Een online platform bieden aan de achterban van Oxfam Novib zodat ze kunnen meedenken en –praten over ons werk. Dat was en is nog steeds het idee achter Praat Mee. Het platform bestaat nu vier maanden, een eeuwigheid in de online wereld. Tijd dus om terug te blikken en vooruit te kijken.

Vóór Praat Mee waren we bij Oxfam Novib volop bezig doelgroepgericht te communiceren en informatie op maat aan te bieden. Om vervolgens achteraf, via onderzoeken, te bepalen of de boodschap wel aankwam. Het betere zendwerk, zeg maar. En dit deden we, in eerste instantie, ook op onze online kanalen. Op de corporate website maar ook via onze social netwerken. Terwijl deze de plekken bij uitstek zijn om het echte gesprek over bijvoorbeeld het nut of de nutteloosheid van ontwikkelingssamenwerking aan te gaan. Iets waar het publiek van aangeeft: daar hebben we behoefte aan. Want we hebben een mening en die willen we met jullie delen.

Strijkstok

Hoe we dat merken? Hoe vaak ik niet op verjaardagsfeestjes moet uitleggen waarom we dit werk niet op vrijwilligersbasis doen (omdat armoede bestrijden ingewikkelde materie is en daarvoor heb je professionals nodig). En bij elk nieuwsbericht over rampen, zoals nu in de Hoorn van Afrika, laait de discussie onder de reaguurders op: waarom zouden we geven, het geld blijft toch aan de strijkstok hangen.

Toen deze reacties vooral op de nieuwsfora en blogs te lezen waren, was dit onze standaard reactie:

Via ons Twitteraccount en Facebookpagina vonden de criticasters hun directe weg naar ons. En moesten we wel gaan reageren. Ofwel webcaren. Wat we niet onverdienstelijk doen. Maar dat is een andere blogpost.

Podium

Op Twitter kun je echter in 140 tekens moeilijk een discussie voeren, en door het besloten karakter van Facebook kan het grote publiek niet meelezen. En we realiseerden ons dat wij in een tijd opereren waarin we niet meer alleen kunnen zenden, maar dat we gebruik moeten maken van de input die onze achterban ons te bieden heeft. Dus moest Praat Mee er wel komen.
Om de kritische achterban een online podium te geven waar ze elkaar én ons kunnen ontmoeten en zelf aangeven waar ze het over willen hebben. En daar wordt goed gebruik van gemaakt. Het heeft een flink aantal goede ideeën en projecten opgeleverd. Veel mensen lezen mee met de discussies en zo’n 400 mensen praten mee via het platform. En wij? Wij luisteren. En geven antwoord.

Dilemma

Helemaal geen slecht begin maar we willen meer. Meer meepraters, meer nieuwe ideeën, meer meningen. Die gesprekken die daarbuiten worden gevoerd willen we graag op óns platform. Want we hebben grote ambities. Waarbij de prangende vraag is: hoe zorgen we ervoor dat meer mensen hun mening niet alleen delen op een verjaardagsfeestje, in de kroeg of op fora maar ook op Praat Mee?
En ziehier ook ons dilemma. Want hoe sturend moeten we hierin zijn? Lopen we niet het gevaar weer vooral te gaan zenden in plaats van het aan onze achterban over te laten? We zullen het ze zeker vragen, maar zijn ook benieuwd naar jullie mening. Praat vooral mee.

 


Geschreven door