Ik zit me zo te ergeren, dat ik er maar een blogje van moet maken ben ik bang. De kans dat ik van irritatie ontplof is groot en aangezien ik nog zeker 2 dagen jarig ben, is het zonde als ik nu al kassiewijle ga.

Dit was het geval: onze allercharmantste stagiaire had opdracht gekregen om het bloggersbestand van Contentgirls.nl op te schonen. Voor dat doel stuurde ze al onze bloggers een email met de vraag of ze nog actief wilde zijn en nog wat additionele vragen waarop het antwoord voor ons interessant was.

Voordat zij op Verzenden klikte vroeg ze mij netjes: “Zal ik iedereen in de To zetten of in de BCC”. Nu zal ik de eerste zijn om je bij het versturen van een nieuwsbrief te adviseren om toch vooral niet alle adressen in de To te zetten. En ook niet als je een willekeurige groep mensen, zonder enige connectie, een aanbod doet of iets dergelijks.

Zo had ik mij een aantal jaar geleden aangemeld voor de nieuwsbrief van het ministerie van justitie. Rita Verdonk was op dat moment minister en het leek me zinnig om de vijand toch vooral in de gaten te houden. Op enig moment stuurde minjus mij een mail met in de To álle adressen van de abonnees. Het ging hier om duizenden e-mailadressen. Dat was gewoon niet handig.

Maar vorige maand, ontving ik een uitnodiging voor een verjaardag van een kennis van mij. In de To waren alle genodigden te zien. Een stuk of 40 mensen die allemaal op de avond aanwezig mochten zijn. Ik kan niet stellen dat mijn privacy toen zo vreselijk in het geding was. Mijn pincode werd niet meegestuurd en mijn e-mailadres was voor deze groep maar beperkt interessant.

Terug naar de mail van stagiair Eva. Hier en daar kwamen wat reacties terug van bloggers die vonden dat de To toch niet het geëigende veld was om de mail mee te adresseren. De BCC moest het zijn.

Nou, daar ben ik het dus ongelooflijk mee oneens.

Zal ik dan ook meteen maar verklappen waarom? Komt ie:

De bloggers van Contentgirls zijn onderdeel van een beperkte groep. Die groep heeft naast de blogs die zij voor Contentgirls schrijven ook contact via een private Ning zodat ze gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast worden er ook wel eens borrels georganiseerd, dus deze en gene kennen elkaar ook nog eens in het echt.

De groep heeft dus meer met elkaar gemeen dan alleen toevallig lidmaatschap van een nieuwsbrief en misschien zelfs meer dan de genodigden van sommige verjaardagen (uit de lijst met genodigden uit de mail die ik hierboven noemde, kende ik alleen mijn zusje).

Daarnaast zijn we bezig met een opschoonactie. Het is dus van extra belang dat de mail door de bloggers wordt ontvangen. Wanneer je geadresseerden in de BCC plaatst, kan het nog wel eens zo zijn dat je mail in de Spambak terechtkomt en dat is dus niet handig.

En natuurlijk had ik ervoor kunnen kiezen om een mailinglistprovider zoals Mailchimp of YourMailingListProvider.com te gebruiken. Maar aangezien bloggers komen en gaan, zou dat nóg een tool betekenen die moet worden bijgehouden en geadministreerd.

Als laatste, is het mijn zeer (grenzeloos) bescheiden mening dat de inbreuk op de privacy minimaal is. In die zin, dat de consequenties van een eventueel ervaren inbreuk op de privacy niet aanwezig zijn. Althans, ik zie ze niet.

In het ergste geval, volgt op een dergelijke email een reply-all (hinderlijk), maar met een groep webprofessionals als bloggers, is die kans wel bijzonder klein.

Ja, het is bij een groep mensen die NIKS met elkaar te maken hebben, elkaar niet kennen en anoniem willen blijven een goed plan om Mailinglistsoftware of de BCC te gebruiken.

Nee, het is niet nodig om dat te doen, bij een beperkte groep, die wel duidelijke binding met elkaar heeft, al contact heeft en zich (bewezen graag) profileert.

Of zie je dat anders? Nou roep dan maar!

0 Shares:
3 comments
  1. Ik was ook één van de mensen die reageerde met de vraag of het handig was om dit in de TO te zetten. Na de uitleg van Eva, de stagiaire, was de reden duidelijk en heb ik er verder vrede mee.

  2. Had er – als ongelofelijke nerd op het gebied van internetprivacy – helemaal geen problemen mee. Lijkt me duidelijk waarom.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.776 keer gelezen