Gezellig collectief bloggen is nog best lastig. Het ‘gezellige’ gaat er namelijk, als je niet oppast, snel vanaf. Ik merk het zelf bij OngeKUNSTeld, waar ik eindredacteur voor ben. We zijn met een groep mensen die allemaal iets hebben met kunst of met schrijven, en een paar doen mee omdat het ze gewoon heel leuk leek om mee te doen. En ook al bestaan we nog maar twee maanden, op dit moment lukt alles vrij aardig. Ik ben echt dik tevreden.

Wat ik wel merk, is dat we het woord ‘gezellig’ echt niet uit het oog mogen verliezen. Ik zal een paar voorbeelden geven.

Te goed is niet goed
We willen het namelijk allemaal goed doen. En we willen ook allemaal dat de anderen het goed doen. En dan lijkt opeens aan elk artikel nog wel wat te sleutelen. Want elk artikel is wel te lang, te kort, te warrig of gewoon inhoudelijk niet zoals je het zelf had gewild. Ik probeer maar gewoon de lieve vrede te bewaren en strooi af en toe schrijftips rond, maar stom is het wel. Natuurlijk schrijven we niet perfect, en iedereen heeft een andere stijl, maar dat maakt het totaal juist gevarieerder. Het te goed willen doen is ook niet goed.

Kennen maakt kritisch
Iets anders wat lastig is, is dat veel van de mensen bij OngeKUNSTeld elkaar kennen, zonder close bevriend te zijn. En dat is af en toe geen voordeel. Als je de ander namelijk helemaal niet kent, weet je niet of diegene pas een half jaar in Nederland woont en het voor hem/haar dus een topprestatie is om 100 woorden in een willekeurige volgorde neer te pennen; kritiek laat je dan uit zelfbehoud wel zitten. Maar als je elkaar wel kent, zonder echt het fijne van elkaar te weten, vind je gauw dat die ander beter had kunnen doen. Je kent diegene immers, en die ander vind je vergelijkbaar met jouzelf, dus dat puntje op de i had er echt wel vanaf gekund. Een gezelligheidsbarrière dus, dat ‘elkaar kennen .

Gewoon voor de gezelligheid
Ik denk niet dat het een vereiste voor ‘gezelligheid’ is om amateuristisch te klooien. Ik denk echt dat we het, ook al zijn we maar een paar mensen die het gewoon wel leuk leek, ver kunnen schoppen op het kunstweb. Onderling moeten we echter onthouden dat ons leven er niet vanaf hangt, en dat het ook leuk is als we niet elk individueel voor 110% perfect zijn. Dat we het gewoon doen voor de gezelligheid, en dat het gaat om het geheelresultaat. :)

0 Shares:
Dit artikel is 2.811 keer gelezen