelfverklaard Google+ deskundoloog. Bovendien heeft hij best vaak een al dan niet kundige mening en is soms ook nog bereid die zomaar op te schrijven. Schrijft ook verhalen op Dondersteeg.nl. Zijn eigen blog is te vinden op knetter.dondersteeg.nl

Ook een keer een gastblog schrijven? Neem dan contact met ons op!

Als zelfverklaard Google+deskundoloog kan het je zomaar overkomen dat mensen je vragen gaan stellen over Google+. Best logisch, want je bent deskundoloog of je bent het niet. Een échte deskundoloog geeft natuurlijk ook nog antwoord op die vragen.

Wat is nou de toegevoegde waarde van Google+ t.o.v. Facebook en Twitter?

Het verschil is met name dat je mogelijkheden op Google+ op geen enkele manier beperkt worden. Je kan berichten delen op elke gewenste manier, je kan het zo lang of kort maken als je zelf wil, discussies onder een post zijn zéér overzichtelijk, zowel inkomend als uitgaand verkeer is heel eenvoudig te differentiëren als je dat zou willen (dmv cirkels), je hebt natuurlijk de hangouts én er komt nog veel meer interconnectie tussen de verschillende google-onderdelen. Je kan ook heel makkelijk een groepsgesprek/discussie houden, al dan niet mbv een hangout. Da’s dus in het kort de + van +.

Onlangs was er bijvoorbeeld een discussie n.a.v. ‘Helmond’ en Wilders met zo’n honderd comments, waarin een stuk of 7 mensen op een open manier argumenten uitwisselden met elkaar. Dat had op Twitter nooit op die manier gekund, en op Facebook waren de verschillende mensen elkaar hoogstwaarschijnlijk nooit op het spoor gekomen.

Is Google+ dan alleen een optelsom van Facebook en Twitter?

Ja en nee. Er zijn van zowel Facebook als Twitter een aantal bruikbare onderdelen overgenomen. De beperkingen die FB en Twitter hebben zijn echter weggelaten. Daarnaast is duidelijk te merken dat Google+ op de groei is gemaakt. Het is zo schaalbaar als je zelf wilt. Je kan ervoor kiezen om alleen in (kleine) kring te communiceren en je kan voor iedereen zichtbare postings doen. Je kan korte berichten posten, langere berichten, een hele blog als je dat zou willen, je kan je posts opleuken met een foto, filmpje of link. Jij hebt de keuze.

Wat moet ik met die cirkels cq kringen?

Je kan de cirkels op diverse manieren aanwenden. Je kan ervoor kiezen om je contacten in categorieën in te delen en op die manier je eigen content delen met de van toepassing zijnde categorieën. Je kan de cirkels ook gebruiken om je inkomende berichtenstream onder te verdelen zodat je makkelijker het overzicht houdt (vergelijkbaar met de lijsten in Twitter).
Overigens mag je er vanuit gaan dat er op korte termijn meer functionaliteit aan de cirkels zal worden toegevoegd, zodat er bijvoorbeeld deelbare cirkels ontstaan (wat weer te vergelijken is met de groepen in LinkedIn).
Hoe dan ook kun je je eigen invulling geven aan het gebruik van de cirkels.

Waarom zou ik overstappen van Facebook en/of Twitter naar Google+?

Vooropgesteld: Je moet helemaal niks! Als je je prettig voelt op Facebook en tevreden bent met de mogelijkheden cq beperkingen die FB biedt, blijf dan vooral je ding doen. Als je Twitter een prettig communicatiemiddel vindt en je hebt geen behoefte aan wat meer diepgang, variatie of overzichtelijkheid, blijf dan vooral lekker Twitteren. Niks mis mee!
Hik je echter regelmatig tegen de minder leuke of handige aspecten van FB of Twitter aan, dan is het raadzaam om je eens in Google+ te verdiepen. Maak een account aan, vul je profiel in, gooi meteen flink wat mensen in je cirkels en kijk wat er gebeurt. Ontdek! En doe vooral mee!

Moet ik dan nóg een social network bij gaan houden?

Nogmaals: Niks moet! Het is wat je zelf wil. Je kan ervoor kiezen om Google+ erbij te nemen. Dat is vooralsnog waarschijnlijk de beste optie. Maar wees dan wel zo slim om ook gewoon mee te doen. Geen enkel social network ‘werkt’ als je er alleen maar een account aanmaakt en verder niet actief meedoet. Mijn advies is om meteen al veel mensen in je cirkels toe te voegen zodat je in ieder geval een levende stream hebt. Wees interactief, plaats zelf af en toe wat en reageer op posts van anderen. Ervaar zelf hoe het loopt. En oordeel dan na een tijdje zelf.

Op Google+ zelf wordt er nog altijd veel over Google+ zelf gesproken. Is dat erg?

Nou, nee. Google+ is een uitermate interessant nieuw fenomeen in de internet- en socialmedia-wereld. Het biedt talloze mogelijkheden en daarom is het best prettig als ervaringsdeskundigen (want dat zijn de G+ers natuurlijk) hun ervaringen onderling delen. Bovendien worden de discussies steeds meer gevarieerd, en worden er hoe langer hoe meer ‘normale’ onderwerpen aangesneden. Op dat soort momenten blijkt dat de mensen achter Google+ een prima platform hebben gecreëerd. Het is makkelijk om je in een gesprek te begeven, de reacties staan overzichtelijk onder elkaar en de comments worden in realtime ge-update. In een levendige discussie waan je je soms in een drukke twittertimeline met het verschil dat de discussie op Google+ wél makkelijk te volgen is, waar dat op twitter te wensen overlaat.
Extra pluspunt is dat het Google+ team zich veel laat zien op G+, waarbij ook regelmatig om feedback gevraagd wordt, al dan niet in hangouts.

Is er dan helemaal niks stom aan Google+?

Jawel hoor. Google is nogal aan het prutsen met de ‘real name policy’. Google vereist namelijk je echte naam in je profiel en daar is nogal wat gedoe over. Temeer omdat Google nogal onhandig is met de maatregelen die het treft als ze denken dat de opgegeven naam niet ‘echt’ is. Dan kan het je gebeuren dat je Google-account suspended wordt. Tot voor kort deed men dat zonder aankondiging, inmiddels wordt er eerst gewaarschuwd.
Google gaat hiermee echter regelmatig flink de mist in en ziet regelmatig ‘echte’ namen aan voor pseudoniemen, met alle gedoe van dien.
Ze zijn vanaf het begin wél duidelijk geweest: Echte namen, anders kan je niet meedoen. De uitvoering daarvan laat tot nu toe te wensen over, en de discussie over de wenselijkheid van pseudoniemen is nog lang niet gesloten. Tot nu toe is Google+ nog steeds in ‘field trial’, en dat is dus niet alleen omdat het technisch nog niet helemaal áf is.

Is er een overzicht van de mogelijkheden van Google+ ?

In mijn blogpost van gisteren heb ik een aantal instructiefilmpjes gepost. Bekijk die vooral als je het idee hebt dat het allemaal maar lastig en ingewikkeld is.
Verder zijn er een aantal zogenaamde ‘cheatsheets’, met handige tips over de mogelijkheden binnen Google+. Je kan die cheatsheets hier bekijken.

Hoe kom ik op Google+ ?

Als je nog geen Google+ account hebt omdat je nog geen invite ontvangen hebt, klik dan hier. (link met ingebouwde invite!) Volg verder de instructies en je zit binnen de kortste keren op ‘s werelds nieuwste social network. Vergeet dan natuurlijk niet om mij, als zijnde deskundoloog, toe te voegen aan je cirkels!

Meer vragen?

Schroom niet en stel ze in de comments. Of kom op Google+ en stel ze daar!

gplus.to/robertkeizer

Robert Keizer is zelfverklaard Google+ deskundoloog. Hij behoorde tot de early adopters en heeft zijn socialmedia-aanwezigheid tijdelijk zelfs beperkt tot Google+only. Tot nu toe is er bij Robert Keizer nog geen aan Google+ gerelateerde fysieke of psychische schade geconstateerd. Desondanks en juist daarom houdt Robert Keizer nog steeds niet van slap gelul en vage terminologie.

0 Shares:
6 comments
          1. ja, er lijkt wel een probleem te zijn met disqus en twitter. Ik heb een disqus account, dus inloggen is geen punt. Maar naar Twitter sturen wil hij (ja hij!) niets.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.348 keer gelezen